El PSC ha governat 19 anys amb majoria absoluta a Santa Coloma, no 40 com diu Rufián

A les eleccions del 1991, del 1995 i del 2011, el PSC va ser la força més votada, però no va aconseguir majoria absoluta i en els tres primers comicis municipals de la democràcia va ser la segona força


Què s’ha dit?

Gabriel Rufián va afirmar que el PSC governa Santa Coloma de Gramenet des de “fa 40 anys” amb “majoria absoluta”.

Què en sabem?

A les eleccions del 1991, del 1995 i del 2011 el PSC va ser el partit més votat, però no va aconseguir majoria absoluta, i en els tres primers comicis municipals de la democràcia, va ser la segona força i no va aconseguir l’alcaldia, tot i que en dos dels tres mandats sí que va formar part del govern municipal.

El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va assegurar en una entrevista al Cafè d'Idees que el PSC governa Santa Coloma de Gramenet des de “fa 40 anys” amb “majoria absoluta” (al minut 20:51).

És ENGANYÓS. El PSC governa Santa Coloma de Gramenet en solitari des del 1991, fa 31 anys, i a les darreres dues eleccions s'ha imposat amb majoria absoluta. No obstant això, a les eleccions del 1991, del 1995 i del 2011 va ser la força més votada, però no va aconseguir majoria absoluta. A més, en els tres primers comicis municipals de la democràcia, el PSC va ser la segona força i no va aconseguir l'alcaldia, encara que en dos dels tres mandats sí que va formar part del govern municipal.

Per tant, dels 43 anys d'alcaldia a Santa Coloma des del 1979, el PSC ha tingut cinc majories absolutes en onze mandats i ha estat governant amb més de la meitat dels regidors durant 19 dels 43 anys.

“Jo crec que és insà que un partit com el PSOE […] governi fa 40 anys a Santa Coloma [de Gramenet] per majoria absoluta”

Gabriel Rufián, ERC

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa d'ERC al Congrés dels Diputats per saber a què es referia Rufián, però a l'hora de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

El PSC governa a Santa Coloma des del 1991

A les darreres tres dècades, l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet ha pertangut al PSC: els tres alcaldes que ha tingut la ciutat des del 1991 han estat socialistes. Tot i això, a diferència del que va assegurar Rufián, el PSC no governa el municipi des de l'arribada de la democràcia, sinó que en les tres primeres legislatures després de la dictadura va ser la segona força més votada i, encara que va formar part de dos governs de coalició, no va arribar a l'alcaldia fins al 1991.

En els tres casos anteriors, el 1979, el 1983 i el 1987, l'alcalde va ser Luís Hernández Alcácer. Els dos primers mandats els va liderar com a cap de llista del PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya), una formació diferent del PSC i amb la qual el PSC va competir electoralment, i el 1987 ho va fer com a representant d'Esquerra Unida (EU). Sí que és cert que en el primer mandat es va formar un pacte de govern entre PSUC, PSC i CiU (Convergència i Unió) i en el tercer, una aliança entre EU i el PSC, segons confirma a Verificat el servei de comunicació de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Ara bé, no va ser fins a les quartes eleccions en democràcia que els socialistes van aconseguir arribar a l'alcaldia colomenca.

Tres eleccions en les quals no ha aconseguit majoria absoluta

Tot i que des del 1991 el PSC ha governat ininterrompudament Santa Coloma de Gramenet, no ho ha fet sempre amb majoria absoluta com va afirmar Rufián. En les dues primeres legislatures que la ciutat va tenir una alcaldia del PSC, després de les eleccions del 1991 i del 1995, qui va ostentar el càrrec va ser Manuela de Madre. Tot i això, en cap dels dos casos va governar amb majoria absoluta.

Als comicis municipals del 1999, el PSC va signar el seu millor resultat des de la restitució de la democràcia i va aconseguir la primera majoria absoluta al municipi: va obtenir 18 regidors de 27 i va arribar al 58% dels vots. Els socialistes van reeditar la majoria absoluta el 2003 i el 2007, en tots dos casos superant el 50% dels sufragis.

El 2011, amb els pitjors resultats des del 1979, el PSC va mantenir l'alcaldia, però va perdre la majoria absoluta i es va quedar amb 12 regidors (a dos de l'absoluta). En les últimes dues conteses electorals, el 2015 i el 2019, el PSC sí que ha aconseguit més de la meitat dels representants del consistori.

Així doncs, dels 31 anys que el PSC ha ostentat l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, en 19 anys ha tingut majoria absoluta: això és un 61,3% del temps. Una altra manera de veure-ho: cinc dels vuit governs socialistes han tingut majoria absoluta.