És fals que s’hagin empadronat “sis-cents bolivians de cop” a Cadaqués

L’agost de 2023 hi ha 129 empadronats de nacionalitat boliviana a Cadaqués i no hi ha hagut “un empadronament massiu”.


Què s’ha dit?

Que a Cadaqués s’han empadronat “sis-cents bolivians de cop”.

Què en sabem?

L’Ajuntament confirma que a dia 18 d’agost hi ha 129 empadronats de nacionalitat boliviana al municipi i que no hi ha hagut “un empadronament massiu” ara.

S’ha viralitzat una publicació a X, la xarxa social que abans es deia Twitter, amb més de 200.000 visualitzacions que afirma que a Cadaqués (Girona) s’han empadronat “sis-cents bolivians de cop”.

És FALS. L’Ajuntament de Cadaqués desmenteix a Verificat que s’hagi produït “un empadronament massiu”. L’equip de premsa del consistori confirma que a dia 18 d’agost del 2023, al padró de Cadaqués hi consten 129 persones de nacionalitat bolivariana, 7 més que l’1 de gener de 2022, d’acord amb les darreres dades publicades a l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Estic “xocada”: Ahir vaig llegir que a Cadaques s’hi van empadronar sis cents bolivians de cop. No ho veieu? Fer- nos desapareixer sense que “se note el cuidado”… Que deia aquell. Ningú va dir res a Cadaques? Tothom ho troba normal?”

Hi ha 129 bolivians empadronats a Cadaqués

Cadaqués té actualment (a 18 d’agost de 2023) una població de 2.966 habitants, dels quals 129 tenen nacionalitat boliviana (4,3%), d’acord amb les dades enviades a Verificat per l’Ajuntament. El consistori ha confirmat que és “fals” que s’hagi produït “l’empadronament massiu” que afirma el missatge.

Des del consistori també especifiquen que de les persones empadronades al municipi gironí, 313 van néixer a Bolívia, però que, “d’aquestes, 184 han tramitat un canvi de nacionalitat i actualment són de nacionalitat espanyola”.

Les dades de persones amb nacionalitat boliviana facilitades per l’ajuntament són força semblants a les que consten a l’últim padró disponible a l’INE: a l’inici 2022 a Cadaqués hi havia 122 bolivians de 2.889 empadronats (4,2%). Mentre que, les persones de nacionalitat espanyola representaven el 76,4% del total (2.208, l’1 de gener de 2022).

Les nacionalitats més nombroses a Cadaqués eren en aquell moment, després de l’espanyola, les corresponents a la resta de països de la Unió Europea (294), seguides d’Amèrica del Sud (182) i Àfrica (102), segons les dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) a partir del padró continu de l’INE. En canvi, les nacionalitats menys nombroses al municipi eren les corresponents a Àsia i Oceania (23).

Teoria de la conspiració del gran reemplaçament

Aquest discurs d’una suposada invasió migratòria que farà “desaparèixer” els catalans no és nou. De fet, està relacionat amb la teoria de la conspiració del gran reemplaçament, segons la qual els immigrants substituiran a la població europea. No obstant això, aquest risc d’invasió no és real, segons indiquen els experts i les dades, com vam explicar a El Periódico.