A la policia no li consta el modus operandi del seient de cotxe infantil abandonat a la carretera per robar, però sí el de llançar monedes a terra per distreure la víctima

Circulen dos missatges sobre diferents mètodes de robatori. A la policia no li consta el modus operandi del seient de cotxe infantil abandonat a la carretera per robar, però sí el de llançar monedes a terra per distreure la víctima


Missatge viral WhatsApp

Què s’ha dit?

Un missatge diu que hi ha lladres que deixen un seient de cotxe infantil abandonat al costat de la carretera per fer parar la víctima i assaltar-la. Un altre missatge assegura que els lladres llancen monedes al costat dels cotxes dels aparcaments per despistar als conductors i robar-los.

Què en sabem?

Als Mossos d’Esquadra no els consta cap cas en què s’hagi utilitzat la primera tècnica del seient de cotxe infantil abandonat per robar, però el segon modus operandi sí, s’anomena mètode de “la collita” i s’ha donat en alguns robatoris.

Ens heu fet arribar diferents missatges de WhatsApp sobre suposades tècniques per robar que estan utilitzant els lladres. En un d’ells una persona afirma que ha vist un seient de cotxe infantil abandonat al costat de la carretera i que la policia li ha explicat que és una tècnica que els delinqüents utilitzen per aturar el vehicle i assaltar la víctima. Mossos confirma que no els hi consta aquest modus operandi. Un altre missatge, en format àudio, assegura que els lladres llencen unes monedes al costat del cotxe als aparcaments per despistar el conductor i robar-li les pertinences. Aquesta tècnica es coneix com “la collita” i la policia sí que en té constància.

"Hi ha una informació de la policia, on expliquen que les colles de delinqüents estan col·locant un seient al camí… amb un nadó fals… esperant, per descomptat, que paris a veure el nadó abandonat".

Sense exemples d’haver deixat una cadireta infantil a la carretera 

En un dels missatges que ens heu fet arribar al nostre telèfon (666 908 353) una persona explica que mentre conduïa ha vist un seient de cotxe infantil al costat de la carretera amb una manta a sobre i que, segons la informació que li ha donat la policia, es tracta d’una tècnica que tenen els delinqüents per cridar l’atenció i fer parar el conductor. El text també diu que aquesta situació es dona en general al costat d’una àrea boscosa i que “la persona, si és dona, serà arrossegada al bosc, colpejada i violada, fins i tot poden arribar a la seva mort”.

Aquest modus operandi del qual parla el missatge no consta a Mossos d’Esquadra, segons confirma el seu departament de premsa a Verificat, que afegeix que hi ha molta desinformació d’aquest tipus a internet. Per aquest motiu, la policia catalana té una secció a la seva web on explica diferents rumors falsos i estafes que circulen a les xarxes socials. 

El mateix missatge viral, més endavant, també assegura que els presumptes lladres poden llançar ous al parabrisa del cotxe de nit per impedir veure-hi bé i haver d’aturar el cotxe. El missatge també fa la següent recomanació: “No utilitzis els eixugaparabrises i no facis aigua perquè els ous barrejats amb aigua es tornen lletosos i bloquegen la teva visió fins al 92,5%, i després et veuràs obligat a aturar al costat de la carretera i pots convertir-te en víctima d’aquests delinqüents”.

No hem pogut comprovar que aquesta composició bloquegi la visió, però el departament de premsa de Mossos també desmenteix que els hi constin robatoris realitzats amb aquesta tècnica. 

Mètode de “la collita”

En un altre missatge que circula per WhatsApp i ha estat reenviat moltes vegades (segons l’indicatiu de la mateixa aplicació) una persona relata en àudio que ha estat víctima d’un intent de robatori a l’aparcament d’un supermercat. Segons explica, mentre estava dins el cotxe una persona se li va atansar a la finestra per avisar-la que li havien caigut unes monedes al costat de la porta del vehicle, però no li va obrir. Posteriorment, va veure com la mateixa persona que l’havia avisat estava llençant monedes al costat de la porta del conductor d’altres cotxes de l’aparcament amb la intenció que un conductor obrís la porta per recollir les monedes i aprofitar per robar-li les pertinences. 

Aquesta tècnica sí que és coneguda pels Mossos, a qui els consten casos en què s’ha utilitzat, com un furt que es va produir a Cerdanyola del Vallès o aquests altres a Alella i al Masnou. Segons expliquen des del departament de premsa a Verificat, aquest tipus de furt s’anomena tipus “la collita” i consisteix en el fet que una persona distreu amb algun objecte al conductor en un aparcament mentre la mateixa persona o una tercera aprofita per robar-li les pertinences.