De 3 a 8 milions de litres: per què varien tant les previsions de despesa d’aigua del Hard Rock Hotel

Què s’ha dit? Que el macroprojecte turístic del Hard Rock a Vila-seca i Salou consumiria …

Què s’ha dit?

Que el macroprojecte turístic del Hard Rock a Vila-seca i Salou consumiria 8 milions de litres d’aigua al dia.

Què en sabem?

Que les darreres dades facilitades pel Govern preveuen una despesa de gairebé 3 milions de litres d’aigua al dia, però el partit En Comú Podem ha fet un altre càlcul.

Coneix la nostra metodologia

“No té sentit estar invertint en fer front a la sequera […] i alhora tenir un projecte que gastaria vuit milions de litres d’aigua al dia”, va afirmar Jéssica Albiach, presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, durant una roda de premsa al Parlament (minut 1:54). Aquesta dada ja l’havia esmentat Susanna Segòvia, diputada del mateix partit, dies abans a L’hemicicle de Catalunya Ràdio (minut 5:29). David Cid, parlamentari també de la formació, va reiterar la mateixa xifra posteriorment al programa Més 324 de TV3 (minut 11:28). En canvi, la darrera previsió donada per l’exconsellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el 30 de maig de 2023 al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) és de gairebé 3 milions de litres. A què es deu aquesta diferència? T’ho expliquem!

“[El Hard Rock] gastaria vuit milions de litres d’aigua al dia”

Jéssica Albiach,  En Comú Podem

La previsió oficial més actualitzada de despesa d’aigua del macrocomplex del Hard Rock és de 2.609.263 litres per dia (952.381.000 a l’any), segons el document de Modificació del Pla Director Urbanístic (MPDU) del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Salou i Vila-Seca, aprovat inicialment el 22 de febrer de 2022. Aquest informe encara no ha estat aprovat definitivament, per la qual cosa “el volum d’aigua previst pot variar”, segons explica el departament de premsa d’Incasòl, entitat encarregada de dur a terme l’estudi, en un correu a Verificat.

La xifra aportada per Jordà fa referència a la capacitat d’abastiment certificada, de 2.976.458 litres per dia (1.086.407.000 a l’any), i no a la previsió del consum. La dada també és semblant a la previsió del Pla Director Urbanístic inicial, aprovat definitivament el 29 de desembre del 2016, que comptava amb una despesa de 2.948.729 litres per dia (uns 1.076.286.000 a l’any).

Els vuit milions de litres al dia que defensa En Comú Podem són el resultat de multiplicar les 15.000 persones de capacitat que tindria el Hard Rock per 545 litres per persona, segons ha explicat a Verificat el departament de comunicació del partit. L’aforament, però, no fa referència a la capacitat hotelera de la futura instal·lació, sinó al màxim de persones que cabrien dins l’espai reservat per a grans esdeveniments i espectacles. Quant al consum d’aigua, aquesta xifra és una quantitat estimada de despesa per turista de “gran luxe” que va presentar el 2016 Barcelona Regional, l’Agència de Desenvolupament Urbà de la ciutat.

La formació lila ha fet, doncs, la seva pròpia estimació tenint en compte una l’ocupació màxima d’un dels establiments amb la dada més alta de consum d’aigua d’un turista de gran luxe a Barcelona, segons va confirmar el gabinet de premsa a Verificat.

Tot i això, tampoc hi ha consens sobre la despesa d’aigua del turisme de luxe. Si bé és cert que el darrer informe de Barcelona Regional del 2016 calculava una despesa de fins a 545 litres per turista d’aquesta categoria, el Gremi d’Hotels de Barcelona parla d’una despesa de 242 litres el 2022 per part del mateix tipus de turista.

Comparar el Hard Rock amb una ciutat de 30.000 habitants

La presidenta parlamentària d’En Comú Podem també va afegir en una entrevista a Els Matins de TV3 (minut 46:53) que el Hard Rock “consumiria tanta aigua com una ciutat de 30.000 habitants”. Igual que amb el número anterior, aquesta afirmació no va ser aïllada. David Cid també l’havia defensat en una entrevista al Cafè d’idees, de RTVE (minut 5:24), i l’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau també l’ha mencionat a El matí de Catalunya Ràdio (minut 39:57).

Les dades són variables entre diverses ciutats, però si prenem com a referència la despesa mitjana per habitant i dia a Catalunya, de 124 litres segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), una ciutat de 30.000 habitants consumiria 3.720.000 litres en un dia, xifra superior a la que està previst que gasti el Hard Rock, segons dades oficials, però menor, d’acord amb el càlcul dels comuns.

“Aquest projecte [el Hard Rock] consumiria tanta aigua com una ciutat de 30.000 habitants”

Jéssica Albiach,  En Comú Podem

Així, tenint en compte l’estimació de despesa de l’INE de 124 litres/habitant/dia, i la darrera xifra oficial emesa per l’exconsellera Teresa Jordà, el Hard Rock gastaria menys que una ciutat de 30.000 habitants.

Tot i això, el departament de premsa del grup parlamentari d’En Comú Podem ha afirmat a Verificat que per mesurar la despesa dels 30.000 habitants han utilitzat la xifra de 242 litres/habitant/dia que assigna el Gremi d’Hotels de Barcelona als turistes de luxe. Amb aquest número, la despesa resultaria en més de set milions de litres d’aigua al dia, xifra una mica inferior als vuit milions de despesa que defensa el grup i que no es corresponen amb la dada emesa pel Govern.

*Aquest article ha estat actualitzat el dia 15 de març de 2024 per incloure la Modificació del Pla Director Urbanístic (MPDU) del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Salou i Vila-seca, que preveu un consum d’aigua de 2.609.263 litres per dia. També s’hi han afegit les declaracions d’Ada Colau a El matí de Catalunya Ràdio.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *