La imatge viral que mostra desenes d’avions aparcats no és de la COP27, sinó d’un aeroport d’Orlando i circula des de fa sis anys

La imatge que circula no és d’Egipte i, a més, ja fa tres anys que circula per internet


Què s’ha dit?

Que una fotografia amb desenes d’avions aparcats era de l’aeroport on havien volat les autoritats que participen en la cimera del clima d’Egipte.

Què en sabem?

La imatge circula a internet des d’almenys 2016 i no es va fer a Egipte, sinó que correspon a un aeroport d’Orlando (Estats Units).

S'ha viralitzat un missatge amb gairebé 1.000 retuits i 2.000 m'agrada a Twitter i més de 13.200 visualitzacions a Telegram que comparteix la imatge d'un aeroport i assegura que els avions aparcats són els de les autoritats que han viatjat a Egipte per a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2022, l'anomenada COP27. "Aquí teniu l'aparcament dels senyorets que estan acordant que no podeu encendre la calefacció a l'hivern, que no podeu tenir fills, que no podeu menjar carn i que heu d'anar pensant a extingir-vos, perquè contamineu", afirma la publicació que acompanya la foto.

És FALS. La imatge no correspon a la cimera del clima que s'està celebrant a Egipte, sinó a un aeroport de la ciutat nord-americana d'Orlando (Florida). A més, la fotografia circula a internet des de fa sis anys com a mínim, segons es pot comprovar a través de l'eina TinEye.

Aquesta imatge mostra desenes d'avions de les autoritats que han viatjat a Egipte per a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic del 2022.

La fotografia va ser feta als Estats Units, no a Egipte

La imatge viralitzada correspon a l'Aeroport Executiu d'Orlando, localitzat a la ciutat de l'estat de Florida (Estats Units), tal com es pot comprovar gràcies als resultats que proporciona una cerca inversa de la fotografia a TinEye, una plataforma que identifica les pàgines on una mateixa imatge també ha estat publicada i permet ordenar-les en funció de la data de publicació.

A més, les edificacions de color blanc i la massa d'aigua que apareixen a la part superior de la imatge viralitzada coincideixen amb la vista aèria de l'aeroport que proporciona Google Maps. Així mateix, les imatges que mostra Google Street View, que permeten veure l'aeroport des de l'òptica d'una persona a peu de carrer, també indiquen que tant les infraestructures blanques com el llac que hi ha al costat de l'Orlando Executive Airport són similars als que es poden veure a la fotografia viral.

La imatge no és actual, sinó que circula des de fa sis anys com a mínim

La cerca inversa realitzada a través de la plataforma TinEye assenyala que la fotografia porta circulant a internet des d'almenys octubre de 2016. Per tant, és impossible que la imatge correspongui a la cimera del clima d'Egipte de 2022.

Els resultats de la cerca a TinEye associen la imatge a pàgines com la de l'empresa Aviation Week, que es defineix com "la proveïdora d'informació més gran per a les indústries d'aviació, aeroespacial i defensa global des de 1916", i entrades sobre un esdeveniment de la National Business Aviation Association (NBAA) celebrat a l'Orlando Executive Airport.

No és la primera vegada que es viralitza una imatge falsa sobre la cimera del clima

Fa un any, també es va viralitzar un tuit que suposadament mostrava en una imatge "els 400 jets utilitzats per arribar" a la cimera del clima celebrada a Glasgow el 2021 (COP26). Tot i això, la fotografia corresponia a una instantània presa pel fotògraf David G. Spielman el 2013 que mostrava els avions que van volar a l'aeroport de Nova Orleans Lakefront per a la Super Bowl, tal com va comprovar l'equip de fact-checking de Reuters.