No, el director mèdic de Moderna no ha dit que les vacunes d’ARNm modifiquin el teu codi genètic

Part d’un discurs que va donar el director mèdic de Moderna a una xerrada TED s’ha malinterpretat o tret de context


Està circulant aquests dies per xarxes un vídeo en el qual es pot veure a Tal Zaks, director mèdic de Moderna, donar una xerrada TED el 2017 en la qual explica el funcionament de les vacunes d'ARN missatger. Acompanyant aquest vídeo hi ha un missatge en el qual s'afirma que el director mèdic de Moderna reconeix en el discurs que les vacunes modifiquen “el teu codi genètic”. Això és FALS: ni les vacunes d'ARNm modifiquen el teu codi genètic, ni Zaks ha assegurat tal cosa.

El director mèdic de Moderna confirma que la injecció de ARNm per a COVID-19 pot canviar el codi genètic o ADN

Des de març de 2021 està circulant un post que s'ha fet viral en el qual s'afirma que Zaks, suposadament, reconeix en la seva xerrada anomenada "Reescrivint el codi genètic: una cura pel càncer en embrió", que les vacunes d'ARN missatger són capaces de canviar el codi genètic. Durant la xerrada, que dura al voltant d'onze minuts, l'expert parla de com funcionarien aquestes vacunes i de les seves possibles aplicacions en el futur. En un moment, l'orador afirma que “si poguéssim canviar el que anomenem el programari de la vida, si poguéssim introduir una línia de codi o canviar-la, tindria profundes implicacions, des de la grip fins al càncer”. Aquesta part del discurs s'ha tret de context al post que acompanya el vídeo, on s'afirma que el que diu Zaks és que aquestes vacunes tenen potencial de canviar el codi genètic de l'ADN, quan la realitat és que s'estava referint a l'ARN missatger.

Aquest tipus de vacunes no modifiquen el codi genètic de qui les rep, com ja hem explicat. Els vials d'ARNm, com el de Pfizer o el de Moderna, estan fets d'un fragment de codi genètic del coronavirus, que s'incorpora a una càpsula lipídica que el transporta fins a les cèl·lules. Aquí, desencadena una resposta immune dins el cos que, en el moment d'entrar en contacte amb el SARS-CoV-2, pot combatre'l i evitar així cursar els quadres més greus de la malaltia. No obstant això, tal com indiquen des de la web de l'Aliança per la Vacunació (GAVI, en anglès), aquestes vacunes no són capaces d'alterar el nostre ADN perquè, primer, “ARN no és el mateix que ADN”, i segon, perquè aquest ARN “no es pot combinar amb el nostre ADN per canviar el nostre codi genètic”. A més, l'ARN “és molt fràgil (d'aquí ve que necessiti ser transportat per aquestes nanopartícules de greix fins a la cèl·lula), i es mantindrà a l'interior de la cèl·lula 72 hores abans no es degradi”.

L'ADN està situat en el nucli de les cèl·lules, un lloc al qual el ARNm no pot accedir. El que està investigant Moderna, segons expliquen en el seu web i explica Zaks en la seva xerrada, és una tècnica per identificar la mutació genètica de les cèl·lules cancerígenes dels pacients amb un tumor per poder dissenyar una vacuna individualitzada, i així cada persona pugui desenvolupar immunitat davant el seu propi càncer.

Un rumor recurrent

No és la primera vegada que es desmenteix aquest rumor. Prèviament, agències de verificació pertanyents a la International Fact-Checking Network, com Agence France-Presse, Reuters o Newtral, han publicat articles en els quals s'aborda l'assumpte de la xerrada del director mèdic de Moderna i de les seves declaracions tretes de context.