Els Comuns es van abstenir en dues reprovacions al conseller d’Educació i només en van proposar una, a diferència del que afirma Albiach

Tant al març com a l’abril, el PSC i els Comuns es van abstenir en dues peticions de reprovació al conseller Josep González-Cambray


Què s’ha dit?

Jéssica Albiach va assegurar que els Comuns han “intentat reprovar dues vegades” el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, i “el PSC l’ha salvat les dues vegades”.

Què en sabem?

El maig del 2022, En Comú Podem i la CUP van presentar una esmena per reprovar el conseller que no es va arribar a votar al ple perquè el PSC no la va acceptar. Tot i això, tant al març com a l’abril, el PSC i els Comuns es van abstenir en dues peticions de reprovació de Ciutadans i de la CUP.

La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, va assegurar en una entrevista al Cafè d'Idees que els Comuns han “intentat reprovar dues vegades” el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i “el PSC l'ha salvat les dues vegades” (al minut 21:10).

És ENGANYÓS. És cert que el maig del 2022, En Comú Podem i la CUP van presentar una esmena per reprovar el conseller que no es va arribar a votar al ple perquè el PSC no la va acceptar. Tot i això, tant al març com a l'abril, el PSC i els Comuns es van abstenir en dues peticions de reprovació de Ciutadans i de la CUP, respectivament.

“L'hem intentat reprovar dues vegades [al conseller Josep González-Cambray] i, amb tota sinceritat li dic, el PSC l'ha salvat les dues vegades”

Jéssica Albiach, En Comú Podem

Una reprovació dels Comuns i de la CUP que el PSC no va acceptar

L'únic cop que el grup parlamentari d'En Comú Podem ha demanat la reprovació de González-Cambray va ser al maig. En una moció del PSC, els grups parlamentaris dels Comuns i de la CUP van proposar una esmena per reprovar el conseller d'Educació per la seva incapacitat en solucionar el conflicte existent a dia d'avui amb la comunitat educativa”. Aquesta facultat està prevista a l'article 161 del Reglament del Parlament.

Aquesta moció es va debatre i aprovar al Ple el 12 de maig. Tot i això, el text no va incorporar l'esmena de la CUP i els Comuns, ja que el PSC no la va acceptar. El departament de premsa del Parlament de Catalunya apunta a Verificat que davant de l'esmena d'un altre grup parlamentari en una moció, el grup proposant de la moció pot acceptar-la i incorporar-la al text, pactar un text transaccional o no acceptar-la. En el darrer cas, l'esmena no es porta a votació. I això és el que va passar en aquest cas, com va informar La Vanguardia.

En aquesta moció, doncs, el PSC va evitar que la reprovació que proposaven En Comú Podem i la CUP es votés al Parlament. No obstant això, no hi ha un segon cas, com afirma Albiach a l'entrevista, en el qual el PSC salvés González-Cambray de ser reprovat a instàncies dels Comuns. I sí que hi ha dos exemples en què tant la formació d'Albiach com els socialistes es van abstenir en dues peticions de reprovació. Tot i això, en cap dels dos casos els vots d'ambdues formacions haurien fet prosperar les reprovacions.

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa de Jéssica Albiach per saber a què es referia a les seves declaracions, però en el moment de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

Una reprovació proposada per la CUP

A finals de març, la CUP va presentar una moció que demanava al punt 7 reprovar “el Conseller d'Educació per la seva manca de resposta a les demandes de diàleg i negociació de la Comunitat Educativa, per la seva manca d'atenció a les seves propostes i per no garantir el model d'immersió lingüística”.

Aquesta moció es va debatre i va votar el 7 d'abril i el Ple va aprovar alguns dels punts. Tot i això, el que demanava la reprovació del conseller d'Educació es va rebutjar per 24 vots a favor (de Vox, la CUP i Cs), 67 en contra (d'ERC, JxCat i el PPC) i 40 abstencions (del PSC-Units i En Comú Podem).

Una reprovació demanada per Ciutadans

Alguns dies abans, Ciutadans havia demanat en una altra moció que el Parlament reprovés “la manera com s'ha conduït el conseller Josep González en l'establiment del nou calendari escolar per al curs 2022-2023, que s'ha caracteritzat per la imposició i l'absoluta manca de diàleg amb els diferents sectors de la comunitat educativa”.

La moció es va votar el 10 de març i el Ple la va rebutjar. El punt que feia referència a la reprovació va obtenir 18 vots a favor (de Vox, Cs, el PPC i el diputat Daniel Serrano), 70 vots en contra (d'ERC, JxCat i la CUP) i 39 abstencions (del PSC-Units i En Comú Podem).