La gestió municipal va estar entre els quatre principals problemes dels barcelonins quan Hereu era alcalde

Tot i que la gestió municipal de l’Ajuntament de Barcelona s’ha situat com una de les principals preocupacions el darrer any, no és la primera vegada: ja ho havia estat el 2010, el 2015 i el 2016


Foto | Junts per Catalunya

Què s’ha dit?

Elsa Artadi assegura que la gestió municipal “mai” s’havia ubicat “com un dels principals problemes” per a la ciutadania de Barcelona.

Què en sabem?

A la segona onada del Baròmetre Semestral de Barcelona del 2021, la gestió política municipal era el quart problema dels barcelonins i a la primera onada va ser el segon, però ja s’havia situat com una de les principals preocupacions el 2010, el 2015 i el 2016.

La presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona i diputada al Parlament, Elsa Artadi, va afirmar en una entrevista a El Nacional que la gestió municipal “mai” s'havia ubicat “com un dels principals problemes” per a la ciutadania de Barcelona.

És una VERITAT A MITGES. És cert que a la segona onada del Baròmetre Semestral de Barcelona del 2021 (l'últim publicat), la gestió política municipal va ser assenyalada com el quart problema dels barcelonins i a la primera onada, difosa al juny, va ser el segon i va obtenir el percentatge més alt de la sèrie històrica de persones que la van considerar la principal preocupació.

Tanmateix, el juny del 2010, quan el socialista Jordi Hereu era alcalde, la gestió política ja havia ocupat la quarta posició de preocupacions per a la ciutadania de la capital catalana, igual que el desembre del 2015 i la tercera el maig del 2016, amb Colau al poder.

“No havia passat mai que la gestió municipal s'ubiqués com un dels principals problemes”

Elsa Artadi, Junts per Catalunya

La cinquena vegada al ‘top 5’

El Baròmetre Semestral de Barcelona pregunta a la ciutadania quin és el “problema més greu a Barcelona”. A l'últim sondeig publicat, el desembre del 2021, la gestió política municipal (a la pàgina 10) era el quart problema pels enquestats (era el més greu pel 5,6%), darrere de la inseguretat (20,8%), la neteja (11,8%) i l'accés a l'habitatge (6,5%).

El departament de premsa de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona respon a Verificat que Artadi prenia com a referència el Baròmetre del juny del 2021, on els enquestats van situar la gestió municipal com el segon problema més greu de la ciutat de Barcelona. En aquell cas, el 8,4% dels barcelonins considerava que era el problema més greu (pàgina 10), només darrere de la inseguretat (14%). El gabinet de premsa assenyala que la gestió municipal mai havia estat el segon problema.

Tot i que al juny va ser la primera vegada que la gestió municipal es va ubicar com el segon problema, no és cert que “mai” no s'havia ubicat “com un dels principals problemes”, com diu Artadi. Al Baròmetre municipal del juny del 2010 la gestió política municipal ja s'havia situat com a quart problema (el 5,9% ho consideraven el primer), en aquell cas darrere de l'atur i les condicions laborals (21,3%), la inseguretat (18,1%) i els problemes associats a la immigració (6,8%).

Més enllà d'aquests tres baròmetres, la gestió política municipal es va situar com a quart problema el desembre del 2015, el primer baròmetre després de l'arribada d'Ada Colau a l'alcaldia, i com a tercer el maig del 2016.

La pregunta de l'entrevista a Artadi

A l'entrevista a El Nacional, va ser el mateix periodista el que va enumerar “els principals problemes de la ciutat” segons “l'últim baròmetre municipal”: la inseguretat, la neteja, l'habitatge i la gestió municipal. El text publicat inclou un enllaç que porta a una notícia sobre el sondeig del juny del 2021, però en el moment de l'entrevista ja s'havia publicat el sondeig del desembre i, de fet, els quatre problemes que s'esmenten van ser els primers per als enquestats (en aquest ordre) al segon baròmetre de 2021.

Juny del 2021: el 8,4% de barcelonins consideren la gestió municipal com el problema més greu

El Baròmetre remès a Verificat per l'equip de premsa d'Elsa Artadi és el del juny del 2021 (el penúltim publicat) i mostra que pel 8,4% dels enquestats, la gestió política municipal era el problema més greu de la ciutat. És el percentatge més alt de la sèrie històrica, que comença el 2004.

Els altres dos percentatges més elevats també són durant el mandat d'Ada Colau: el 7% el desembre del 2020 i el 6,6% el maig del 2016. Els segueixen el 5,9% del juny del 2010 (amb Hereu) i el 5,6% del darrer baròmetre, del desembre del 2021.

La inseguretat, el problema més greu des del 2018

Si mirem els darrers baròmetres de Barcelona, hi ha certs patrons que es repeteixen al llarg del temps. El principal és que la inseguretat s'ha situat persistentment a les últimes enquestes com a principal problema: així ha estat en els darrers set baròmetres. El desembre del 2019, el 29,1% dels enquestats (el percentatge més gran dels últims anys) el van considerar el problema més greu.

Anteriorment, el juny del 2018 (vuit mesos després de l'1 d'octubre), el problema més greu era l'encaix de Catalunya a Espanya. Des de llavors, la neteja, l'accés a l'habitatge, l'atur, el trànsit o els problemes econòmics també s'han situat al podi dels principals problemes.

Un altre sondeig: l'enquesta de serveis municipals

Més enllà dels baròmetres de Barcelona, l'Ajuntament encarrega altres enquestes i estudis d'opinió. Anualment, es publica l'Enquesta de serveis municipals amb l'objectiu de recollir la percepció de la ciutadania sobre la ciutat i el seu barri i la seva opinió sobre la gestió municipal.

En aquest cas, al sondeig del 2021, la gestió política municipal era l'onzè problema pels enquestats i a les darreres set enquestes el percentatge de ciutadans que el consideren el problema més greu s'ha situat entre l'1,59% i el 3,55%. El 2010 va ser del 2,58%.