Què se’n sap del missatge viral que denuncia un intent de hackeig emprant la tercera dosis de la vacuna contra la covid-19?

Les autoritats policials no tenen constància de cap campanya en què una persona es faci passar pel Ministeri de Sanitat


Ens heu fet arribar un missatge viral al nostre WhatsApp en el qual es denuncia una suposada nova estratègia de ‘hackeig’ dels mòbils. Segons el text, els ciutadans reben una trucada d'algú que, suposadament, es fa passar pel Ministeri de Sanitat oferint la tercera dosi de la vacuna i demana un codi enviat prèviament per SMS que serviria per a hackejar el telèfon. El Ministeri de Sanitat ha explicat a Verificat que no està fent aquest tipus de trucades telefòniques.

Els departaments de premsa dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no tenen constància d'haver rebut, a 20 d'octubre de 2021, denúncies d'un intent de hackeig del telèfon mòbil similar a l'explicat anteriorment, en el qual algú, fent-se passar pel Ministeri de Sanitat, demana als ciutadans un codi enviat prèviament per SMS.

Tomàs Moré, responsable de la plataforma Internet Segura de la Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha indicat a Verificat que al principi de la campanya de vacunació sí que es van registrar intents de hackeig amb aquest motiu, però que en aquests moments no té constància de cap similar al denunciat pel missatge.

En qualsevol cas, el més recomanable és no revelar dades personals en rebre trucades telefòniques, ja que són nombroses les estafes, com l'anomenat vishing, amb les quals es busca obtenir dades sensibles de la ciutadania per aquest mitjà. En cas de ser víctimes d'una estafa similar, Moré ressalta la importància “d'aportar una prova” en interposar la denúncia per a identificar la campanya: és suficient amb indicar el número de telèfon que hagi trucat o una captura de pantalla en cas d'haver rebut un missatge.

El Ministeri no truca oferint la tercera dosi

D'altra banda, el departament de premsa del Ministeri de Sanitat ha explicat a Verificat que no està duent a terme trucades telefòniques per a citar als ciutadans a punxar-se una tercera dosi. A nivell català, el Departament de Salut de la Generalitat va començar la inoculació de la dosi de reforç en residències d'ancians el 17 de setembre i dilluns vinent estendrà la campanya a tots els majors de 70 anys, a més de les persones amb unes certes patologies.

Aquesta campanya coincidirà amb la de la vacunació contra la grip i es durà a terme de manera conjunta a Catalunya. El gabinet de premsa del Departament de Salut ha explicat a Verificat que els detalls de la vacunació conjunta, inclòs el protocol de convocatòria, s'explicaran en roda de premsa el proper dilluns 25 d'octubre. Cap informació disponible detalla, de moment, que s'estiguin duent a terme trucades amb tal fi des del departament.

Qui necessita la tercera dosi?

Les terceres dosis s'estan administrant a les persones internes en centres de grans des del 17 de setembre. L'última actualització de l'estratègia de vacunació a Espanya va establir que, seguint amb les recomanacions establertes per l'Agència Europea del Medicament (EMA), totes aquelles persones considerades de molt alt risc (com els receptors de trasplantaments d'òrgans sòlids o pacients en tractament químic o de radioteràpia, per exemple), així com les que prenen tractaments immunosupresors, són susceptibles de rebre la tercera punxada passats 28 dies de la recepció de la segona. A més, les persones majors de 70 anys podran rebre la dosi de reforç 6 mesos després de completar la pauta de vacunació.

En tots els casos, independentment de la vacuna rebuda en les primeres ocasions, s'administraran solament les injeccions de Pfizer i de Moderna, és a dir, aquelles que utilitzen la nova tecnologia de l'ARN missatger.

Com vàrem explicar en el seu moment, no hi ha encara una evidència científica sòlida que la població general necessiti un recordatori, per la qual cosa no s'ofereix la dosi extra per a la resta de grups d'edat.