El suposat cartell de Mercadona que prohibeix “introduir bàscules a l’interior del supermercat” és un muntatge

S’ha viralitzat una imatge d’un suposat cartell de Mercadona que afirma que “a causa de circumstàncies alienes a l’empresa, queda prohibit introduir bàscules a l’interior del supermercat”. És un muntatge. Tant l’autora del tuit viral com el departament de premsa de Mercadona han confirmat Verificat que la imatge ha estat manipulada. La fotografia ha estat editada per afegir un text diferent del que apareix al cartell original, del 2020.


Què s’ha dit?

Que un cartell de Mercadona afirma que “a causa de circumstàncies alienes a l’empresa, queda prohibit introduir bàscules a l’interior del supermercat”.

Què en sabem?

Tant l’autora del missatge que s’ha viralitzat com el departament de premsa de Mercadona han confirmat a Verificat que és una imatge manipulada. La fotografia ha estat modificada per afegir un text diferent del que apareix al cartell original.

En els darrers dies s'ha viralitzat la fotografia d'un suposat cartell de Mercadona on la cadena de supermercats afirma que "a causa de circumstàncies alienes a l'empresa, queda prohibit introduir bàscules a l'interior del supermercat". "Ja ho pesem nosaltres per tu", afegeix. La imatge s'ha viralitzat en un context en què diversos usuaris en xarxes socials han acusat l'empresa de vendre productes amb un pes inferior al que s'indica a l'etiquetatge, i la cadena ha respost en xarxes que revisarà els fets. "Vagi com s'està posant la cosa al Mercadona. Que se'ls acaba la ganga!", afirma un dels missatges que acompanya la imatge.

És fake. Tant l'autora del missatge que s'ha viralitzat com el departament de premsa de Mercadona han confirmat a Verificat que es tracta d’una imatge manipulada. La fotografia ha estat modificada per afegir un text diferent del que apareix al cartell original.

Un cartell del Mercadona amb el text següent: "A causa de circumstàncies alienes a l'empresa, queda prohibit introduir bàscules a l'interior del supermercat. Ja ho pesem nosaltres per tu"

L'autora del tuit i Mercadona confirmen que és una imatge manipulada

La imatge manipulada que està circulant a les xarxes socials conté una marca d'aigua d'un compte de Twitter. En consultar aquest perfil, que sol compartir continguts satírics, l'autora ha reconegut Verificat que "és una imatge manipulada". A més, en un tuit compartit 17 hores després de la publicació, la usuària reconeixia que l'havien enxampat.

El departament de comunicació de Mercadona també ha confirmat a Verificat que el cartell "és fals". De fet, la cadena de supermercats ha publicat un tuit responent a la publicació en què apareixia el cartell manipulat assegurant que "es tracta d'una fal·lera".

La fotografia ha estat modificada per afegir un text diferent de l'original

A la imatge viral, es pot apreciar que el text del cartell manipulat ha estat afegit sobre el text que apareixia a la fotografia original. Tant a sota de la paraula "degut" com a sobre de la paraula "ja" es pot comprovar que hi ha un text difuminat que no ha estat eliminat del tot a l'hora d'editar la fotografia.

La imatge original a partir de la qual s'ha realitzat el muntatge correspon a un tuit que va publicar un usuari a la xarxa social el 24 de juliol de 2020. Així ho ha indicat a Verificat la usuària que ha compartit inicialment la fotografia manipulada, la qual ha afegit al muntatge una marca d'aigua amb el nom del seu perfil (@GrandesFracasos) al costat de la paraula "interior".

"Davant les mesures excepcionals, no complim el que posa al tiquet per seguretat alimentària. No s'admeten devolucions", assenyala el text que apareixia a la imatge original. Mercadona va col·locar el cartell amb aquest avís als seus supermercats quan, a causa de la pandèmia del coronavirus, la cadena no permetia "canvis ni devolucions" per qüestions de "seguretat", com va explicar l'empresa al seu compte de Twitter.