El Govern ha subvencionat l’organització antiavortista Pro Vida, però no a Hazte Oír, malgrat el que diu Mireia Vehí

Drets Socials ha subvencionat amb 40.000 euros la Fundació Pro Vida aquesta legislatura, però no a l’ultracatòlica Hazte Oír


Què s’ha dit?

Mireia Vehí ha denunciat una campanya d’Hazte Oír i ha afirmat que “aquesta gent sobreviu a base de subvencions públiques, i la Generalitat ja els ha finançat amb 40.000 [euros] aquesta legislatura”.

Què en sabem?

No hi ha proves que la Generalitat hagi finançat Hazte Oír. Sí que ha donat 40.000 euros en subvencions a la fundació antiavortista Pro Vida durant aquesta legislatura, com va anunciar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano

Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés dels Diputats, va publicar un tuit denunciant que l’organització ultracatòlica i antiavortista Hazte Oír havia enviat als membres de la cambra fetus de plàstic amb líquid vermell que simulava ser sang. A la seva piulada, Vehí va assegurar que a “aquesta gent” la Generalitat de Catalunya “ja els ha finançat amb 40.000 [euros] aquesta legislatura”.

És enganyós. El Departament de Drets Socials de la Generalitat ha subvencionat amb gairebé 40.000 euros la fundació antiavortista Pro Vida, segons va explicar el conseller Carles Campuzano en una resposta parlamentària. Tanmateix, no hi ha evidència que Hazte Oír hagi rebut cap ajuda del govern català ni que hi hagi cap vinculació organitzativa entre les dues entitats.

“Avui Hazte Oír ens ha enviat això [una bossa amb un fetus de plàstic amb líquid vermell]. Aquesta gent sobreviu a base de subvencions públiques i la Generalitat ja els ha finançat amb 40.000 [euros] aquesta legislatura”

Mireia Vehí, CUP

La diputada va respondre al seu primer tuit enllaçant una notícia que informava de les subvencions que la Fundació Pro Vida havia rebut per part de la Generalitat i ha confirmat que a la seva piulada es referia a aquesta organització antiavortista, segons ha assenyalat el gabinet de premsa de la CUP a Verificat.

No obstant això, Vehí no ho va aclarir al seu tuit, malgrat que estava parlant d’Hazte Oír. A més, al vídeo de la seva roda de premsa que va adjuntar, va dir que les subvencions les havien rebut “aquest tipus d’organitzacions”. Per tant, tant el seu tuit com les seves declaracions podien donar a entendre erròniament que Hazte Oír havia rebut diners per part de la Generalitat.

40.000 euros a la Fundació Pro Vida

En els dos anys que portem de legislatura, el govern català ha subvencionat amb 39.866 euros la Fundació Pro Vida de Catalunya. Així ho va detallar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, el 31 de gener de 2023 en resposta escrita a una pregunta parlamentària de la diputada de la CUP Laia Estrada “sobre el motiu pel qual el Departament” havia “tornat a subvencionar” la fundació.

La Fundació Pro Vida s’autodefineix com a una organització que fomenta “tota mena d’activitats encaminades a la vida humana, […] des de la concepció fins a la mort natural”. Ha fet campanya contra el dret a l’avortament, el qual defineix com a “violència per a la mare i el fill”. En un comunicat al seu portal, va arribar a comparar la “batalla” antiavortista amb “l’abolició de l’esclavitud, [la de] la pena de mort [o] la manca del dret a vot de les dones”. Aquest comunicat ha estat esborrat, però es pot consultar gràcies a Wayback Machine, una plataforma que registra el contingut de diferents pàgines web i permet visualitzar els canvis que s'hi produeixen al llarg del temps.

Els quasi 40.000 euros que ha rebut del govern aquesta legislatura provenen de dues edicions de la Convocatòria de Subvencions de Projectes i Activitats per a Entitats de l’Àmbit de Polítiques Socials (COSPE). El 2021 va rebre 9.606 euros per donar “suport a 90 adolescents gestants” i 10.924,15 euros per a un projecte relacionat amb “la higiene de lactants vulnerables”, segons va respondre el conseller de Drets Socials a la pregunta parlamentària. El 2022 es van repetir aquestes dues ajudes per als mateixos dos projectes, obtenint 9.606 i 9.729,86 euros, respectivament.

Sense pistes d’ajudes a Hazte Oír

Malgrat les ajudes a la Fundació Pro Vida de Catalunya, no hi ha indicis que Hazte Oír, o cap organització estretament relacionada a aquesta, hagin rebut subvencions de la Generalitat. Al Registre d’Ajuts i Subvencions de Catalunya (RAISC), el portal de transparència que recull totes les ajudes del govern a entitats, no hi apareix cap entrada en cercar els NIF d’Hazte Oír o Citizen Go, el lobby creat per Hazte Oír el 2013. Tampoc hem trobat informacions de mitjans de comunicació que indiquin que n’hagin rebut.