Els embolcalls dels xiclets Trident no estan destinats a ser ingerits, a diferència del que afirma una tendència viral

La marca ha negat el rumor que els xiclets s’han de menjar amb el paper, que s’ha convertit en una tendència viral a TikTok


Què s’ha dit?

Que els embolcalls dels xiclets Trident són comestibles.

Què en sabem?

L’embolcall no està fet per ser ingerit, però tampoc és tòxic. El rumor fa anys que corre, i de fet s’havia compartit en un fòrum l’any 2000.

Aquests dies s’ha viralitzat a xarxes socials la idea que els embolcalls dels xiclets de la marca Trident són comestibles i que estan pensats per a menjar-se conjuntament amb el dolç. Diversos vídeos amb usuaris que proven de mastegar el xiclet amb el paper protector superen el milió de reproduccions a TikTok i a YouTube, i alguns portals digitals s’han fet ressò de la tendència.

En realitat, però, la marca Mondelēz International, l’empresa que comercialitza els xiclets Trident, ha comunicat a Verificat que l’embolcall no està pensat per a ser ingerit. La marca tampoc ha fet cap publicació recent on afirmi tal cosa i la suposada informació tampoc apareix impresa als paquets de Trident. 

L’embolcall no es menja

Trident no ha compartit recentment a través de cap via —ni al seu web, ni als seus canals de TikTok, Instagram o Twitter, ni als propis paquets de xiclet— que els embolcalls dels seus dolços siguin comestibles, ni que estiguin pensats per a ser menjats. El paper protector “no està destinat a ser ingerit, sinó a conservar la frescor que caracteritza els xiclets”, desmenteix en un correu a Verificat Esther Patino, mànager d’Assumptes Corporatius i Comunicació de Mondelēz International a Espanya, l’empresa que gestiona la marca de xiclets, assenyalant el Brasil, Mèxic i Colòmbia com els països on més ha quallat la tendència de TikTok que va iniciar-se a principis de febrer

Patino recorda que, en qualsevol cas, “l’embolcall dels xiclets Trident és de grau alimentari [és a dir que el material de què està fet no migra, contamina ni taca el menjar] i, per tant, no és un material tòxic”, però no ha especificat les components del mateix. Els materials que estan en contacte amb aliments han de complir una normativa europea que garanteix que no suposen un perill per a la salut del consumidor ni deterioren la composició, l’olor ni el gust del producte. La regulació, però, no indica que els embolcalls hagin de ser comestibles i, de fet, no sempre ho són, com en el cas de les bosses de patates o les capses de bombons.

És cert, no obstant això, que el 1994 els Estats Units van concedir una patent d’embolcalls comestibles de xiclets fets de “material que pugui ser mastegat i ingerit pel consumidor”. Però que la patent existeixi no vol dir que les marques emprin aquest tipus d’embolcall.

Un rumor antic

La idea que els xiclets estan pensats per a menjar-se amb l’embolcall no és nova. El rumor ja es va compartir en un fòrum d’internet l’any 2000, respecte de la marca britànica Cinnaburst, ja extinta. El mateix rumor va córrer amb els xiclets Stride, segons il·lustrava una entrada de Viquipèdia del 2008, però el portal Candy Addict va desmentir-ho després de comunicar-se amb l’empresa que els comercialitzava

european media and information fund