Els comerços de Barcelona no han “perdut un 40% de vendes” el cap de setmana, com assegura Daniel Sirera

El total de transaccions amb targeta dels comerços barcelonins en cap de setmana ha augmentat un 58% respecte del 2019


Què s’ha dit?

Que els comerços de Barcelona han perdut el 40% de les vendes en cap de setmana

Què en sabem?

Que el total de transaccions amb targeta dels comerços barcelonins en cap de setmana ha augmentat un 58% respecte del 2019 i el seu valor ha pujat un 17%. Només cinc sectors han tingut menys vendes, però cap de les caigudes ha superat el 30%.

Daniel Sirera, candidat del PP a l’alcaldia de Barcelona, ha afirmat en el debat organitzat per RAC1 i La Vanguardia que els comerços de la ciutat han “perdut un 40% de vendes” els caps de setmana. És FALS.

El total de transaccions amb targeta dels comerços barcelonins en cap de setmana ha augmentat un 58% respecte del 2019 i el seu valor ha pujat un 17%. Els únics sectors per als quals les vendes dels caps de setmana han caigut han estat el de la moda (amb un 29,9% menys), l’immobiliari (amb un 21,1% menys), el d’esport i joguines (amb un 19,7% menys), el de viatges (amb un 15,1% menys) i el de benestar i bellesa (amb un 1,5% menys. Cap d’aquestes caigudes, però, supera el 30%.

“Els comerços [de Barcelona] el cap de setmana han perdut un 40% de vendes”

Daniel Sirera (PP)

L’aplicació Consum privat a Barcelona, amb xifres de l’Oficina Municipal de Dades, permet analitzar el nombre de transaccions amb targeta dutes a terme a diari a la ciutat. L’informe de dades del quart trimestre de 2022, conclou que la despesa als comerços barcelonins va ser un 16% major que l’any 2019

Una anàlisi més fina de les dades, permet veure com el nombre de vendes en caps de setmana ha augmentat un 58% respecte del 2019, amb una despesa un 17% més elevada que tres anys enrere.

El creixement del nombre de vendes és generalitzat a tots els sectors excepte el de la moda, l’immobiliari, el de l’esport i les joguines, el de viatges i el de benestar i bellesa, però cap d’ells ha enregistrat un descens superior al 30%.

En termes econòmics, la pujada del conjunt dels comerços és menor, i fins a 6 sectors han patit una davallada en les vendes dels caps de setmana. L’immobiliari domina la caiguda amb un 53,5% menys de transaccions i és l’únic que supera el 40% mencionat per Sirera. El segueixen el sector de la moda, amb un 36,5% menys de vendes, el de l’automoció, els viatges, el d’esports i joguines, la tecnologia i el benestar i bellesa.

Sense dades de les enquestes

L’Oficina Municipal de Dades també recull anualment les impressions dels responsables de 2.400 establiments de la ciutat per a elaborar l’enquesta Activitat del Sector Comercial de Barcelona. En el moment de publicar aquesta verificació encara no s’havien publicat els resultats corresponents al 2022. 

L’informe del 2020, molt influenciat per la pandèmia, reflecteix com el 63,5% dels responsables de comerços considerava que el seu negoci havia disminuït (12 punts per sobre de l’opinió del 2018 i el 2019). Entre els que tenien opinions negatives de l’evolució del seu negoci, situava aquesta caiguda en un 42,4% (14 punts per sobre del 2019).

Les dades del 2021 mostren una recuperació respecte d’aquestes xifres. El 52,8% dels responsables considerava que el seu negoci havia disminuït (una xifra similar al 2019), i situaven la caiguda en el nivell de vendes en un 38,1%. 

Per últim, l’Ajuntament compila de manera trianual l’informe el Comerç a Barcelona. La darrera versió és, però, del 2019, tot i que va incloure una previsió dels efectes de la pandèmia sobre el comerç minorista. El document va preveure una caiguda de l’11% en el sector per a aquell any.