L’Ajuntament ha construït 1.442 habitatges públics des del 2016, no 52, com afirma el candidat de Vox

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat la construcció d’un total de 1.442 habitatges públics.


Què s’ha dit?

Colau va prometre 8.000 habitatges de protecció oficial i només ha construït 52 habitatges.

Què en sabem?

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat la construcció d’un total de 1.442 habitatges públics. El candidat de Vox només fa referència als habitatges aconseguits arran d’una de les mesures.

El candidat a l’alcaldia de Barcelona de Vox, Gonzalo de Oro, ha afirmat en una entrevista a El Toro TV que ha compartit a xarxes que “Colau va prometre 8.000 habitatges de protecció oficial i només ha construït 52 habitatges”. És FALS. 

Des del 2016, l'Ajuntament de Barcelona ha finalitzat la construcció d'un total de 1.442 habitatges públics, segons el recompte realitzat per Verificat a partir del llistat de noves promocions d'habitatge públic que recull el consistori al seu web.

FALS: "Colau va prometre 8.000 habitatges protegits i només ha construït 52 habitatges.”

Gonzalo de Oro, Vox

El candidat de Vox barreja en la seva declaració diverses formes d’obtenir habitatge públic. Efectivament, Ada Colau va fer la promesa d’incorporar 8.000 habitatges públics quan va arribar a l’Ajuntament. Una de les seves mesures va ser obligar als promotors privats a destinar el 30% de les noves construccions a habitatge social, una mesura amb la qual l'Ajuntament calculava incloure 330 habitatges l'any al parc d'habitatge assequible. 

Els 8.000 pisos socials es preveia conseguir-los a través de la construcció, l’adquisició de pisos del mercat privat i la creació d’una Borsa de Lloguer, mentre que la modificació de la llei del Pla General Metropolità fa referència als pisos de nova construcció de promotors privats.

En total, aquesta mesura que pretén "corresponsabilitzar el sector privat de la generació de HPO", segons expliquen des de premsa de la regidoria d'habitatge, ha generat uns 120 pisos de protecció oficial, com va explicar l'Ajuntament en una nota de premsa l'octubre de 2022 i com ha confirmat també a Verificat el seu departament de premsa. Aquests però, no són propietat de l'Ajuntament, sinó dels promotors privats, que els han de posar en lloguer o venda com a habitatge protegit. Tot i això, l'Ajuntament els pot comprar, una via per la qual el consistori ha adquirit 8 d'aquests 120 habitatges.

L’Ajuntament ha construït 1.442 habitatges des del 2016

L’Ajuntament ha construït en set anys 1.442 habitatges. Però, la promesa electoral d’En Comú Podem no només incloïa la construcció d’habitatges públics nous, sinó que proposava arribar als 8.000 pisos de lloguer social “entre la recuperació de pisos buits i la construcció en solars que ja estan disponibles”, com consta a la nota de premsa publicada pel partit de l’actual alcaldessa el maig de 2015. 

En aquest sentit, a més dels 1.442 pisos construïts, hi ha 3.889 habitatges que es troben en diferents fases d’implementació i el balanç publicat pel consistori l’agost del 2022 va xifrar l'adquisició de pisos del mercat privat en 1.349. A banda d’això, des del seu gabinet de premsa, assenyalen que “hi ha també un miler d'habitatges privats captats per al lloguer social i assequible”, principalment a través del servei de la Borsa de Lloguer, a la qual propietaris cedeixen els seus pisos per al lloguer social a canvi d'incentius. 

És a dir, d'acord amb aquestes xifres, des del 2015 el parc d'habitatge públic de l'Ajuntament de Barcelona ha augmentat en 7.700 habitatges si sumem totes les modalitats i els pisos que encara estan en construcció.

* Actualització el dia 28 d'abril amb la xifra de 120 habitatges de protecció oficial aconseguits a través de la normativa que obliga a destinar el 30% a habitatge de protecció oficial.