És fals que “molt pocs presidents” hagin tingut 179 vots a favor de la seva investidura com es preveu que sigui el cas de Pedro Sánchez

Què s’ha dit? Que “molt pocs presidents”, llevat els que van obtenir majoria absoluta, “han …

Patxi López al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu

Què s’ha dit?

Que “molt pocs presidents”, llevat els que van obtenir majoria absoluta, “han tingut” 179 vots a favor de la seva investidura com previsiblement tindrà Pedro Sánchez.

Què en sabem?

De les nou investidures aprovades després que cap partit aconseguís la majoria absoluta del Congrés, cinc s’han produït amb més de 179 vots a favor.

Coneix la nostra metodologia

El portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés, Patxi López, va afirmar en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que “el pacte transversal que ha aconseguit el PSOE amb totes les formacions polítiques […] dona un resultat de 179 diputats i diputades que molt pocs presidents han tingut”. “Si un repassa els vots que han tingut alguns presidents, llevant aquells que van obtenir majories absolutes a les seves eleccions, molt pocs n’han tingut 179”, va afegir (a partir del minut 9:24).

Tanmateix, és FALS. Des de l’aprovació de la Constitució del 1978, a l’Estat espanyol s’han produït 13 investidures amb èxit, de les quals quatre van ser després de la majoria absoluta d’un partit. De les nou investidures restants, cinc —és a dir, més de la meitat— van tirar endavant amb més de 179 vots a favor. Així ho indiquen els registres de les sessions d’investidura publicats pel Congrés dels Diputats.

La xifra augmenta si tenim en compte que Pedro Sánchez va ser investit el 2018 després que triomfés amb 180 vots a favor la moció de censura contra Mariano Rajoy, la qual requeria majoria absoluta per ser aprovada (176 escons de 350). 

“El pacte transversal que ha aconseguit el PSOE amb totes les formacions polítiques, excepte el PP, Vox i UPN […], dona un resultat de 179 diputats i diputades que molt pocs presidents han tingut com a suport. Si repassa un dels vots que han tingut alguns presidents, excepte aquells que van obtenir majories absolutes a les seves eleccions, molt pocs n’han tingut 179”.

Patxi López (PSOE)

Previsiblement, com diu Patxi López, Pedro Sánchez serà investit en primera votació el pròxim dijous 16 de novembre amb 179 vots a favor, segons els acords als quals el PSOE ha arribat amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, BNG, PNB i Coalició Canària. No obstant això, aquest suport de 179 escons no l’han tingut “molt pocs presidents”, com assenyala el portaveu socialista al Congrés. Nou de les 13 investidures a les quals la cambra ha donat llum verda han superat els 179 vots a favor.

Si, com afegeix Patxi López, traiem “aquells [presidents] que van obtenir majories absolutes” (el PSOE de Felipe González el 1982 i el 1986, el PP d’Aznar el 2000 i el PP de Rajoy el 2011), ens quedarien nou investidures. D’aquestes, però, cinc també van superar els 179 vots a favor (Suárez el 1979, Calvo-Sotelo el 1981, González el 1993, Aznar el 1996 i Zapatero el 2004), un nombre que augmenta si tenim en compte la moció de censura contra Mariano Rajoy el 2018 aprovada amb 180 vots a favor, la qual va comportar la investidura de Pedro Sánchez per primera vegada. 

Els quatre candidats que han estat escollits pel Congrés dels Diputats amb menys de 179 vots a favor des del 1978 van ser González el 1989 (167 vots a favor), Zapatero el 2008 (169 vots), Rajoy el 2016 (170) i el mateix Sánchez el 2020 (167).