El canal 24 Horas no ha emès un rètol anunciant que “llegan al hemiciclo algunos diputados retrasados”, és un muntatge

És una publicació en to humorístic que va difondre un usuari de Twitter, que també va compartir altres versions del mateix rètol modificat i va reconèixer que ho feia per “uns riures”


Què s’ha dit?

Ha circulat per Twitter i Facebook una captura de pantalla del canal 24 Horas en la qual es llegeix un rètol que diu “momento en el [que] llegan al hemiciclo algunos diputados retrasados”, en al·lusió als diputats de Vox, que van arribar tard al Congrés.

Què en sabem?

És un muntatge en to humorístic que va publicar un usuari de Twitter, que va compartir altres versions del mateix rètol modificat i va reconèixer que ho feia per “uns riures”. El vídeo original mostra que el rètol real deia “Pedro Sánchez, presidente del Gobierno”.

En les últimes hores, ha circulat per Twitter i Facebook una captura de pantalla del canal 24 Horas en la qual es pot llegir un rètol que diu “momento en el [que] llegan al hemiciclo algunos diputados retrasados”, en al·lusió als diputats de Vox, que van arribar tard a la compareixença que dijous 13 d'octubre va fer el president Pedro Sánchez al Congrés.

És FALS. És un muntatge en to humorístic que va publicar un perfil de Twitter. El mateix usuari va compartir altres versions del mateix rètol modificat i va reconèixer que ho feia per “uns riures”. El fragment de vídeo disponible a RTVE Play mostra que el rètol original deia “Pedro Sánchez, presidente del Gobierno”.

Rètol del canal 24 Hores de TVE amb el text “momento en el [que] llegan al hemiciclo algunos diputados retrasados”

Un muntatge humorístic

La primera publicació que hem trobat amb el rètol modificat és del dijous al migdia, amb un cartell que diu “momento en el [que] llegan al hemiciclo algunos diputados retrasados”, just a sobre d'unes lletres taronges que especifiquen que es tracta del “pleno del Congreso”. A la imatge es veu un pla general de l'hemicicle en el qual es percep els diputats de Vox arribant als seus escons enmig del discurs de Pedro Sánchez i, a la part inferior dreta, una finestra amb la persona que fa la interpretació de llengua de signes i el logotip del canal 24 Horas.

Tot i això, les lletres del rètol han estat afegides sobre la imatge original. Com es pot comprovar al tuit de RTVE Noticias, en aquell moment el rètol real presentava “Pedro Sánchez” com a “presidente del Gobierno”. A més, podem observar com la tipografia utilitzada pel canal 24 Horas és diferent. El mateix perfil oficial de RTVE Noticias va respondre amb el vídeo original un dels usuaris que va difondre la imatge falsa.

El primer tuit amb el rètol alterat que hem detectat acompanya la imatge amb un text en què l'usuari assenyala que no té “res a objectar al retolista de RTVE”. Tot i això, les respostes del mateix perfil al tuit original ja ens indiquen que es tracta d'un contingut humorístic. A la primera, l'usuari escriu que si li tanquen el compte, “que sigui amb unes rialles”. I a la segona, comparteix de nou la mateixa captura esmenant l'error gramatical que hi havia a la primera (afegint la conjunció “que” que faltava). Assegura que ha parlat amb el retolista i li ha demanat que corregís l'error, cosa que no és possible, ja que es tracta d'una retransmissió en directe.

A Twitter, s'ha viralitzat molt més la primera imatge, amb l'error, que acumula més de 2.300 retuits i 10.000 m'agrada. A Facebook, han circulat les dues fotos. Tot i que es tracta d'un muntatge humorístic, molta gent l'està compartint a les xarxes socials com si fossin imatges reals.

Altres captures manipulades

El mateix usuari que va difondre el primer muntatge que hem trobat va compartir més tard altres captures modificades amb diversos textos en to humorístic. En aquestes imatges es poden llegir diferents rètols com “tampoco os creáis todo lo que ponemos los «rotulistas»” o “momento en el que llegan al  hemiciclo algunos diputados retrasados y los medios somos malos y os engañamos”.

Pedro Sánchez va arribar tard a la desfilada del 12 d'octubre

La difusió de la captura amb el rètol que parla dels parlamentaris de Vox com a “diputados retardados” es va produir després que al matí els diputats del partit d'Abascal arribessin alguns minuts tard a la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés. Ho van fer per protestar pel fet que el president “fes esperar el rei per evitar la xiulada a la desfilada del 12 d'octubre”, segons va argumentar a Twitter el periodista Javier Torres en un missatge que va ser retuitat pel perfil oficial de Vox.

El president Sánchez va arribar tard a la desfilada del 12 d'octubre i va fer esperar al voltant d'un minut els reis, que van haver d'endarrerir la baixada del cotxe oficial perquè el cap de l'Executiu es pogués unir a la comitiva que els havia de rebre.