Ens pregunteu per l’incendi del cotxe del regidor del PP a Barcelona, Josep Bou

Els Mossos d’Esquadra apunten que es tracta d´un “fet fortuït” i que l’incendi ha estat accidental


Què s’ha dit?

Josep Bou, regidor del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona, ​​va afirmar a Twitter que el seu vehicle havia estat incendiat de manera intencional. A més, diverses piulades es preguntaven per què el cotxe calcinat, un Mercedes-Benz, no apareixia a la declaració de béns del regidor publicada a la seu electrònica del consistori. D’altra banda, alguns comentaris a les xarxes socials també han plantejat la possibilitat que l’incendi estigui vinculat amb un problema tècnic reportat en alguns vehicles de Mercedes-Benz.

Què en sabem?

El departament de premsa dels Mossos d’Esquadra afirma que tot apunta que es tracta d’un “fet fortuït” i que l’incendi ha estat accidental. Des del gabinet de premsa del grup municipal popular, responen que el cotxe és propietat de la seva empresa i, per aquest motiu, no apareix a la declaració de béns. Els Mercedes-Benz afectats pel risc d’incendi corresponen als fabricats entre el 2017 i el 2021, mentre que la matrícula del cotxe de Josep Bou correspon als automòbils matriculats el setembre del 2014.

Josep Bou, regidor del Partit Popular a l'Ajuntament de Barcelona, va afirmar dissabte 30 d'abril en un tuit que acumula 8.300 retuits i 19.200 m'agrada que el seu vehicle havia estat incendiat de forma intencional. "M'acaben de cremar el cotxe a Barcelona. Esperaré el comunicat policial, però sí anuncio que res m'aturarà en el compliment del deure i la meva feina", va publicar.

Arran d'aquesta publicació, el polític va rebre mostres de suport i diversos missatges demanant que es trobés els responsables per part de diferents representants polítics, com la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, la portaveu del PP de Catalunya, Lorena Roldán, el president del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, la diputada popular al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo i el diputat del grup parlamentari del PSC i Units per Avançar al Parlament Ramon Espadaler.

A més, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i l'eurodiputat de Vox, Hermann Tertsch, van vincular els fets amb el moviment independentista. "Aquest és el veritable full de ruta de la ‘gent de pau’", va piular Martínez-Almeida. El cap de la delegació de Vox al Parlament Europeu, Jorge Buxadé, va respondre al tuit de Josep Bou afirmant que "els carrers de Barcelona han esdevingut des de fa anys un camp de batalla, per la complicitat amb el separatisme i l'immigracionisme".

Els Mossos d'Esquadra, però, assenyalen que la investigació de moment apunta a un "fet fortuït". T'expliquem el que sabem.

Els Mossos apunten a un "fet fortuït"

El departament de premsa dels Mossos d'Esquadra ha assegurat a Verificat que, si no apareixen nous indicis i d'acord amb la investigació iniciada, tot apunta que es tracta d'un "fet fortuït" i que l'incendi ha estat accidental.

Les notícies que han publicat diversos mitjans de comunicació com El País, ABC o 324 s'han referit a l'existència d'un “informe” dels Mossos que apunta a una avaria. Tot i això, el departament de premsa de la policia autonòmica manifesta que ells mai han parlat de l'existència d'aquest document.

Alhora, les notícies esmentades també han assenyalat que la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) ja havia apuntat a una fallada mecànica. Tot i això, el departament de premsa de la regidoria de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament explica a Verificat que "en cap moment la GUB ha fet cap declaració sobre això i no forma part de la investigació de l'incendi".

El gabinet del grup popular al consistori insisteix que Bou no ha tingut accés a cap d'aquests documents i que "si aquest informe triga molt a arribar o veu que no és prou complet, pagarà un peritatge privat". A més, l'automòbil "acabava de sortir del taller", on "li havien realitzat una prova de rodatge, és a dir, després de la revisió, li van fer 70 quilòmetres al cotxe a mitjà-alt rendiment", expliquen en declaracions a Verificat.

Tant Mossos com el PP destaquen que en cas que l'incendi fos provocat per un error tècnic o mecànic, l'assegurança es faria càrrec dels costos derivats de l'accident. No obstant això, si es tracta d'un foc intencionat, hauria de ser el propietari del vehicle qui assumís aquesta despesa.

