És fals que la miocarditis sigui mortal en el 56% dels casos

Un cartell en Telegram alerta d’una suposada elevada letalitat de la miocarditis, però és un percentatge fals


Què s’ha dit?

Segons un cartell que circula per les xarxes socials, un dels riscos associats a la vacuna és la miocarditis que, per si sola, és una afecció que és “fatal en el 56% dels pacients en menys de cinc anys”.

Què en sabem?

És una dada falsa. Aquest percentatge està extret d’un estudi publicat el 1995 i està desactualitzat. L’evidència científica més recent assenyala que el percentatge de mortalitat associat a la miocarditis aguda, que és la que pot donar-se en casos molt rars després de la vacunació contra la covid-19 amb vacunes d’ARNm, és mortal en un 3% dels casos en el primer any i del 4,1% al cap de 5 anys.

Està circulant aquests dies un cartell per certs grups de Telegram i Reddit en el qual s'observa una gràfica amb els suposats efectes a curt, mitjà i llarg termini de les vacunes contra la covid-19. El document destaca les miocarditis, sobre les quals diu que són fatals “en el 56% dels pacients en menys de cinc anys”. Són dades falses: segons estudis recents, la miocarditis és mortal en un 3% dels casos en el primer any i del 4,1% al cap de 5 anys. 

La miocarditis sola és fatal en el 56% dels pacients en menys de cinc anys. 

La inflamació del múscul cardíac, també coneguda com a miocarditis o miocarditis aguda, és una afecció que apareix quan les persones s'infecten amb uns certs virus, paràsits, bacteris i fongs. També pot produir-se després d'ingerir unes certes drogues com la cocaïna, en patir unes certes malalties immunològiques com la diabetis mellitus, o en rebre uns certs medicaments, com les vacunes contra la covid-19 d'ARNm. (Pfizer o Moderna). En aquest últim cas ocorren amb molt, molt baixa freqüència: de l'ordre de 10 casos o menys per cada 100.000 vacunats.

Quanta mortalitat causa la miocarditis?

Segons el cartell, la miocarditis “és fatal en el 56% dels pacients en menys de cinc anys”. Són dades que segons el mateix cartell surten d'una publicació de 2006 a la revista Circulation, de l'American Heart Association (AHA, en anglès). No obstant això, es tracta d'un article de revisió, és a dir, un resum amb estudis publicats anteriorment sobre un tema, en comptes de nous fets o anàlisis, i la dada de la fatalitat procedeix al seu torn d'un altre paper publicat el 1995, en el qual un grup de científics va estudiar l'efectivitat de tractar aquesta malaltia amb immunosupressors

Però segons indica a Verificat José Alberto García Lledó, Cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Príncep d'Astúries, i professor associat de la Universitat d'Alcalà, el percentatge “és fals” avui dia: “Quan es revisen les miocarditis diagnosticades i ateses en hospitals de manera prèvia a la pandèmia, les taxes de mort i necessitat de trasplantament cardíac són del 3% en el primer any i del 4,1% al cap de 5 anys”. 

Aquestes dades, segons ell, “concorden amb l'experiència clínica diària, en la qual veiem que la major part de les miocarditis agudes cursen de manera benigna sense seqüeles”. És a dir, que la miocarditis per si mateixa no és fatal en el 56% dels casos sinó, com a molt, en el 4,1%

De fet, encara que no hi hagi estudis sobre el percentatge de morts per miocarditis a causa de la vacuna, els escenaris en països com Israel o França indiquen que avui dia pràcticament ningú ha mort per aquesta causa. En el cas francès, de 919 casos de miocarditis recollits pel seu sistema de vigilància farmacoepidemiològica entre maig i agost de 2021, no es va registrar cap cas de mort. A l'Israel, de 54 casos de miocarditis descrits després d'administrar 2,5 milions de dosis de la vacuna de Pfizer entre desembre de 2020 fins a maig de 2021, s'ha descrit un cas de mort per causa no aclarida, segons aquesta publicació de New England Journal of Medicine. 

Miocarditis després de les vacunes

Aquesta inflamació produeix sobretot dolor de pit, dificultat per a respirar i palpitacions del cor, i generalment es tracta amb medicaments durant entre una setmana i deu dies

En el cas de la miocarditis aguda provocada per la vacuna d'ARNm, indica Nature que ocorren amb més freqüència en homes, i que sobretot afecten persones joves d'entre 12 i 30 anys. 

El que encara no se sap és quins efectes o conseqüències poden tenir a llarg termini: “No hi ha dades de seguiment a llarg termini, ja que les vacunes són d'introducció recent”, raona l'expert, encara que envia un missatge tranquil·litzador: “La major part dels casos són lleus i sense conseqüències, i els informes de mort o complicacions greus fins ara excepcionals”.

La covid-19 també augmenta el risc 

Com indiquem a l'inici d'aquest article, també existeix la possibilitat de desenvolupar miocarditis per infeccions virals, la qual cosa inclou a les infeccions de covid-19. Un article publicat el desembre passat a Nature, en el qual es compara el risc de patir miocarditis en cas de vacunació respecte a contreure la infecció, dona resultats interessants: després d'analitzar una mostra de 38.615.49, els científics van estimar que “els esdeveniments addicionals de miocarditis van ser entre 1 i 10 per milió de persones en el mes posterior a la vacunació”, un número “substancialment menor que els 40 esdeveniments de miocarditis addicionals per milió de persones observats després de la infecció per SARS-CoV-2”.

En altres paraules, els científics van observar que “la vacunació contra el SARS-CoV-2 en adults es va associar amb un petit augment en el risc de miocarditis […], mentre que la infecció per SARS-CoV-2 es va associar amb un augment substancial del risc d'hospitalització o mort per miocarditis, pericarditis i arrítmia cardíaca”. 

Un altre estudi, basat en la campanya de vacunació d'Israel i publicat al New England Journal of Medicine, proporciona resultats similars: el risc de miocarditis després de la vacuna de Pfizer era molt major per covid-19 que després de la vacunació; 11 casos per cada 100.000 persones (COVID-19), enfront d'1-5 casos per cada 100.000 (vacunes). En les seves conclusions destaquen que la miocarditis produïda per la vacuna de Pfizer podien ser “potencialment greus”, però els seus resultats assenyalen que igualment “la infecció per SARS-CoV-2 és en si mateixa un factor de risc molt fort de miocarditis i també augmenta substancialment el risc d'altres múltiples esdeveniments adversos greus”.