Catalunya no és la comunitat autònoma amb més PIB, com mostra un mapa viral amb dades errònies

Circula una imatge falsa sobre el PIB per comunitats autònomes i les dades no concorden amb les reals


Què s’ha dit?

Que un mapa viral, que suposadament indica el “PIB per comunitats”, mostra que Catalunya és la comunitat autònoma amb més PIB, amb una gran diferència respecte a la resta.

Què en sabem?

Les dades del mapa no coincideixen ni amb el PIB ni amb el PIB per càpita de cada territori. Catalunya és la quarta comunitat amb més PIB per càpita i la segona amb més PIB, d’acord amb l’INE.

S'ha viralitzat un tuit que comparteix un mapa d'Espanya on suposadament s'indica el "PIB per comunitats". Catalunya apareix, en aquest mapa, com la comunitat autònoma amb més Producte Interior Brut ("45.883 €"), una xifra similar a la suma del PIB de Madrid ("23.229 €"), el País Valencià ("12.273 €") i Galícia ("11.697 €"). "Ara enteneu això de la gallina dels ous d'or", afegeix el tuit. La imatge del mapa també s'ha viralitzat a altres xarxes socials com Facebook.

És FALS. Les dades que mostra el mapa no coincideixen ni amb el PIB per càpita de cada comunitat autònoma ni amb el PIB general de cada territori. Catalunya és la quarta comunitat autònoma amb més PIB per càpita (29.942 euros) i la segona amb més PIB (229.418 milions d'euros), d'acord amb les últimes xifres publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents al 2021.

"Aquest mapa mostra el PIB per comunitats autònomes"

Quarta comunitat amb més PIB per càpita

Catalunya és la quarta comunitat autònoma d'Espanya amb el PIB per càpita més gran (29.942 euros), cosa que la situa per darrere de Madrid (34.821), el País Basc (32.925) i Navarra (31.024), d'acord amb les últimes xifres publicades per l'INE el 19 de desembre del 2022 i corresponents a la comptabilitat de l'any 2021.

D'altra banda, les comunitats autònomes que van presentar un menor PIB per càpita el 2021 van ser Andalusia (18.906), les Canàries (18.990) i Extremadura (19.072). El que sí que és cert és que el PIB per càpita de Catalunya es troba per sobre de la mitjana espanyola, que se situa als 25.498 euros, una xifra que només superen cinc territoris: Madrid, el País Basc, Navarra, Catalunya, Aragó i La Rioja.

Segona comunitat amb més PIB

Catalunya és la segona comunitat autònoma de l'Estat amb més PIB (229.418 milions d'euros), només darrere de Madrid (234.639) i davant d'Andalusia (160.747), segons les últimes xifres de l'INE. La Rioja, per part seva, és la comunitat amb menor PIB d'Espanya amb 8.614 milions d'euros, per sota de Cantàbria (13.846) i Extremadura (20.117), els altres dos territoris amb menor PIB en termes nominals.

Les dades tampoc no coincideixen amb el "PIB industrial", com diu un altre tuit

Des de Verificat hem realitzat una cerca inversa de la imatge viral a través dels motors de cerca Google, Bing i Yandex per comprovar si el mapa aporta en realitat dades sobre un indicador diferent del PIB per comunitats autònomes, però no hem trobat cap referència anterior que ho especifiqui.

El compte de Twitter que va compartir la imatge, que es defineix a la seva biografia com a "irònica i sarcàstica", va retuitejar una resposta d'un altre usuari que indicava que el mapa feia referència al "PIB industrial". Tot i això, les xifres que apareixen al mapa viral tampoc coincideixen exactament amb les de PIB que abasta la indústria i el subministrament d'energia i aigua, així com les activitats de sanejament i gestió de residus, d'acord amb les últimes dades de l'INE corresponents. a 2021.

De fet, el PIB industrial de Catalunya mai no ha assolit els 45.883 milions d'euros que indica el mapa, tal com reflecteixen les dades publicades per l'INE corresponents a la sèrie 2016-2021. A més, les diferències entre el PIB industrial de territoris com Andalusia i Múrcia i les dades que apareixen al mapa superen els 10.000 milions d'euros, en el cas del primer, i els 3.800, en el cas del segon.

Ara bé, és cert que, en els casos d'algunes comunitats com Madrid o Galícia, les xifres que mostra el mapa s'aproximen al veritable PIB industrial. Tot i això, el mapa tampoc aclareix en cap moment ni que es refereixi al PIB industrial ni que la seva unitat de mesura correspongui a milions d'euros (només indica "€").