Diverses publicacions de Twitter es preguntaven per què el cotxe incendiat, un Mercedes-Benz, no apareixia a la declaració de béns de Josep Bou publicada a la seu electrònica de l'Ajuntament de Barcelona, on només consta un Volkswagen Beetle 1.9 matriculat i adquirit l'any 2003. "El cotxe és de la seva empresa, figura com un actiu de la seva empresa. No apareix per això", respon el seu equip.

Josep Bou afirma que no eliminarà el tuit

El gabinet de premsa del Grup Municipal del Partit Popular a l'Ajuntament de Barcelona explica a Verificat que "a hores d'ara" Josep Bou "no té cap intenció d'eliminar" el tuit. El regidor considera que la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han tret "unes conclusions amb molta rapidesa", segons apunten des del seu equip. "Guàrdia Urbana explica que ha estat una avaria quan no fa ni dues hores que el cotxe s'ha cremat i Mossos filtren en menys de 24 hores que és una avaria", afegeixen.

El gabinet de premsa dels populars al consistori barceloní també assenyala que el regidor "ha denunciat l'incendi als Mossos". Verificat ha tingut accés a un fragment de la denúncia interposada per Bou. Encara que el seu contingut ha estat ocultat a la fotografia facilitada pel departament de premsa del grup municipal popular, sí que consta que va ser interposada el dimarts 3 de maig a les 10.22 hores.

Vandalisme reincident i amenaces

"El cotxe ja havia estat vandalitzat altres vegades, trencament de vidres, ratllades, rodes punxades o el trencament d'un far", explica el gabinet de premsa de Bou. Ell mateix va mostrar el 18 d'octubre del 2019 en un vídeo publicat a Twitter com les finestretes del seu cotxe havien estat destrossades.

A més, el regidor apunta a "les amenaces que havia rebut just el dia abans dient-li que vigilés amb el cotxe", com va denunciar en un tuit publicat dissabte a les 8.53 hores del 30 d'abril, el dia de l'incendi. L'equip de premsa dels populars al consistori assegura que el seu president ha denunciat aquestes amenaces a la Fiscalia Provincial de Barcelona, com consta en una còpia a la qual ha tingut accés Verificat datada el 2 de maig.

El vehicle no coincideix amb els afectats per risc d'incendi

Alguns comentaris a les xarxes socials han plantejat que l'incendi al cotxe de Josep Bou podria tenir una vinculació amb un problema tècnic reportat als Mercedes-Benz. El diari alemany Bild va destapar el 5 de gener que hi havia un total de 800.000 vehicles de Mercedes-Benz amb risc d'incendi a causa d'un problema tècnic, però des de l'equip de Josep Bou neguen que aquest sigui el cas.

Segons informa l'agència de notícies Reuters, Bild va publicar una còpia d'una carta que la companyia havia enviat a uns 800.000 propietaris afectats pel defecte que assenyalava que "no es podia descartar el risc d'incendi". Mercedes-Benz va confirmar a Reuters que la carta era autèntica, però no va aportar informació sobre el nombre de vehicles afectats.

Els models en qüestió són el GLE/GLS 167, el Classe C 205, el Classe E 213, el Classe S 222, el Classe S 223, el Classe E Coupé/Convertible 238, el GLC 253, el CLS 257 i el Classe G 463, segons va confirmar el fabricant. Els vehicles afectats corresponen als produïts entre els anys 2017 i 2021, segons va recollir Deutsche Welle i la revista Forbes.

Tot i això, el gabinet de premsa del grup municipal explica que el cotxe de Josep Bou era un Mercedes-Benz Classe S 350 matriculat el 2014 de motor dièsel, per la qual cosa ni el model ni l'any de matriculació coincidiria amb cap dels vehicles afectats. A més, el president del grup municipal popular va explicar en una entrevista a betevé (al minut 10:33) que ell no havia rebut cap carta per part del fabricant. En tot cas, el que sabem amb seguretat és que la matrícula de l'automòbil acaba en "HZJ", com es pot veure a les imatges compartides pel mateix Josep Bou a Twitter.

La combinació de lletres "HZJ" correspon als automòbils matriculats el setembre de 2014, segons tres pàgines web que indiquen la data de matriculació dels vehicles en funció de la seva terminació (fechasmatriculas.com, matriculas.com.es y fechamatriculacion.com.es). Per tant, el cotxe del regidor popular no coincideix amb els afectats pel risc d'incendi.