Els hackers del Clínic no fan córrer cap SMS en nom de CatSalut

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Institut Nacional de Ciberseguretat i els Mossos d’Esquadra asseguren que es tracta d’una alerta falsa


Què s’ha dit?

Que circula un SMS de CatSalut enviat pels responsables del ciberatac a l’Hospital Clínic que, quan l’obres, ho esborra tot

Què en sabem?

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Institut Nacional de Ciberseguretat i els Mossos d’Esquadra asseguren que es tracta d’una alerta falsa

Hem rebut una consulta a través del nostre servei d’atenció a WhatsApp que ens pregunta sobre el següent missatge: “Si rebeu un SMS de CatSalut no l’obriu ho esborra tot. Ve dels Hackers del Clínic. Ho han dit també a la ràdio”.

Aquesta advertència és FALSA. Ni l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ni l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE) tenen constància de l’existència d’aquest SMS, tal com han confirmat els seus departaments de premsa a Verificat. A més, el gabinet de comunicació dels Mossos d’Esquadra també ha assegurat a Verificat que el missatge viral es tracta d’una alerta falsa i que no existeix aquesta estafa, segons han pogut comprovar.

“Si rebeu un SMS de CatSalut no l’obriu ho esborra tot. Ve dels Hackers del Clínic. Ho han dit també a la ràdio”

Com identificar un missatge del Departament de Salut?

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya detalla a Verificat que tots els SMS que s’envien des dels organismes dependents del Departament de Salut porten com a encapçalament “SALUT” i no “CatSalut”. A més, afegeixen que les pàgines web enllaçades que acompanyen els missatges de la conselleria acostumen a ser extensions de “gencat.cat” i recorden que ja van advertir que, després del ciberatac a l’Hospital Clínic, podrien circular aquests tipus de rumors falsos.

Des de l’agència també asseguren que altres elements que permeten distingir que estem davant d’un SMS del departament és que el missatge vingui acompanyat del text “Més informació al 061 Salut Respon” o bé de l’adreça vacunacovidsalut.cat, la qual permet reservar cita per a la vacunació contra la covid-19.

Què és l’smishing?

El fenomen d’smishing consisteix en l’enviament d’SMS amb falsa aparença de fonts de confiança amb l’objectiu de manipular el receptor per tal de robar-li informació confidencial. Des de Verificat aconsellem que sempre que rebeu missatges sospitosos no feu clic sobre cap enllaç ni tampoc els respongueu. També és molt important fixar-se en la direcció del remitent per tal de comprovar si aquesta és verdadera i, davant del dubte, no proporcioneu mai les vostres dades personals.

Si, tot i això, encara no esteu del tot segurs de la veracitat del missatge el millor és que contacteu amb l’empresa o l’entitat pertinent i que consulteu si són ells qui s’han posat en contacte amb vosaltres. L’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya té habilitat un portal on alerta de les diverses estafes que circulen en línia. A més, també podeu fer-nos arribar les vostres consultes al nostre Whatsapp.