No hi ha proves que Greta Thunberg hagi dit que “el planeta no pot suportar que tinguem fills”

El tuit no aporta cap font ni cap referència a les suposades declaracions, que no corresponen amb el posicionament que ha expressat l’activista públicament els últims anys


Foto | World Economic Forum

Els últims dies s’ha viralitzat un tuit que afirma que Greta Thunberg ha dit que “el planeta no pot suportar que tinguem fills”. El missatge en qüestió, amb més de 7.000 retuits i 1.500 likes, el va publicar El Puntual 24H, un compte que difon sovint desinformacions sense proves, i no aporta cap font, cap referència, ni cap vídeo amb aquestes declaracions de l’activista. A més, les suposades paraules de la jove sueca no corresponen amb el posicionament que ha expressat ella públicament els últims anys.

“Greta Thunberg avisa els joves: «El Planeta no pot suportar que tinguem fills»”

Cap referència a les seves paraules

Ni el tuit que estem verificant ni els altres missatges que s’han difós a les xarxes socials aporten cap prova ni cap font de les suposades declaracions de Greta Thunberg. Si fem una cerca avançada de Twitter, comprovem que les referències a aquesta afirmació comencen el 16 i el 17 de setembre. Si fem la cerca en anglès, els resultats són els mateixos. Per tant, d’entrada, no hi ha cap evidència que Thunberg s’hagi pronunciat en aquests termes.

A més, en una entrevista a The Times el 2 de gener del 2021 recollida per The Guardian, l’activista assegurava que ella no diu a ningú “què ha de fer” i expressava que no està d’acord que tenir fills sigui dolent pel planeta: “No crec que sigui egoista tenir fills. El problema no són les persones, és el nostre comportament”. Aquestes paraules contradiuen l’afirmació que ara se li atribueix.

Pensant en les noves generacions

Més enllà d’aquestes reflexions, Greta Thunberg s’ha mostrat sempre preocupada pel futur de les noves generacions i ha articulat les seves reivindicacions demanant que la gent amb poder i responsabilitats pensi en els seus fills.

“Voteu pels vostres fills”, va dir en un tuit sobre les eleccions britàniques del 2019 i en un sobre les primàries del Partit Demòcrata nord-americà el 2020.

El gener del 2020, en un discurs al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, preguntava directament als assistents: “Quina direu als vostres fills que va ser la raó de fracassar i deixar-los davant del caos climàtic que vau portar conscientment?”.

El 2018, després d’un informe del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides i de veure que no hi havia “cap titular als diaris suecs”, ja es mostrava crítica a Twitter: “Tots vosaltres seguiu fallant als vostres fills i a les vostres generacions futures”.

Un any més tard, en el marc de les vagues pel clima, Thunberg també reivindicava el rol de la joventut. “Vivim en un món estrany, on els nens han de sacrificar la seva educació per protestar contra la destrucció del seu futur”, va dir en un discurs al Goldene Kamera a Berlín. “Els nens no hauríem de fer això. Però com que la majoria d’adults no fan res, hem de fer-ho”, defensava en un tuit.

Hem contactat amb l’equip de premsa de Greta Thunberg preguntant pel posicionament de l’activista sobre tenir fills, però al moment de publicar aquesta verificació no hem obtingut resposta.

Thunberg sí que s’ha pronunciat sobre el consum de carn

El tuit original d’El Puntual 24H també cita que Thunberg ha dit que “el planeta no pot suportar que mengem carn”. L’activista sueca sí que s’ha pronunciat en aquests termes en alguna ocasió.

“Greta Thunberg avisa els joves: «El Planeta no pot suportar que mengem carn»”

En un vídeo compartit el maig del 2021, Thunberg es manifestava d’aquesta manera (al minut 3:04): “Si canviem cap a una dieta basada en plantes, podríem estalviar fins a 8.000 milions de tones de CO₂ cada any. Podríem alimentar-nos amb molt menys terreny i la natura es podria recuperar”. L’activista sueca afegia que “l’agricultura i l’ús del sòl junts són aproximadament un quart de les nostres emissions” i defensava que això “no té per què ser així” (minut 2:52). També afirmava que “cada any matem” més de 60.000 milions d’animals i 200 milions de tones de peixos i que el 70% dels animals que es crien viuen en fàbriques i es preguntava “què passa amb els seus pensaments i sentiments?” (minut 3:50). “Les seves vides són curtes i terribles”, sentenciava.

En un tuit del 2019, Thunberg es mostrava partidària de “començar a actuar immediatament com si estiguéssim a la crisi en la qual ens trobem” i reconeixia que “el mínim que podem fer” és “deixar de menjar carn i productes làctics i promoure un moviment shopstop.

Una foto manipulada que fa temps que circula

Més enllà de la piulada d’El Puntual 24H, altres usuaris han compartit la falsa declaració de Greta Thunberg juntament amb una imatge que mostra l’activista menjant asseguda en un tren i un grup d’infants africans a fora del vagó. És FALSA.

La fotografia original la va compartir la mateixa Greta Thunberg el gener del 2019 en un viatge a Dinamarca i per la finestra del vagó es veu simplement un bosc. La foto dels infants asseguts l’hem trobat en una notícia de Reuters i la va fer Stephanie Hancock el 2007: “Nens vivint als boscos seuen en un improvisat campament per als desplaçats interns a prop del poble de Bodouli”.