El Circuit de Catalunya va canviar de nom a “Circuit de Barcelona-Catalunya” el 2013, vuit anys abans que entrés Roger Torrent a dirigir-lo

Roger Torrent és el president del Circuit de Barcelona-Catalunya des del juliol del 2021, però el circuit va canviar de nom el 2013, després d’un acord amb l’Ajuntament de Barcelona


Què s’ha dit?

El Circuit de Catalunya, ubicat a Montmeló (Barcelona), ha passat a anomenar-se Circuit de Barcelona ara que Roger Torrent (d’Esquerra Republicana de Catalunya) és el president de les instal·lacions.

Què en sabem?

Roger Torrent és el president del Circuit de Barcelona-Catalunya des del juliol del 2021, però el circuit va canviar de nom el 2013, després d’un acord amb l’Ajuntament de Barcelona. L’usuari que va compartir la imatge va rectificar posteriorment, però no ha esborrat el tuit original.

En els darrers dies s'ha difós una imatge a Twitter que afirma que el Circuit de Catalunya, ubicat a Montmeló (Barcelona), ha passat a anomenar-se "Circuit de Barcelona" ara que Roger Torrent (d'Esquerra Republicana de Catalunya) és el president de les instal·lacions on se celebren curses de Fórmula 1, motociclisme i altres proves d'automobilisme. El text va acompanyat de dues fotos del mateix lloc (entre les corbes 10 i 11); en una es veuen les lletres de Circuit de Catalunya i en una altra, Circuit de Barcelona.

És fake. En efecte, Roger Torrent és el president del Circuit de Barcelona-Catalunya des del juliol del 2021, però el circuit va canviar de nom el 2013, després d'un acord amb l'Ajuntament de Barcelona. L'usuari que va compartir la imatge va rectificar posteriorment, però no ha esborrat el tuit original.

"Una altra traïció de despatx; ja no és Circuit de Catalunya, ara és Circuit de Barcelona. Saps qui és el president del Circuit? Roger Torrent, d'ERC"

Una aliança amb Barcelona

El perfil oficial del Circuit va explicar a Twitter que el setembre del 2013 es va aliar amb Barcelona "per arribar a tothom", cosa que va comportar una "nova denominació oficial: Circuit de Barcelona-Catalunya". Aquesta fita formava part dels 30 "millors moments del Circuit" que es van recuperar a Twitter amb motiu del 30è aniversari de la seva inauguració.

En aquest sentit, el juny del 2013, La Vanguardia va explicar que el canvi de nom va derivar dels acords de l'Ajuntament de Barcelona amb el circuit i va ser "conseqüència dels vuit milions" d'euros que va aportar la capital catalana a la instal·lació. El setembre de 2013, Betevé (la televisió pública de Barcelona), Marca i EuropaPress també van informar del canvi de nom.

Fotos antigues

Les dues fotos publicades al tuit original no són actuals i, per tant, no són cap prova que el Circuit hagi canviat de nom recentment. Una de les dues imatges mostra el nom de Circuit de Barcelona, però hem trobat la mateixa corba amb aquestes lletres anys abans que Roger Torrent, expresident del Parlament de Catalunya, arribés a ser president del Circuit.

El 2016, en una foto compartida a Twitter per Simon Patterson, periodista freelance de MotoGP, ja s'apreciava que les lletres de la corba diuen "Circuit de Barcelona". També es veu en un article del 2016, en una notícia del 2017 i en una imatge del Google Street view del 2019.

Canvis als calendaris

El canvi de denominació del Circuit també es fa visible als calendaris de la Fórmula 1 i de MotoGP dels darrers anys. En el cas de la Fórmula 1, el 2012 apareixia el Circuit de Catalunya i des del 2013 es parla del Circuit de Barcelona-Catalunya, igual que el 2014, 2015, 2016 i els anys següents.

Si mirem MotoGP, el 2011, 2012 i 2013 apareixia el nom de "Catalunya", el 2014 es va canviar a "Barcelona-Catalunya", el 2015 parlava de "Catalunya-Barcelona" i des de llavors s'ha mantingut "Barcelona-Catalunya" (el 2016, el 2017, el 2018 i en les edicions posteriors).

Imatges dels grans premis de MotoGP

Si mirem els vídeos de les retransmissions d'antics grans premis de MotoGP a Catalunya, també vam constatar que les lletres de la corba que apareix a la foto del tuit original ja havien canviat fa anys. Així es veu al de 2014 (al minut 38:27) i al de 2016 (al minut 0:00). Tot i això, el 2013 encara hi havia les lletres de "Circuit de Catalunya" (al minut 1:59).