El PSC va votar a favor de l’article del reglament del Parlament pel qual es va suspendre Laura Borràs, a diferència del que afirma Assumpta Escarp

El PSC va votar a favor de l’esmena que proposava modificar l’article 25 per incloure el punt 4, que estableix que la Mesa del Parlament ha de suspendre els diputats acusats per un delicte de corrupció “una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral”.


Què s’ha dit?

Assumpta Escarp va afirmar que el PSC “no va donar suport” a la modificació de l’article 25 del Reglament del Parlament de Catalunya, pel qual es va suspendre Laura Borràs com a diputada i presidenta de la cambra, quan se’n va aprovar la seva reforma l’any 2017.

Què en sabem?

El PSC va votar a favor de l’esmena que proposava modificar l’article 25 per incloure el punt 4, que estableix que la Mesa del Parlament ha de suspendre els diputats acusats per un delicte de corrupció “una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral”.

Assumpta Escarp, diputada del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i vicepresidenta segona del Parlament de Catalunya, va afirmar en una entrevista al programa Aquí Parlem de TVE Catalunya que la seva formació “no va donar suport” a la modificació de l'article 25 del reglament de la cambra, pel qual es va suspendre Laura Borràs com a parlamentària i presidenta de l'assemblea catalana, quan se'n va aprovar la reforma l'any 2017 (al minut 19:45).

La diputada del PSC, formació que va secundar l'anul·lació dels drets parlamentaris de Borràs, va argumentar prèviament que l'article 25.4, pel qual la Mesa del Parlament ha de suspendre un diputat de les seves funcions quan se li obre un judici oral per un delicte de corrupció, “és clar” i que el seu grup parlamentari es va limitar a “complir el reglament”.

És FALS. El PSC sí que va votar a favor de l'esmena que proposava modificar l'article 25 del Reglament del Parlament de Catalunya. Així es pot comprovar a través del vídeo del ple del 26 de juliol del 2017. L'únic partit que es va oposar a aquesta esmena va ser el Partit Popular. El PSC va votar en contra de la reforma del reglament perquè “estava enfocada a permetre una tramitació exprés” de les anomenades lleis de desconnexió, però això no significa que rebutgés les esmenes que havia donat suport, com va explicar el diputat Ferran Pedret en seu parlamentària.

“Vull recordar que el meu partit polític no va donar suport a aquest article [el 25.4, pel qual es va suspendre Laura Borràs] quan es va fer la modificació del Reglament el 2017”

Assumpta Escarp, diputada del PSC

Hem preguntat al gabinet de premsa del PSC a què es referia Assumpta Escarp a la seva declaració, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.

El PSC va votar a favor de suspendre els acusats per corrupció

El PSC va donar suport al ple del 26 de juliol de 2017 a l'esmena presentada per la CUP i Junts pel Sí, la candidatura integrada per Convergència Democràtica i Esquerra Republicana, que modificava el ja existent article 25 del reglament per incloure el punt 4 i així establir que la Mesa del Parlament ha de suspendre “de manera immediata” un diputat acusat per delictes vinculats a la corrupció “una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral”.

L'esmena, que es va aprovar en el marc de la reforma parcial del reglament del Parlament de Catalunya impulsada per Junts pel Sí i la CUP, va tirar endavant amb el vot a favor de 124 diputats, entre els quals hi havia els parlamentaris del grup socialista. Així es pot comprovar al vídeo de la votació de l'esmena (minut 00:30) publicat al web del Parlament. La majoria de la cambra va votar a favor, excepte 10 diputats ubicats a la part superior de l'hemicicle pertanyents al grup parlamentari del Partit Popular, d'acord amb el que indica la distribució d'escons de la legislatura en qüestió (XI).

L'oposició a la reforma no va implicar el rebuig de la modificació de l'article

La reforma parcial del reglament del Parlament promoguda el 2017 per la CUP i Junts pel Sí establia, entre altres qüestions, que “el grup promotor d'una proposició de llei” pogués sol·licitar que es tramités “pel procediment de lectura única per aprovar-la d'aquesta manera amb un únic debat en sessió plenària” si així ho acordava el mateix ple, segons explica la nota de premsa que va publicar el Parlament de Catalunya el 26 de juliol de 2017. Fins aleshores, en canvi, per tramitar una proposició de llei amb aquest procediment calia que ho demanessin conjuntament tots els grups parlamentaris”.

En relació amb aquesta modificació, el diputat del PSC Ferran Pedret va expressar al ple del 26 de juliol del 2017 el rebuig del seu grup parlamentari a la reforma impulsada per Junts pel Sí i la CUP perquè “estava enfocada a permetre una tramitació exprés […] d'aquestes lleis de desconnexió” que anaven “mutant de nom […], 'de règim jurídic català', 'de transitorietat', la 'llei del referèndum', […] per portar-les al Parlament amb la màxima celeritat, amb el mínim debat possible i amb les mínimes oportunitats que poguessin patir algun entrebanc”. Així ho recull tant el vídeo de la seva intervenció publicat a la pàgina web del Parlament de Catalunya (minut 3:02) com al diari de sessions del ple (pàgina 61).

Finalment, la reforma va ser aprovada per 72 vots a favor corresponents a Junts pel Sí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Bel davant dels 63 vots en contra de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que és Pot i el Partit Popular. Tot i això, l'oposició del PSC a la reforma impulsada per Junts pel Sí i la CUP no implica que rebutgés la reforma de l'article 25.4, tal com va indicar el mateix diputat.

“Nosaltres, tot i que votarem puntualment a favor d'algunes esmenes que ens sembla que poden tenir sentit […], votarem en contra d'una reforma del Reglament que, de manera manifesta, vostès volen usar per a quelcom que no es pot usar de cap de les maneres”, va afirmar Ferran Pedret, com es pot comprovar al minut 10:07 de la seva intervenció i a la pàgina 63 del diari de sessions.

Els socialistes van donar suport a la suspensió de Borràs sobre la base de l'article 25.4

A més, la Mesa del Parlament de Catalunya va acordar, en aplicació precisament de l'article 25.4, suspendre el 28 de juliol passat la presidenta de Junts, Laura Borràs, com a diputada i presidenta de l'òrgan rector de la cambra amb el vot a favor dels membres del PSC, Esquerra Republicana i la CUP després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decidís obrir-li judici oral pels suposats delictes de prevaricació i falsedat documental, tal com van informar diferents mitjans de comunicació com 324.cat, el diari Ara i RTVE. “Demanarem que s'apliqui l'article 25.4”, va manifestar dos dies abans de l'acord de la Mesa la portaveu del grup socialista al Parlament, Alícia Romero, en una roda de premsa.