Els robatoris amb violència han augmentat un 3% a Catalunya el darrer any i no un 60%, com diu Ignacio Garriga

Hi ha hagut 12.142 robatoris amb violència i intimidació al primer semestre del 2023 Catalunya


Què s’ha dit?

Que els robatoris amb violència han augmentat un 60% durant el darrer any a Catalunya.

Què en sabem?

El nombre de robatoris amb violència i intimidació ha augmentat un 3% el 2023 respecte al primer semestre de 2022.

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha afirmat en una entrevista al programa Cafè d’Idees de RTVE que els robatoris amb violència a Catalunya han augmentat un 60% al darrer any (min. 9:54).

ÉS FALS. Durant la primera meitat del 2023, els robatoris amb violència i intimidació a Catalunya han augmentat un 3,1% respecte al mateix període de 2022, segons les últimes dades disponibles del Ministeri de l’Interior.

“Els robatoris amb violència han augmentat un 60% [el darrer any a Catalunya]” 

Ignacio Garriga, Vox

Entre gener i juny del 2022 hi va haver 11.782 robatoris amb violència i intimidació, d’acord amb les dades del Ministeri de l’Interior, una xifra que ha ascendit a 12.142 en el mateix període de l’any actual. En total són 360 casos més de robatoris amb violència, és a dir, una variació positiva del 3,1%. Aquesta xifra se situa lluny del 60% al qual fa referència Garriga.

Si es tira la vista enrere tampoc hi ha hagut un any en què aquesta variació s’aproximés a la xifra que dona el secretari general de Vox des del 2016 (primer any que el Ministeri de l’Interior facilita aquesta dada). Els períodes amb xifres més baixes són els anys 2020 i 2021, però el Ministeri de l’Interior adverteix que aquest descens de la criminalitat va ser “conseqüència de les condicions derivades de la pandèmia” i no recomana comparar-les amb xifres actuals. A més, el 2019 les xifres de robatoris violents van ser més altes del que ho són actualment.

Verificat ha preguntat al departament de premsa de Vox a què es referia Garriga amb les seves paraules, però en el moment de publicar aquesta verificació no s’ha obtingut cap resposta.

Les dades publicades per Mossos d’Esquadra, que només arriben al primer trimestre del 2023, tampoc avalen l’augment del 60% en robatoris violents del que parla Garriga. Entre gener i març d’aquest any, el nombre de fets delictius va pujar un 6% respecte al mateix període del 2022. Pel que fa al primer trimestre, el Ministeri de l’Interior xifra l’augment en un 6,7%, unes dècimes de diferència que es poden atribuir a una diferent metodologia en la recollida de dades.