La mascareta no és obligatòria a les andanes del Metro de Barcelona, encara que la megafonia no ho precisi

La mascareta ja no és obligatòria als accessos i a les andanes del metro, únicament cal continuar portant-la dins dels vagons


Què s’ha dit?

El Metro de Barcelona afirma a través de la seva megafonia, tant als seus accessos com a les seves andanes, que “és obligatori l’ús de mascareta” sense especificar si s’ha de portar a totes les seves instal·lacions o només dins dels vagons, cosa que ha suscitat les reaccions d’alguns usuaris a Twitter.

Què en sabem?

La mascareta ja no és obligatòria als accessos i a les andanes del metro, únicament cal continuar portant-la dins dels vagons, segons el Reial Decret 286/2022. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha explicat a Verificat que, des del dia que va entrar en vigor la nova normativa, estan “recordant l’obligatorietat de l’ús de la mascareta” i, quan algun usuari pregunta, li aclareixen que és “només dins dels trens”.

El Metro de Barcelona afirma a través de la seva megafonia, tant als seus accessos com a les andanes, que "és obligatori l'ús de mascareta", com ha pogut comprovar un redactor de Verificat. Aquest missatge ha suscitat les reaccions d'alguns usuaris a Twitter, com es pot veure en aquest exemple, aquest o aquest altre, perquè no especifica si s'ha de portar a totes les seves instal·lacions o només dins dels vagons.

La mascareta ja no és obligatòria als accessos i a les andanes del metro, únicament cal continuar portant-la dins dels vagons, segons el Reial Decret 286/2022, de 19 d'abril, pel qual es modifica l'obligatorietat de l'ús de mascaretes. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha explicat a Verificat que, des del dia que va entrar en vigor la nova normativa, estan "recordant l'obligatorietat de l'ús de la mascareta" i, quan algun usuari pregunta, li aclareixen que és "només dins dels trens". TMB també assenyala que "hi ha la possibilitat de plantejar un canvi en els missatges, però es faria de manera coordinada seguint les indicacions que donés el PROCICAT".

La mascareta només és obligatòria dins dels vagons

L'ús de la mascareta continua sent obligatori en el transport públic, però ja no s'ha de mantenir a les andanes, les estacions i els accessos, des de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el passat dimecres 20 d'abril de 2022 del Reial Decret 286/2022, de 19 d'abril, pel qual es modifica l'obligatorietat de l'ús de mascaretes durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

El Reial Decret considera que "la probabilitat de transmissió en absència de mascareta pot ser elevada", per la qual cosa es manté "l'obligatorietat […] en el transport públic de viatgers", encara que "no s'ha de mantenir per les andanes i estacions de viatgers".

Així ho va confirmar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a la roda de premsa celebrada el dimarts 19 d'abril després de l'aprovació per part del Consell de Ministres de la nova normativa sobre l'ús de la mascareta: "Ja no serà obligatori l'ús de la mascareta a les andanes o als accessos a les estacions de guagua [autobús], per agafar aquest transport públic".

El Reial Decret aprovat pel Govern d'Espanya adverteix que "als mitjans de transport, es concentra molta població en espais petits, amb poca distància interpersonal, de vegades durant llargs períodes de temps" i, "si bé molts transports tenen bons sistemes de ventilació dotats amb filtres d'alta eficiència, aquesta ventilació no sempre està garantida".

L'ús obligatori de la mascareta, per tant, s'estén a l'interior dels autobusos, els metres, els trens, els tramvies, els ferrocarrils, els taxis, els avions i, en general, tot transport públic. Tot i això, en el cas dels “espais tancats de vaixells i embarcacions", només s'ha de portar "quan no es pugui mantenir la distància de seguretat".

El Metro de Barcelona no ho aclareix

Dies després que es donés a conèixer aquesta mesura de forma oficial, el Metro de Barcelona continua afirmant a través de la megafonia tant als accessos com a les andanes de les seves estacions que "és obligatori l'ús de mascareta", com va registrar un redactor de Verificat el dijous 28 d'abril a les 13.38 hores a l'estació de Rocafort i com han advertit alguns usuaris a Twitter.

El missatge del Metro de Barcelona canvia el seu enunciat en funció de cadascun dels tres idiomes en què es difon (català, castellà i anglès), però en cap cas especifica si s'ha de portar la mascareta a totes les seves instal·lacions o només dins dels vagons.

La resposta de Transports Metropolitans de Barcelona

"Des de la publicació del BOE, estem recordant l’obligatorietat de l’ús de la mascareta. Quan algun usuari ens consulta si també hi ha obligatorietat a vestíbuls i andanes, li aclarim que només dins dels trens", ha explicat a Verificat el gabinet de premsa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), l'empresa responsable de la gestió del Metro de Barcelona.

TMB assenyala que "hi ha la possibilitat de plantejar un canvi en els missatges però es faria de forma coordinada seguint les indicacions que donés el PROCICAT [Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya] a tots els operadors".

Confusió en el primer dia

El dia que va entrar en vigor la nova normativa sobre l'ús de la mascareta, el dimecres 20 d'abril de 2022, el compte de Twitter d'informació de TMB també va assegurar que "al transport públic, continua sent obligatori l'ús de la mascareta" sense especificar que aquesta obligatorietat només s'aplicava dins dels vagons en el cas del metro.

Va ser la resposta d'un usuari la que va motivar que TMB especifiqués que l'ús de la mascareta únicament continua sent obligatori "a l'interior de metro i bus", mentre que "a andanes, passadissos de metro i parades de bus" només "és recomanable dur-la en cas d’aglomeració o quan no es pugui mantenir la distància de seguretat".

En el cas del Metro de Madrid va passar una cosa semblant. Un dia abans de la publicació al BOE de les noves indicacions i hores abans de la compareixença de la ministra de Sanitat, el seu compte de Twitter va publicar un tuit en què assegurava que la mascareta continuaria sent "obligatòria a Metro i a tot el transport públic".

No obstant això, una vegada es va saber que la mascareta només seria obligatòria dins dels vagons, la reacció dels usuaris va provocar que el Metro de Madrid aclarís l'endemà amb un altre tuit que la mascareta sí que és prescindible "a les andanes i estacions", encara que recomana "portar-la en cas d'aglomeracions".