El grafè no provoca la malaltia de la covid-19

Les autòpsies realitzades a pacients morts per covid-19 han revelat la presència del virus en els òrgans i sistemes del cos afectats


Ens heu fet arribar un vídeo a través de WhatsApp en el qual un home que s'identifica a ell mateix com Ricardo Delgado i que diu ser bioestadístic assegura que el SARS-CoV-2 és, en realitat, òxid de grafè, que aquest material és el responsable de provocar la covid-19 i que, per aquesta raó, mai hi va haver “un aïllament real” del virus. És FALS. El grafè no provoca la malaltia de la covid-19: les autòpsies realitzades a pacients morts per covid-19 han revelat la presència del virus en els òrgans i sistemes del cos afectats, i el SARS-CoV-2 ha estat aïllat i seqüenciat en diversos països.

"L'òxid de grafè és el suposat SARS-CoV-2, el suposat nou coronavirus provocant de la malaltia anomenada covid-19. Per això mai vam tenir un aïllament real i purificació d'un nou coronavirus com reconeixen la majoria d'institucions sanitàries de diferents països quan van ser consultades sobre aquest tema."

L'aïllament d'un virus és el procés pel qual s'aconsegueix reproduir-lo en grans quantitats en un laboratori per a poder estudiar la seva estructura, i les seves febleses i fortaleses. És a dir, és un procés que permet conèixer el virus en qüestió. Hi ha múltiples estudis que detallen el procediment seguit per a aïllar el SARS-CoV-2, tant als Estats Units, com a Itàlia o Corea, entre altres països.

Una altra via per conèixer les característiques d'un virus és seqüenciar el seu genoma. És a dir, identificar totes i cadascuna de les lletres que componen el seu ARN, per controlar possibles canvis o mutacions. La Xina va ser el primer país en seqüenciar el genoma complet del virus, mentre que l'Institut de Salut Carles III ho va fer per primer cop a Espanya el març de 2020.

La seqüenciació genètica és també l'eina que ha permès identificar les diferents variants del SARS-CoV-2 que circulen actualment. De fet, els països de la Unió Europea, entre ells Espanya, han desenvolupat protocols per seqüenciar una part representativa dels tests positius que realitzin, per “determinar la incidència de les variants d'interès” en cada país.

Les autòpsies mostren presència del SARS-CoV-2

Al llarg del vídeo, l'home assegura que alguns dels símptomes associats a la covid-19 (com la pèrdua del gust i de l'olfacte), així com les patologies que pateixen les persones amb els quadres més greus de la malaltia (pulmonies bilaterals, trombosis, o coagulació de la sang) són, en realitat, generats per l'òxid de grafè, i que aquest material és el que està darrere de la covid-19, no el SARS-CoV-2. Resumint molt, l'òxid de grafè és la forma oxidada del grafè, un material a base d'àtoms de carboni entre les propietats del qual destaca la seva capacitat de conduir calor i electricitat.

Des que va començar la pandèmia s'han realitzat múltiples autòpsies a pacients morts a conseqüència de la covid-19, els resultats de les quals han estat publicats en articles científics. En ells no s'esmenta la presència de grafè en el cos de les persones afectades, sinó que s'indica que el causant de les diferents afeccions que mostren els cadàvers és el SARS-CoV-2, tal com es pot llegir en una revisió de 28 articles científics relacionats amb autòpsies en pacients morts amb covid-19 realitzada l'octubre de 2020. En molts d'aquests estudis s'han buscat -i trobat- restes del virus en diferents òrgans.

Valgui com exemple l'estudi publicat el setembre de 2020 a la revista The Journal of Infectious Diseases, on es descriuen els descobriments en autòpsies realitzades a 22 pacients italians, i en el qual s'informa que “s'ha detectat SARS-CoV-2 en un ventall de mostres clíniques […] cosa que indica una disseminació àmplia” del virus pel cos dels pacients. Un altre estudi publicat dins la revista eLife sobre l'autòpsia d'11 pacients morts per covid-19 ha revelat una alta càrrega viral en els pulmons i còpies de l'ARN del virus en múltiples òrgans del cos.

Desinformacions recurrents

El vídeo exposa altres desinformacions recurrents, com que les vacunes contra la covid-19 contenen grafè, o que aquestes tenen la propietat de magnetitzar el braç de la persona que s'ha posat la injecció. Ambdues han estat ja desmentides per Verificat.