Catalunya té la taxa d’atur més baixa dels últims 15 anys, però no 20, com diu Junqueras

La taxa d’atur a Catalunya és la més baixa des del 2008, però abans de la crisi ho era encara més.

La taxa d’atur a Catalunya és la més baixa des del 2008, però abans de la crisi ho era encara més.

, ,

Què s’ha dit?

Que Catalunya té les xifres d’atur més baixes dels últims 20 anys.

Què en sabem?

La taxa d’atur a Catalunya és la més baixa des del 2008, però fa 20, abans de la crisi, la taxa va ser inferior a l’actual.

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha dit en una entrevista al programa Aquí Catalunya de la Cadena SER que l’atur del territori es troba en el mínim dels últims 20 anys. El percentatge d’atur és una de les dades que més està destacant ERC en la seva preparació per a la campanya electoral i en diferents entrevistes el candidat republicà, Pere Aragonès, ha assegurat que és el més baix dels últims 15 anys.

Però és ENGANYÓS que l’atur actual sigui el més baix dels últims 20 anys: els tres anys abans de la crisi econòmica del 2008, la taxa de desocupació va ser inferior a l’actual. Sí que és la més alta, però, des de l’inici de la recessió.

“L’atur a Catalunya continua baixant més ràpid que a enlloc del seu entorn.”

Oriol Junqueras, ERC

La taxa d’atur de Catalunya és actualment d’un 8,97%, un mínim que no s’assolia des del tercer trimestre del 2008, abans de la crisi, quan la taxa era de 8,80%. Ara bé, d’això no fa 20 anys, sinó 15. Si ens remuntem a les dades d’atur del 2005, 2006 i 2007 les taxes de persones sense feina a Catalunya eren inferiors a l’actual, arribant a un mínim de 6,05% el segon trimestre de 2007. Les dades es troben publicades al portal de l’Institut Català d’Estadística, l’Idescat

En aquell període, abans de la crisi econòmica del 2008, la quantitat de persones aturades també era inferior a l’actual, d’acord amb les mateixes dades, desglossades en la radiografia econòmica de Catalunya realitzada per Verificat. 

Catalunya tampoc lidera la baixada de l’atur

L’atur a Catalunya tampoc ha baixat més ràpidament que en el seu entorn, tal com ha afirmat el president d’ERC en aquesta mateixa entrevista.

“Catalunya està en el mínim d’atur dels últims 20 anys.”

Oriol Junqueras, ERC

Les dades més recents de l’INE, corresponents al darrer trimestre del 2023, apunten que Catalunya és la novena comunitat autònoma on més ha baixat l’atur respecte del mateix període de 2022. Concretament, la taxa d’atur s’ha reduït un 9,5%, més que la mitjana estatal (8,6%) però molt per sota, entre altres, de Cantàbria, el País Basc o Astúries, on ha baixat el 27,7%, el 26,9% i el 17,9%, respectivament.

En canvi, si mirem l’evolució respecte del quart trimestre del 2021, la reducció de l’atur a Catalunya queda per sota la mitjana estatal i se situa en l’onzena posició en el rànquing autonòmic. Des d’aleshores, la taxa d’atur ha baixat un 11,7%.

La diferència és similar si en lloc de mirar la variació percentual mirem l’absoluta. Catalunya ha passat de tenir una taxa d’atur del 14,4% el darrer trimestre de 2022 a una del 12,5% el 2023, una reducció de 0,9 punts. Empata en l’11a posició autonòmica amb la Comunitat Valenciana.

Si comparem Catalunya amb països europeus, sí que està per sobre de la majoria. En punts percentuals, la reducció de l’atur català només la supera Grècia, Croàcia, Espanya i Xipre, d’acord amb les dades de l’Eurostat.