El PSC és el partit que més ha crescut a Catalunya en vots i escons, mentre que el PP és el que més ha augmentat en termes percentuals

El PSC és el partit que més ha augmentat en nombre de vots, en percentatge de vot i en nombre d’escons, mentre que el PP és el que més “ha crescut” en termes percentuals


Parlament de Catalunya (Ramon Boadella)

Què s’ha dit?

El Partit Popular és el que més ha crescut a Catalunya a les eleccions del 23 de juliol.

Què en sabem?

El PSC és el partit que més ha augmentat en nombre de vots, en percentatge de vot i en nombre d’escons, mentre que el PP és el que més “ha crescut” en termes percentuals.

El president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, ha afirmat al programa Herrera en la COPE que el PP és el partit “que més ha crescut a Catalunya” a les eleccions del 23 de juliol (a partir del minut 00:57). 

És ENGANYÓS. El PSC és el partit que més ha augmentat en nombre de vots, en percentatge de vot i en nombre d’escons a Catalunya respecte a les eleccions generals de 2019: ha guanyat uns 420.000 vots i 7 escons. Tanmateix, és cert que el PP és el que més “ha crescut” en termes percentuals, ja que ha triplicat els seus escons de 2 a 6 (un increment del 200%) i ha augmentat els seus vots un 63%, d'uns 287.000 el 2019 a uns 469.000.

“El Partit Popular és el que més ha crescut a Catalunya”.

Alejandro Fernández (PP)

Des de Verificat hem contactat amb el departament de premsa del Partit Popular de Catalunya per saber a què es referia a la seva declaració, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut cap resposta.

El PSC, 420.000 vots i 7 escons més

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha estat el partit que ha obtingut més vots i també més escons a les eleccions generals del 23 de juliol i ha sigut també el partit que més ha millorat els resultats en comparació amb els anteriors comicis del 2019, segons els resultats provisionals publicats pel ministeri de l’Interior

El PSC ha obtingut 418.340 vots més que el 2019, ha pujat 14 punts percentuals el percentatge de vot i ha aconseguit 7 escons més, mentre que el Partit Popular ha obtingut 181.403 vots més, ha pujat 5,9 punts percentuals el percentatge de vot obtingut i ha aconseguit 4 escons més que el 2019. Per tant, en termes absoluts, el PSC és el partit que més “ha crescut” a Catalunya en aquestes eleccions, per damunt del PP.

El PP augmenta en termes relatius

Tot i això, el Partit Popular és el partit que més creix en termes relatius en aquests comicis. 

El PP va passar d’obtenir 287.714 vots el 2019 a aconseguir-ne 469.117 en les últimes eleccions del 23J, és a dir, va augmentar un 63% en nombre de vots respecte a fa quatre anys. En canvi, el PSC va passar de 794.666 a 1.213.006 vots, el que suposa un augment del 52,6%, sent així la segona formació que més creix en termes relatius.

La diferència entre el nombre d’escons aconseguits ara en comparació amb el 2019 també és més gran en el cas del PSC (de 12 a 19). No obstant això, en termes relatius els socialistes augmenten un 58,3% els seus diputats, mentre que el PP, tot i tenir una diferència menor en termes absoluts —passen de tenir 2 diputats a tenir-ne 6—, augmenten els escons en un 200%, és a dir, els tripliquen.

Per tant, el PSC és el partit que més augmenta en nombre de vots i escons i el PP és el que més millora els resultats si mirem les xifres en termes relatius.