Israel no va ser el primer país en rebre la vacuna de Pfizer perquè el seu director executiu sigui jueu

Un missatge que s’ha viralitzat a WhatsApp afirma que Israel va rebre primer la vacuna de Pfizer perquè el seu director és jueu. És fals


Ens heu fet arribar un missatge que s’ha fet viral a WhatsApp sobre els orígens d’Albert Bourla, director executiu de Pfizer, un dels laboratoris que ha desenvolupat una vacuna contra la covid-19. El text fa un repàs a la seva història familiar i explica com els seus pares, grecs jueus, van sobreviure a l’Holocaust, com va estudiar Veterinària a Grècia i la seva entrada a la companyia farmacèutica. El text també assegura que Israel va ser el primer país en rebre la vacuna de Pfizer en honor al llinatge de Bourla. És FALS. Tampoc és cert que Boula es canviés el nom o que no s’hagi vacunat. 

“Per això Israel es va convertir en el primer país en rebre la vacuna (…) en memòria dels seus avis i els seus pares”

El govern israelià lidera des del principi la carrera per la vacunació i a 28 d’abril tenia gairebé el 55% de la seva població immunitzada amb les dues i el prop del 60% amb una dosi. El seu èxit s’explica perquè va ser el primer país en començar la campanya de vacunació, el 20 de desembre. A més, va rebre el primer carregament de dosis (precisament de Pfizer) el 9 de desembre del 2020, abans que les agències reguladores de medicaments d’Europa i dels Estats Units haguessin autoritzat la vacuna. Això va permetre que el 15% de la població estigués immunitzada la primera setmana del 2021

La rapidesa amb què Israel va aconseguir un gran número de dosis està relacionada amb el preu que ha pagat pels vials. Tot i que no s’han publicat xifres oficials, la revista científica British Medical Journal afirma que, “per aconseguir enviaments ràpid”, Israel ha abonat per cada dosi de Pfizer uns 23,50 dòlars (19,50 euros), més que els 14,70 dòlars (12,20 euros) de la Unió Europea i els 19,50 (16,15 euros) dels Estats Units. Israel també ha pagat més pels vials de Moderna: 23,50 dólars (19,50 euros) davant dels 18 dólars (15 euros) de la Unió Europea i els 15 dólars (12,50 euros) dels Estats Units.

Què en sabem del nom de l’executiu?

El missatge també afirma que Bourla va rebre el nom d’Abraham quan va néixer i que, més envant, quan va arribar als Estats Units amb 34 anys, va canviar i va passar a dir-se Albert. No hi ha proves que això sigui així. 

Bourla ha explicat molts cops la història dels seus ancestres, jueus sefardís que van ser expulsats d’Espanya fa sis segles. Tant la seva família materna com la paterna formaven part dels 50.000 jueus que vivien a la ciutat grega de Tessalònica abans de l’Holocaust, dels quals 2.000 van sobreviure. El seu pare, Mois, va escapar de la persecució nazi gràcies al cap de la policia d’Atenes, que li va donar un carnet d'identitat amb un nom cristià, segons va explicar ell mateix al III Congrés de Commemoració de l’Holocaust. La seva mare, Sara, va sobreviure a un escamot d'afusellament perquè el seu cunyat va sobornar un oficial nazi a canvi de garantir que no moriria. La resta de familiars no van tornar mai del camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau, on van ser traslladats. Els seus pares es van conèixer en una cita organitzada per les famílies i l’executiu de Pfizer va néixer a Tessalònica l’octubre de 1961 com a Albert Bourla. 

L’Abraham Bourla que esmenta el text de WhatsApp era el seu avi patern, a qui ell va fer referència fa un parell de mesos durant una xerrada organitzada pel Museu de l’Herència Jueva de Nova York. Bourla no ha dit mai que es canviés el nom, tal i com afirma el missatge. 

Bourla s’ha vacunat contra la covid-19

Al març es va fer viral un vídeo publicat a Facebook que assegurava que l’executiu de Pfizer no havia volgut vacunar-se contra la covid-19, aixecant suspicàcies sobre la seva seguretat i eficàcia. Les imatges corresponen a una entrevista que Bourla va donar a la cadena de televisió nord-americana CNBC al desembre de 2020, on va explicar que es vacunaria quant fos el seu torn. “Cap dels executius i membres de la junta directiva [de Pfizer] es saltarà la fila. Es vacunaran quan els toqui en funció de la seva edat i professió”, va dir aleshores. El 10 de març va anunciar al seu compte de Twitter que havia rebut la segona dosi de la fórmula desenvolupada per la seva farmacéutica. El missatge va acompanyat d’una fotografia del moment en que reb la injecció