Ens pregunteu per una foto d’uns menors en un acte amb estelades: va ser un taller de l’ANC el 2013

La imatge no és d’una escola, sinó que correspon a un taller de fanalets que va fer l’Assemblea Nacional Catalana de Berga a un pavelló esportiu de la ciutat el 2013


Què s’ha dit?

Ens pregunteu per una imatge en la qual es veu un grup d’infants en un taller amb banderes estelades i un peu de foto que afirma que es tracta d’“alumnes a una escola de Catalunya”.

Què en sabem?

És fals. La imatge no és d’una escola, sinó que correspon a un taller de fanalets que va fer l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga a un pavelló esportiu de la ciutat el 2013.

Ens pregunteu per una imatge en la qual es veu un grup d'infants en un taller amb banderes estelades (símbol de la independència de Catalunya) i un peu de foto que afirma que es tracta d'“alumnes a una escola de Catalunya”. És FALS. La imatge correspon a un taller de fanalets que va fer l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga a un pavelló esportiu de la ciutat el 2013 i no a una escola.

La mateixa imatge s'ha publicat amb un peu de pàgina erroni a diversos mitjans de comunicació i llocs web, il·lustrant articles sobre actes independentistes “en una escola catalana” o en reportatges sobre “adoctrinament ideològic a escoles de Catalunya”. A tots ells, aquesta fotografia apareixia amb la mateixa atribució errònia del lloc on va ser realitzada, un centre educatiu català, i no el veritable: un pavelló esportiu.

Una imatge del 2013

La primera publicació que hem trobat de la fotografia apareix en un missatge de Twitter de Janina Vilana (@janinavilana) del 3 de gener de 2013: “Vols un fanalet per al dia de Reis amb l'estelada? Doncs vine al Parc de Nadal a fer fanalets amb ANC Berga”. La mateixa usuària va publicar l'endemà una altra imatge del mateix taller. El perfil de Facebook de l'ANC Berga va compartir les dues fotos el dijous 3 i el divendres 4 de gener. Contactada per Verificat, Janina Vilana respon que no recorda específicament haver fet la foto en qüestió, però no ho descarta perquè estava en aquell lloc durant l'activitat i confirma que es tracta del Pavelló d'Esports de Berga durant una activitat del Juguem Jugant. Lluís Escriche, membre de l'ANC Berga, confirma que “la fotografia en qüestió és, realment, del taller de fanalets que organitzem la territorial de Berga per a la fira Juguem Jugant”.

Juguem Jugant és el parc infantil de Nadal de Berga amb diferents activitats per a nens i joves, com el defineix l'Oficina de Turisme de Berga, i forma part de la programació de festes de l'Ajuntament. El 2013 es va celebrar al pavelló esportiu de Berga els dies 3 i 4 de gener, com consta a la nota de premsa de l'Ajuntament.

El 9 de gener la Televisió del Berguedà va publicar a YouTube un videoresum del Juguem Jugant del 2013 i al minut 14:46 es poden veure imatges del taller de fanalets amb l'estelada que va fer l'ANC. Al vídeo s'aprecien les taules verdes, les estelades amb el triangle superior blau i les tanques de plàstic blaves que també apareixen a la fotografia difosa sense context.

El 2013, el llavors regidor de Joventut del municipi, Jaume Vegas (@jaumevegas), va compartir una fotografia d'un fanalet amb estelades realitzada al taller on es veu un cartell d'“ANC Berga” i les mateixes tanques blaves. De fet, l'ANC de Berga havia anunciat el 28 de desembre del 2012 que el 3 i 4 de gener estaria present al Juguem Jugant al Pavelló de Berga: “Farem un taller de fanalets independentistes!”.

El taller de l'AMPA no feia estelades

Alguns usuaris a Twitter es van fixar que a la part dreta de la fotografia (darrere de les taules on es feien estelades) hi ha un cartell que diu “AMPA Xarxa”. Es tracta de l´Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l'Escola Xarxa, situada a Berga.

La realitat és que l'AMPA de la Xarxa també va participar al Juguem Jugant, com va publicar el perfil de Twitter de l'escola, però amb un taller diferent del de l'ANC (a la foto original es veuen les tanques blaves que delimiten els dos espais). A la fotografia adjunta al tuit s'hi veu un pessebre amb tres palmeres i una semicircumferència que representa l'arc de l'estable. Aquests mateixos detalls són els que apareixen a la imatge que estem verificant. L'Escola Xarxa va explicar a Twitter que al seu taller feien un pessebre, pintaven ungles i feien tatuatges efímers.