La ministra Maria Jesús Montero no ha dit que qui cregui que la benzina està cara s’hauria de plantejar comprar un cotxe elèctric

No hi ha constància que la ministra hagi pronunciat aquestes paraules ni que el compte de Twitter d’ABC hagi publicat aquestes declaracions. La publicació pertany a un perfil que es defineix com a compte paròdia


Què s’ha dit?

S’ha viralitzat un suposat tuit del diari ABC amb unes declaracions de la ministra Maria Jesús Montero en les qual afirma que a qui li sembli que la benzina està cara, “potser s’hauria de plantejar comprar-se [sic] un cotxe elèctric”.

Què en sabem?

No hi ha constància que la ministra hagi pronunciat aquestes paraules ni que el compte de Twitter d’ABC hagi publicat aquestes declaracions. A més, la publicació pertany a un perfil que es defineix com a “compte paròdia”.

Ens pregunteu per una publicació que s'ha viralitzat a Twitter (3.300 retuits i 1.200 m'agrada) en la qual, suposadament, el diari ABC recull unes declaracions de María Jesús Montero, ministra d'Hisenda i Funció Pública, en les quals afirma, en relació amb el preu de la benzina, que “a qui li sembli que està cara, potser s'hauria de plantejar comprar-se [sic] un cotxe elèctric”.

“Maria Jesús Montero, sobre el preu de la benzina: «A qui li sembli que està cara, potser s'hauria de plantejar comprar un cotxe elèctric»”

És FALS. No hi ha constància que la ministra hagi pronunciat aquestes paraules ni que el compte de Twitter d'ABC hagi publicat aquestes declaracions. La publicació pertany a un perfil que es va fer passar pel diari espanyol i hi ha diverses evidències que no es tracta del compte oficial de l'ABC. De fet, el compte que ha difós la cita reconeix a la seva pròpia biografia que es tracta d'un “compte paròdia”.

El compte en qüestió va canviar el nom visible del seu usuari i la fotografia de perfil per simular la identitat a Twitter del diari ABC. De fet, en el moment de publicar aquesta verificació, l'usuari havia tornat a canviar de nou la seva fotografia de perfil i el seu nom (d'“ABC.es” a “Niggabot”).

No és la primera vegada que suplanta altres diaris

Com es pot observar a través de Wayback Machine, una plataforma que registra el contingut de diferents pàgines web i permet visualitzar els canvis que s'hi produeixen al llarg del temps, aquest compte ja s'ha fet passar per altres mitjans de comunicació en altres ocasions. En un registre de l'11 de febrer del 2022, l'usuari en qüestió tenia el nom i la fotografia del perfil oficial de La Vanguardia.

D'altra banda, mentre que l'usuari de Twitter del diari ABC és “@abc_es” i compta amb 2,1 milions de seguidors, l'usuari que va difondre el tuit, que continua disponible al seu perfil, té 3.000 seguidors. A més, el perfil oficial de l'ABC a Twitter està verificat per la xarxa social amb una insígnia blava que serveix per confirmar l'autenticitat dels comptes d'interès públic, mentre que al tuit que es va viralitzar no apareixia aquest símbol.

Des del gabinet de premsa del ministeri d'Hisenda i Funció Pública, després de ser contactats per Verificat, afirmen que “es tracta d'un tuit fake” i asseguren que María Jesús Montero “no ha fet aquestes declaracions enlloc”. Javier Corcuera, responsable de xarxes socials de l'ABC, també ha respost Verificat que “evidentment, no és un tuit d'ABC. "Es tracta d'un compte fake, denunciat a Twitter, que va suplantar la identitat d'ABC mitjançant l'ús del nostre logo i el nom", afegeix.

La fotografia és d'arxiu

Una cerca inversa de la fotografia de Maria Jesús Montero que acompanya el tuit viral remet a una imatge d'arxiu que acompanya una notícia del 10 de gener del 2020 publicada a Cinco Días, el diari econòmic pertanyent al Grup PRISA. Verificat ha contactat amb l'autor de la fotografia publicada per Cinco Días, Pablo Monge Fernández, i ell mateix ha confirmat que va ser presa durant la roda de premsa de presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019, el gener del mateix any.

Com es pot observar al vídeo de la roda de premsa, la roba que portava la ministra aquell mateix dia coincideix amb la de la fotografia del tuit. Per tant, encara que la publicació que es va viralitzar podia donar a entendre que María Jesús Montero havia fet les declaracions durant una compareixença recent (el tuit és del 5 de març del 2022), la imatge correspon a l'11 de gener del 2019.

La cita falsa de la ministra d'Hisenda i Funció Pública s'ha viralitzat en un context de pujada dels preus dels combustibles. Des que es va iniciar la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022, el preu de la benzina ha pujat un 13,7% i el dièsel un 19,1%, d'acord amb les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic recollides per Newtral.