La Fiscalia no demana la mateixa pena per a Laura Borràs que la prevista per assassinat, sinó menys de la meitat de la condemna mínima

Les penes per assassinat van de 15 a 25 anys mentre que per homicidi 10 a 15


Què s’ha dit?

Laura Borràs va afirmar que les penes per als culpables d’assassinat són d’entre cinc i deu anys de presó, mentre que a ella li’n demanen sis per prevaricació i falsedat documental.

Què en sabem?

Segons el Codi Penal hi ha penes més altes per a delictes d’assassinat i homicidi. Aquestes van dels 15 als 25 anys per als assassinats i dels 10 als 15 anys per a homicidis.

La presidenta de Junts per Catalunya i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, va assegurar en una entrevista a l'Aquí Parlem de TVE Catalunya que les penes per als culpables d'assassinat són "d'entre cinc i deu anys" de presó, mentre que la Fiscalia demana sis anys de presó per a ella per prevaricació i falsedat documental (al minut 28:39).

És ENGANYÓS. És correcte que la Fiscalia demana sis anys de presó per a Laura Borràs. Tot i això, el Codi Penal preveu penes més altes per als delictes d'assassinat i homicidi: de 15 a 25 anys per als assassinats i de 10 a 15 anys per a homicidis.

Per tant, la pena que la Fiscalia demana a Borràs no és dins de la forquilla prevista per als culpables d'assassinat, a diferència del que afirma la presidenta de Junts, sinó que és menys de la meitat de la pena mínima prevista per als assassinats. Tampoc no està dins de les penes contemplades per als homicidis.

"Les penes per assassinat estan entre cinc i deu anys [de presó], a mi me'n demanen sis"

Laura Borràs, Junts

Preguntat per les declaracions de Laura Borràs, el gabinet de premsa respon que l'afirmació "es basa en declaracions públiques que han fet advocats penalistes", sense especificar quines. El gabinet afegeix que "hi ha diversos casos en què s'han fet públiques condemnes per homicidi o assassinat en grau de temptativa en els mateixos anys de presó que se li demanen".

Tot i això, es tracta d'homicidis (Borràs parla d'assassinats) o d'assassinats en grau de temptativa (que no s'arriben a consumar), cosa que Borràs no especifica. A més, la dirigent de Junts afirma que les penes "estan entre cinc i deu anys", mentre que aquestes poden arribar a un màxim de 25 anys.

Com a exemples, ens han enviat notícies de condemnes de cinc anys de presó per un intent d'assassinat amb traïdoria (Catalunya Diari), de sis anys per un homicidi amb atenuants (324.cat), de sis anys per un homicidi amb dol eventual (Tot Barcelona i La Vanguardia), de sis anys i nou mesos per un homicidi imprudent i robatori violent (La Vanguardia i Diari de Girona), de nou anys per un homicidi amb eximent incompleta (El Periòdic) i de 10 anys de presó per un intent d'assassinat (La Vanguardia). I un cas d'una petició de nou anys per una temptativa d'homicidi (El Vallenc).

Finalment, des de l'equip de premsa de Borràs argüeixen que "es dicten penes de presó en aquesta franja per delictes que comporten la mort d'una persona" i que "és aquesta la desproporció que va voler posar de manifest". Afegeixen que en les seves declaracions, "no diu que aquestes siguin les penes que figuren al Codi Penal". És cert que Borràs no fa referència al Codi Penal, però parla de "les penes" en general i no de casos específics que poden comportar atenuants que redueixin la pena.

La Fiscalia demana sis anys de presó per a Borràs

La Fiscalia acusa Laura Borràs d'un delicte de falsedat documental i de prevaricació. En l'escrit d'acusació, el Ministeri Fiscal demana una pena de sis anys de presó i 21 anys d'inhabilitació, segons han informat l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i l'Agència EFE. Hem demanat al gabinet de premsa de la Fiscalia General de l'Estat el document original, però encara no ens ho han facilitat.

Dies després de conèixer-se l'acusació de la Fiscalia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anunciar l'obertura de judici oral a Laura Borràs per fets relacionats amb la "fragmentació de contractes" quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (una entitat autònoma que té com a objectiu la promoció de la literatura catalana i el foment de la lectura). La data d'inici del judici està fixada per al proper 10 de febrer, com va explicar l'ACN.

És cert, doncs, que la Fiscalia ha demanat sis anys de presó per a Laura Borràs. Tot i això, la comparació que fa la dirigent de Junts no afecta la realitat, ja que les penes previstes al Codi Penal per als delictes d'assassinat són força superiors.

Penes de 15 a 25 anys per assassinat

L'article 139 del Codi Penal fixa que "serà castigat amb la pena de presó de 15 a 25 anys, com a reu d'assassinat" el que en mati un altre amb traïdoria, per un preu o recompensa, amb acarnissament (augmentant el dolor) o per a facilitar la comissió d'un altre delicte o evitar que es descobreixi.

En tots els delictes, també hi pot haver atenuants, regulats a l'article 21 del Codi Penal. Això suposa una reducció de la pena i, en funció dels que hi concorrin, es rebaixa més o menys temps.

També hi ha agreujants, i en els casos en què "concorrin més d'una de les circumstàncies previstes", la pena s'imposarà a la meitat superior. En aquest cas, serà una pena de 20 a 25 anys, com assenyala Dexia Advocats.

Per tant, la pena mínima per a assassinats és de 15 anys (si només concorre una de les circumstàncies establertes a l'article 139.1). Això és més de la meitat de la pena que demana la Fiscalia per a Laura Borràs. A més, la pena pot arribar als 25 anys, 15 anys més que el que va dir la presidenta de Junts a l'entrevista, en què va indicar que les penes "estan entre cinc i deu anys".

Penes mínimes de 10 anys per als culpables d'homicidi

D'altra banda, l'article 138 del Codi Penal castiga els culpables d'homicidi "amb la pena de presó de 10 a 15 anys". En el cas dels homicidis imprudents (quan algú, per "imprudència greu", causa la mort de l'altre), les penes van d'un a quatre anys de presó.

Pel que fa a les agreujants, el text afegeix que "els fets seran castigats amb la pena superior en grau" si a més són "constitutius d'un delicte d'atemptat" (previst a l'article 550) o si la víctima és menor de 16 anys o una persona "especialment vulnerable", si el fet és subsegüent a un delicte contra la llibertat sexual o si el delicte el comet algú que pertanyi a un grup criminal (aquestes tres són les circumstàncies incloses en l'article 140.1).

I què és la "pena superior en grau"? Es calcula partint de la màxima (en aquest cas, 15 anys) i s'augmenta a la meitat de la quantia, com exemplifica Dexia Advocats. Així, per als homicidis, la pena superior en grau seria de 15 anys a 22 anys i sis mesos.