Biden no va confondre el Papa Francesc amb un jugador de beisbol, es tracta d’un vídeo tret de context

En realitat, Joe Biden es referia al jugador de beisbol Satchel Paige. El vídeo viral està retallat i els subtítols no ofereixen una transcripció correcta de les paraules del president estatunidenc.


Què s’ha dit?

Que un vídeo mostra Joe Biden confonent el Papa Francesc amb un “jugador de beisbol afroamericà”.

Què en sabem?

En realitat, Joe Biden es referia al jugador de beisbol Satchel Paige. El vídeo viral està retallat i els subtítols no ofereixen una transcripció correcta de les paraules del president estatunidenc.

S'ha viralitzat un vídeo d'una trobada entre el president dels Estats Units, Joe Biden, i el Papa Francesc en el qual, suposadament, el mandatari nord-americà confon el pontífex amb un "jugador de beisbol afroamericà".

Es tracta d'un vídeo tret de context. En realitat, Joe Biden es referia al jugador de beisbol Leroy Robert "Satchel" Paige. La gravació que s'ha viralitzat sobre la conversa que mantenen el president estatunidenc i el Papa Francesc està retallada i els subtítols no ofereixen una transcripció correcta de les paraules de Joe Biden. Així ho han verificat AFP Factual, Chequeado i Mala Espina, tres plataformes de verificació de la International Fact-Checking Network, la xarxa internacional de verificadors a la qual també pertany Verificat.

Joe Biden va confondre el Papa Francesc amb un "jugador de beisbol afroamericà"

Biden no va confondre el Papa Francesc, sinó que li estava contant una història sobre el jugador de beisbol afroamericà Satchel Paige, qui no va poder unir-se a les Grans Lligues d'aquest esport fins als 42 anys i el qual va jugar la major part de la seva carrera en una lliga per a afrodescendents que va existir durant l'era segregacionista als EUA. Així es pot comprovar en el vídeo sense talls publicat per la cadena estatunidenca CNN sobre la trobada entre tots dos líders, la qual va tenir lloc el 29 d'octubre de 2021 al Vaticà.

A més, el vídeo està mal subtitulat i retallat per donar peu a una interpretació errònia. Contràriament al que s'ha viralitzat, en la seqüència completa s'observa que el president dels Estats Units no li diu "tu ets el famós jugador de beisbol afroamericà", sinó "és un famós jugador de beisbol afroamericà", després de parlar-li sobre la vida de Satchel Paige. No és la primera vegada que Biden es refereix a aquesta història. Ho va fer el juliol del 2021, quan va rebre un equip de beisbol a la Casa Blanca, i uns mesos més tard en un discurs per al Dia dels Veterans. Tant el primer discurs com el segon estan disponibles a l'arxiu de transcripcions de la Casa Blanca.