No s’ha demostrat que fer gàrgares amb Betadine eviti les infeccions per Covid-19

La web del propi medicament a Espanya insinúa que sí


Circulen diverses informacions que asseguren que “fer gàrgares de povidona al 0.2% […] és molt útil per baixar la càrrega viral del covid-19”. Aquestes declaracions fan referència al producte “Betadine bucal”, un desinfectant indicat, per exemple, per a les nafres. La mateixa pàgina web comercial de Betadine a Espanya assegura que té un "99,99% d'efectivitat davant dels coronavirus".

FALS | "Fer gàrgares de Povidona al 0.2% és molt útil per baixar la càrrega viral del Covid-19"

La povidona, o povidona iodada, és el principi actiu del Betadine, un medicament antisèptic, és a dir, que elimina els microorganismes que causen infeccions. El tipus de Betadine més famós és el d'aplicació cutània, que conté un 10% de povidona iodada, i es comercialitza en un envàs groc, però també existeix el Betadine Bucal, que es ven en un pot verd.

Les seves prescripcions, segons indica la fitxa tècnica, són “alleujament simptomàtic de les infeccions bucals lleus com a aftes i petites úlceres. Mal alè. Afonies i ronqueres”, recorda Verificat en un correu electrònic el departament de premsa del Ministeri de Sanitat, organisme del qual depèn l'Agència Espanyola del Medicament.

Tot i això, la pròpia companyia que el comercialitza a Espanya, Viatris (una empresa formada per la combinació de Mylan i Upjohn, ex-divisió de Pfizer) assenyala a la pàgina web de Betadine que amb el producte “també pots tractar: ​​99,9 % efectivitat davant dels coronavirus”. Què significa aquesta afirmació? Que, tal com explica Verificat Judit Villar, metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses i responsable de la Unitat de Salut Internacional de l'Hospital del Mar de Barcelona, ​​“en un escenari imaginari en què estiguéssim posant-nos un antisèptic a la boca, com una xeringa cada dos minuts, potser pot prevenir el covid, perquè en el moment en què t'ho injectes mates el virus abans que s'integri a la cèl·lula”, però insisteix que “això això és inviable: encara que tingués sentit en un escenari de laboratori, no és gens extensiu, ni real, ni pràctic”.

Per això, dir que “fer gàrgares de Povidona al 0.2% és molt útil per baixar la càrrega viral del Covid-19” és fals, ja que es considera càrrega viral la quantitat de virus que es detecta en sang després d'una infecció, una vegada s'ha integrat a les cèl·lules i el Betadine només interromp la infecció abans que això passi.

"La prevenció de malalties virals sistèmiques no és una indicació del medicament", afegeix el departament de premsa del Ministeri de Sanitat. De fet, els mateixos fabricants d'aquest producte als Estats Units, Avrio Health, desaconsellen l'ús d'aquest medicament amb aquesta finalitat, independentment de la concentració: “Els productes de Betadine no han estat aprovats per tractar coronavirus […] són utilitzats per ajudar a prevenir infeccions en talls, raspadures i cremades de menor grau. No s'ha demostrat que els productes antisèptics Betadine siguin eficaços per al tractament o prevenció de COVID-19 o qualsevol altre virus”. Verificat s'ha posat en contacte amb Mylan, la comercialitzadora de Betadine a Espanya, i en el moment de publicar aquest text no havíem obtingut resposta.

D'on ve l'afirmació?

En estudis de laboratori la povidona iodada ha mostrat ser efectiva contra coronavirus, fent que quedés inactivat en tan poc com 15 segons. Per això, algunes persones han inferit que això podria passar tambié al món real. Tot i això, per ara, l'evidència científica no conclou el mateix.

“La base científica de l'ús d'antisèptics orals per reduir la càrrega viral en mucosa oral rau que alguns d'aquests antisèptics com la povidona iodada o la cloroquina oral són virocides i in vitro han demostrat que redueixen la càrrega viral de SARS-CoV-2 ”, explica a Verificat Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI). Això ha motivat un nombre d‟assajos clínics per veure la utilitat d‟aquest tractament, apunta l‟expert. Actualment, fins a 36 assajos que exploren l'eficàcia del Betadine davant de la covid-19 es troben a clinicaltrials.gov. Tot i això, “fins ara, no hi ha evidències científiques sòlides que justifiquin l'ús d'aquests tractaments a la pràctica clínica, tot i haver-se plantejat. En gran mesura, és perquè el nombre de pacients inclosos són petits en la majoria dels estudis i calen cohorts molt més àmplies i, si és possible, multicèntriques”.

Coincideix amb López Judit Villar: “Estem parlant d'unes condicions de laboratori molt excepcionals que no es poden aplicar in vivo [experiments fets en animals o plantes]; la complexitat de la mucosa orofaríngia, del sistema immunitari i fins i tot la del virus —la càrrega vírica que s'inocula a una persona— no són reproduïbles", apunta. En altres paraules, els resultats, per molt positius que siguin, no es poden fer extensius al món real.

Betadine bucal no està recomanat durant més de 14 dies

Tant el Betadine cutani com el bucal són tòxics i l'Agència Espanyola del Medicament recorda que no es poden ingerir. De fet, els prospectes del Betadine en esprai, dissenyat específicament per estar en contacte amb les mucoses, detallen clarament que “aplicar grans quantitats de medicines que contenen povidona iodada o fer servir aquests productes durant un llarg període de temps, poden ocasionalment causar trastorns tiroïdals [ …] quantitats més grans d'àcid en sang […] i insuficiència renal”.

Això també passa quan fem gàrgares? També: “En el moment en què la povidona iodada entra en contacte amb les mucoses, ja s'ha començat a absorbir”, assegura la metgessa. A més, els fabricants recomanen no aplicar el producte “més de quatre cops al dia i no més que durant 14 dies seguits”. És a dir, que utilitzar-lo de manera continuada de manera preventiva pot ser contraproduent perquè aquest màxim temps d'ús recomanat és molt inferior al que dura la pandèmia.

A la recerca d'un antiviral contra el SARS-CoV-2

Fa mesos que els científics busquen alternatives en forma d'antivirals per combatre la covid-19. Tot i això, l'únic que està actualment disponible -i només al Regne Unit, el primer país del món que ha donat llum verda a l'administració d'un antiviral contra la covid-19- és el Molnupiravir (indicat per a pacients amb símptomes de lleus a moderats de covid-19 i almenys un factor de risc per desenvolupar malaltia severa, com a obesitat, ser major de 60 anys, diabetis mellitus o malaltia coronària).

Per què costa tant trobar antivirals efectius? La resposta està en com ataquen el nostre cos els virus: “Al contrari d'un bacteri, que espera un temps fent-se 'casa seva' fins que t'afecta, el virus és un paràsit de la teva cèl·lula que comença a fer mal quan hi entra” , indica Villar.

Aquesta forma d'atacar dificulta el desenvolupament de tractaments i fàrmacs contra ell: “És molt complicat trobar un fàrmac que mati el virus, i alhora no sigui tòxic per a tu, perquè també matarà les teves cèl·lules”, raona Villar. “Aquest ha estat sempre un problema a la història de la humanitat”, conclou.