La immunitat natural front la covid-19 no és “mil milions de vegades més efectiva” que l’adquirida després de la vacuna

La discussió sobre quina de les dues és millor porta sobre la taula des que van començar a administrar-se les primeres dosis


Està circulant per internet un vídeo en el qual Vladimir Zelenko, un home a qui Verificat ja ha desmentit en altres ocasions, ha assegurat davant la cort rabínica de Jerusalem que “la immunitat naturalment induïda d'algú que ha tingut covid és mil milions de vegades més efectiva” que l'obtinguda per la vacuna. És FALS. A pesar que hi ha evidència que indica que la immunitat adquirida a través d'una infecció natural podria durar tota la vida, els estudis mostren que també és més heterogènia que la induïda per la vacuna, és a dir, que no tothom genera immunitat després d'infectar-se amb covid-19, cosa que sí que és més probable amb la vacuna.

“La immunitat naturalment induïda d'algú que ha tingut covid i ha desenvolupat anticossos és mil milions de vegades més efectiva que la immunitat artificialment induïda per la vacuna”

La discussió sobre si la immunitat generada de manera natural és millor o pitjor que l'obtinguda a través de la vacuna porta sobre la taula des que van començar a administrar-se les primeres dosis, al començament d'aquest any. Aquest debat se centra en esclarir què protegeix més les persones d'una infecció per covid, si la immunitat que es genera després d'infectar-te pel SARS-CoV-2, o la que s'adquireix després de la inoculació d'una de les diferents vacunes aprovades, que ensenyen a identificar la proteïna Spike, present en la superfície del virus, quan tingui lloc una infecció posterior.

Tot i que la dada de “mil milions” fos una exageració retòrica, Zelenko afirma que la immunitat natural no té rival amb les vacunes, però cal analitzar què entén ell per “més efectiva”, cosa que no indica. Si es refereix al nombre d'anticossos que genera l'organisme, l'evidència científica disponible indica que en el cas d'una infecció natural la resposta és molt variable (algunes persones no generen nivells elevats d'anticossos, mentre que unes altres, sí). La immunitat derivada de la vacuna, encara que només és capaç de detectar un tipus d'antigen del SARS-CoV-2, és molt més homogènia.

A més, la immunitat (a causa de la vacuna) també és altament efectiva en protegir contra la malaltia greu i la mort, amb percentatges d'eficàcia que rondaven el 90% en els assajos clínics duts a terme per les diferents farmacèutiques productores d'aquestes vacunes.

Un ‘pre-print’ a considerar amb precaució

Un recent pre-print (estudi que encara no ha estat revisat per parells) israelià suggereix que la infecció natural pot ser més duradora que la immunitat per la vacuna, cosa que no significa que sigui millor esperar a infectar-se que vacunar-se. No obstant això, tal com indica Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona a Verificat, aquests resultats han de ser interpretats amb molta precaució, no només perquè es tracta d'un estudi encara no revisat per parells, sinó perquè, encara que fos cert, “cal recordar que el risc d'acabar a l'hospital o morir per covid-19 és elevat, sobretot en persones grans o amb malalties cròniques”.

Per tant, no és bona idea esperar a infectar-se en comptes de vacunar-se, un aspecte en el qual també insisteixen els mateixos autors de la recerca.

Qui és l'autor del missatge?

Vladimir Zelenko és un metge jueu la consulta del qual se situa a Manhattan. Es va fer famós dins el moviment antivacunes i negacionista de la pandèmia al març de 2020 per haver promogut la ingesta d'un còctel de medicines que va batejar com a ‘protocol Zelenko’, que contenia hidroxicloroquina, azitromicina i sulfat de zinc. El combinat va cridar l'atenció dels defensors de Donald Trump, llavors president dels Estats Units, ja que aquest va admetre “confiar” en aquest medicament com a tractament anti covid.

Gràcies a la fama que va adquirir, el seu producte es va vendre per milers i ell va saltar a la fama, segons explicava un article de The New York Times. Tal com indiquem a Verificat, el còctel que promovia el doctor Zelenko no ha resultat ser efectiu per a tractar la covid-19, i les vacunes, que l'any passat encara s'estaven investigant, avui són part de la raó per la qual els morts per covid-19 estan reduint-se dràsticament.

No és la primera vegada que Verificat desmunta els arguments de Zelenko. En una altra ocasió, el doctor va assegurar que “per cada milió de nens”, més de 100 moririen a causa de la vacuna. Era una asseveració falsa: no hi ha suficient evidència científica per a assegurar que el virus de la influença sigui més perillós per als menors d'edat que el SARS-CoV-2, i no hi ha cap prova que recolzi tal cosa.