El vídeo del ministre Miquel Iceta ballant SloMo és un muntatge

El vídeo original, on es veu que la cançó que realment està ballant Iceta és Don’t stop me now de Queen, correspon a un acte de la JSC celebrat a Barcelona el 20 de novembre del 2021


Què s’ha dit?

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, va ballar SloMo, la cançó amb què Chanel va representar Espanya a Eurovisió, en un acte de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) celebrat el dissabte 14 de maig a L’Hospitalet de Llobregat.

Què en sabem?

És un muntatge publicat per la JSC de L’Hospitalet. El vídeo original, en què es veu que la cançó que realment està ballant Iceta és Don’t stop me now de Queen, correspon a un acte de la JSC celebrat a Barcelona el 20 de novembre de 2021. Així ho ha confirmat a Verificat la coordinadora de comunicació de la JSC.

Ens pregunteu per un vídeo del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, suposadament ballant SloMo, la cançó amb la qual Chanel va representar Espanya a l'última edició d'Eurovisió, en un acte de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC). Diversos missatges i articles a la premsa afirmen que el suposat vídeo del ministre ballant SloMo es va gravar poc abans que comencés un acte de les joventuts socialistes de l'Hospitalet de Llobregat celebrat el dissabte 14 de maig.

És fals. És un muntatge publicat per la JSC de L'Hospitalet. El vídeo original, on es veu que la cançó que realment està ballant Iceta és Don't stop me now de Queen, correspon a un acte de la JSC celebrat a Barcelona el 20 de novembre del 2021 i va ser publicat per l'organització política juvenil a Twitter i Instagram. Així ho ha confirmat a Verificat la coordinadora de comunicació de la JSC, Andrea Gutiérrez. 

En resposta a Verificat, el gabinet de premsa del Ministeri de Cultura i Esport assegura que "es tracta d'una informació que no ha sortit dels canals oficials del Ministeri".

No està ballant SloMo, l'acte no es va celebrar a l'Hospitalet i el vídeo és antic

Al vídeo original, compartit per la Joventut Socialista de Catalunya a Twitter i Instagram, Miquel Iceta no apareix ballant SloMo, sinó la cançó Don't stop me now de Queen. Davant les diferents reaccions que s'han produït a les xarxes socials, la JSC ha publicat un tuit aclarint que "la cançó d'aquest vídeo era Don't stop me now".

A més, les imatges corresponen a un "acte de comiat" que van organitzar les joventuts socialistes catalanes el 20 de novembre del 2021 "en una sala de Barcelona", quan l'actual ministre de Cultura i Esport va renunciar a la primera secretaria del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per donar pas al lideratge de l'exministre Salvador Illa, segons explica a Verificat Andrea Gutiérrez, coordinadora de comunicació de la JSC.

El mateix 20 de novembre, les joventuts socialistes van compartir quatre fotografies de l'esdeveniment a Twitter, que van ser repiulades amb comentari pel ministre. "Moltes gràcies, companyes i companys! Mantingueu ben ferm el vostre compromís socialista", va tuitar Iceta.

Tant en aquestes imatges com en el vídeo original es pot comprovar que els assistents portaven mascareta, cosa que constitueix un altre possible indicador que l'esdeveniment va tenir lloc abans que se suspengués l'obligatorietat de les mascaretes en interiors en la majoria dels supòsits, d'acord amb el Reial decret 286/2022.

El muntatge va ser compartit per la JSC de l'Hospitalet

El muntatge en què Miquel Iceta apareix ballant la cançó SloMo de Chanel va ser publicat originalment per la JSC de L'Hospitalet de Llobregat a TikTok el 14 de maig coincidint amb el dia de la final d'Eurovisió i com a mostra de suport a la representant d'Espanya.

És a dir, el muntatge amb SloMo va ser compartit per les joventuts socialistes de L'Hospitalet, però això no vol dir que fos original ni que correspongués a un acte celebrat en aquest municipi. "Treballem des de diferents Federacions i ells van publicar el nou video-muntatge amb la cançó de Chanel", explica a Verificat la coordinadora de comunicació de la JSC.

Finalment, Chanel Terrero va aconseguir el tercer lloc a la final de la LXVI edició del Festival de la Cançó d'Eurovisió, la millor posició de la delegació espanyola en els darrers 27 anys. La cantant de SloMo, amb 459 punts, només va quedar darrere del Regne Unit (466 punts), amb el tema Spaceman de Sam Ryder, i de la guanyadora, Ucraïna, que va aconseguir 631 punts amb la cançó Stefania, interpretada pel grup Kalush Orchestra.