Els barris del Raval i de la Trinitat Nova van tenir entre el 15 i el 20% d’atur pel confinament, i no “més del 50%” com diu Collboni

L’atur no va superar el 13% al Raval i el 16% a la Trinitat Nova entre el març i el juliol del 2020, i no va arribar al 20% a cap barri de la ciutat de Barcelona al llarg de l’any


Què s’ha dit?

Jaume Collboni va asegurar que els barris barcelonins del Raval i de la Trinitat Nova van tenir més del 50% d’atur quan la ciutat es va tancar pel coronavirus.

Què en sabem?

L’atur no va superar el 13% al Raval i el 16% a la Trinitat Nova durant el confinament, entre el març i el juliol del 2020, i no va arribar al 20 % a cap barri de la ciutat al llarg de l’any.

El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, va afirmar en una entrevista a La Vanguardia que els barris barcelonins del Raval i de la Trinitat Nova van tenir més d'un 50% d'atur quan la ciutat es va tancar pel coronavirus. “Vull recordar les imatges de la ciutat tancada per la covid amb barris de Barcelona, com ara el Raval o la Trinitat Nova, amb més d'un 50% d'atur”, va assenyalar.

És FALS. Segons les xifres del Departament d'Estadística i Difusió de Dades de l'Ajuntament de Barcelona, l'atur no va superar el 13% al Raval i el 16% a la Trinitat Nova durant el confinament, entre el març i el juliol del 2020, i no va arribar al 20% a cap barri de la ciutat al llarg de l'any.

“Vull recordar les imatges de la ciutat tancada per la covid amb barris de Barcelona, com ara el Raval o la Trinitat Nova, amb més d'un 50% d'atur”

Jaume Collboni, primer tinent de batlia de l'Ajuntament de Barcelona

Menys de la meitat de l'atur que diu Collboni

El Departament d'Estadística i Difusió de Dades de l'Ajuntament de Barcelona publica mensualment les dades de pes de l'atur registrat per barris sobre la població de 16-64 anys. Els informes de l'observatori de barris (tant del Raval com de la Trinitat Nova, ambdós referents el juliol del 2021) agafen de referència aquesta xifra per il·lustrar el mercat de treball i apunten que la dada mostra el percentatge de desocupats sobre la població d'entre 16 i 64 anys.

El gabinet de premsa de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) assenyala Verificat que no disposa de la taxa d'atur per ciutats o barris, així que aquesta és l'única referència disponible.

Aquestes xifres mostren que el febrer del 2020, el darrer mes abans del confinament domiciliari per la pandèmia, l'atur al Raval era del 8,6% i a la Trinitat Nova, del 12,3%. L'atur va créixer fins a assolir el juny del 2020 el 12,3% i el 15,5%, respectivament. Al Raval no hi havia unes xifres com aquestes des del març del 2015 i a la Trinitat Nova, des del juny del 2016.

Tot i això, el pic màxim en tots dos casos va ser el febrer del 2021: el Raval va arribar al 14,4% d'atur (la mateixa xifra que el mes següent) i la Trinitat Nova, al 16,7%. Es miri com es miri, és lluny del 50% que va esmentar Jaume Collboni a l'entrevista.

Preguntat per les declaracions de Collboni, el seu departament de premsa respon a Verificat que l'atur registrat al Raval es va incrementar en un 56,8% entre els mesos de març del 2020 i del 2021, segons les xifres del Departament d'Estadística i Difusió de Dades de l'Ajuntament. En efecte, el març del 2020 hi havia al Raval 3.370 aturats, una xifra que va arribar als 5.284 un any després i que va experimentar un augment del 56,79%. Tot i això, a l'entrevista Collboni no parla de l'increment d'aturats, sinó de “més d'un 50% d'atur”. A més, en el cas del barri de Trinitat Nova, que també esmenta Collboni, el nombre d'aturats va créixer un 29,37% (de 664 a 859).

L'atur no va arribar al 20% en cap barri el 2020

Si mirem l'atur a tots els barris de la ciutat al llarg de l'any 2020, cap va arribar ni tan sols al 20%. El pic màxim el va registrar Ciutat Meridiana al desembre amb el 16,5% d'atur. De fet, va ser el barri amb més atur al llarg de l'any.

Els altres dos barris que van registrar més atur en algun mes van ser la Trinitat Nova (15,8%) i la Trinitat Vella (15,7%), tots dos el desembre. Entre el març i el juliol del 2020, la Trinitat Nova va ser el segon barri amb més atur de la ciutat.