És fals que votar a la consulta del Consell per la República sobre els Jocs Olímpics d’hivern tingui un cost de 10 euros

Participar serà gratuït i podrà fer-ho el conjunt de la ciutadania, estigui o no registrada al Consell


Què s’ha dit?

Ha circulat per WhatsApp i Twitter una foto que assegura que votar a la consulta del Consell per la República sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 té un preu de 10 euros.

Què en sabem?

El mateix Consell per la República explica que a la consulta podran participar tant les persones registrades a la seva organització (la qual cosa sí que comporta pagar almenys una quota de 10 euros) com la resta de ciutadans de Catalunya, que disposaran d’una urna específica per a ells.

Els últims dies ha circulat per WhatsApp i Twitter una foto que assegura que votar a la consulta de l'organització 'Consell per la República' sobre els Jocs Olímpics d'hivern del 2030, que el Govern de Catalunya vol que se celebrin al Pirineu amb una candidatura conjunta amb la Comunitat d'Aragó, té un preu de 10 euros. A la imatge s'especifica que el “preu per vot” és de 10 euros i que “la presentació del Carnet per la República et permet votar 2 vegades per només 15 euros”.

La imatge amb la pregunta i les tres opcions de resposta és la que va presentar el mateix Consell per la República en una roda de premsa el 25 d'abril passat (al minut 9:45). I també la van compartir perfils del Consell Local per la República, per exemple, de Cabrils, Vilassar de Dalt o Sabadell. Tot i això, a la foto que estem verificant, que ha estat manipulada, se li ha afegit una frase afirmant que s'ha de pagar per participar en la consulta.

La consulta de Consell per a la República sobre els Jocs Olímpics d'hivern de 2030 té un preu de 10 euros

És FALS. El mateix Consell per la República va explicar en una nota de premsa que a la consulta podran participar tant les persones registrades a la seva organització (cosa que sí que comporta pagar almenys una quota de 10 euros) com la resta de ciutadans de Catalunya, que disposaran d'una urna específica per a ells. És “absolutament fals” que s'hagi de pagar per votar, explica el departament de premsa del Consell per la República a Verificat.

El Consell per la República és una organització privada no oficial ni vinculada a cap organisme públic de Catalunya. S'autodefineix com una “institució que té per objecte impulsar les activitats de caràcter polític, social, cultural i econòmic destinades a la implantació i la materialització d'un estat independent a Catalunya en forma de República”. El Consell, presidit per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, va anunciar el 25 d'abril passat que impulsarà una consulta sobre els Jocs Olímpics d'hivern en paral·lel a la que celebrarà el Govern el 24 de juliol a les comarques implicades.

Una consulta per a registrats al Consell i per al conjunt de la ciutadania

En aquests moments, la consulta està en fase de recollir avals, explica a Verificat el departament de premsa del Consell per la República. La nota de premsa de l'organisme assenyala que per poder fer la consulta hauran de “recollir el 5% dels avals dels registrats”. Actualment, el Consell compta amb poc més de 102.000 persones registrades i, segons el seu departament de premsa, més de 90.000 són majors de 16 anys i estan autoritzats a votar. Aquesta xifra inclou persones que han pagat una quota de 10 euros en algun moment o que continuen abonant una aportació de manera recurrent (hi ha diferents tarifes a partir dels cinc euros mensuals), però no significa que per votar a la consulta calgui pagar una tarifa.

Les mateixes fonts assenyalen que si aquesta consulta finalment aconsegueix els avals i se celebra, hi haurà dos sistemes per votar: un per als membres del Consell i un altre per a les persones que no ho són, que “podran votar sense pagar res”. En aquesta línia, la nota de premsa del Consell detalla que podran “participar tots els registrats del Consell” i, a més, tots els ciutadans de Catalunya “mitjançant una urna específica per a totes les persones no registrades”.

No es podrà votar dues vegades

Sobre la possibilitat de votar dues vegades, com assegura la foto viral, el Reglament de mecanismes de consulta del Consell per la República recull a l'article 12.3 que el sistema garantirà que en la jornada de votació cada votant “només vota una vegada”.

A més, el departament de premsa del Consell aclareix a Verificat que el Consell disposa “d'un sistema de blockchain i doble validació” que no permet votar dues vegades. Aquest mecanisme ja es va emprar, afegeixen, a les eleccions a l'Assemblea de Representants.