Els pressupostos inicials de 2024 eren tres vegades els del 2003, i no sis, com suggereix un gràfic d’ERC

La superfície de les columnes no augmenta proporcionalment amb les dades i sobredimensiona el pressupost de 2024

Què s’ha dit?

Un gràfic suggereix que els pressupostos inicials del 2024 eren sis vegades superiors als del 2003.

Què en sabem?

El gràfic està distorsionat i magnifica les xifres d’enguany, que no arriben a triplicar les del 2003.

Coneix la nostra metodologia

ERC ha publicat a X (abans Twitter) un gràfic de barres sobre l’evolució dels pressupostos inicials de la Generalitat any a any des del 2003. La mida de les columnes augmenta progressivament arriba al seu màxim el 2024, amb unes xifres que, d’haver-se aprovat, haguessin suposat els pressupostos més alts de la història.

El gràfic és, no obstant això, ENGANYÓS. La superfície de les barres no augmenta proporcionalment amb les dades, i sobredimensiona el pressupost del 2024, que aparenta ser sis vegades el del 2003, quan en realitat no arriba a triplicar-lo.

El projecte de pressupostos del 2024 contemplava una despesa de 43.673 milions d’euros. La xifra és la més alta de la història, cosa que porta repetint-se des del 2020, i pràcticament triplica la del 2003 (la multiplica per 2,78), de 15.693 milions d’euros. També suposa un augment del 34,3% respecte als de l’inici de la legislatura.

El gràfic compartit per ERC a xarxes socials mostra aquestes xifres correctament, però les il·lustra de manera esbiaixada. L’alçada i, per tant, la superfície, de la columna corresponent al 2024 és sis vegades la del 2003. És a dir, que per l’aparença del gràfic, semblaria que els pressupostos rebutjats pel Parlament de Catalunya eren el doble de la proposta real. A més, aquestes xifres no reflecteixen la inflació.

Consultat per Verificat, el departament de comunicació d’ERC matisa que la seva intenció era “mostrar com ha crescut el pressupost de la Generalitat els darrers 20 anys”, i atribueixen a un “error de disseny” el fet que no quadrin les proporcions.

Josep Maria Cruset, diputat i portaveu adjunt al Congrés per Junts per Catalunya, ha fet una piulada indicant precisament que la imatge d’ERC feia semblar els darrers pressupostos “el doble del que són”. Ho ha fet adjuntant una animació on reescala el gràfic a les proporcions correctes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *