Les PCR de la covid-19 no indiquen que tinguis la grip

La prova està basada en la seqüenciació genètica del SARS-CoV_2


Està circulant per internet un article que assegura que les proves de diagnòstic PCR que detecten casos de covid-19 en realitat el que troben són positius de grip, perquè la FDA “va usar virus regulars de grip” per a produir aquests test. És FALS. La FDA no ha publicat un document que afirmi tal cosa. De fet, es va basar en la seqüència genètica del SARS-CoV-2 per a desenvolupar-lo i hi ha documents que així ho mostren.

"Atès que la grip Fauci en qualsevol de les seves ‘variants’ encara no s'ha aïllat adequadament, la FDA va usar en el seu lloc virus regulars del constipat/grip per a produir proves de PCR, cosa que significa que tots els que donen ‘positiu’ als gèrmens xinesos en realitat només donen positiu per al grip estacional."

La PCR, sigles en anglès de Reacció en Cadena de Polimerasa, és una tècnica inventada el 1985 que permet augmentar de manera exponencial el nombre de còpies d'ADN d'una mostra. S'introdueix l'hisop o bastonet dins el nas i s'agafa la mostra a analitzar per a detectar si hi ha fragments del material genètic d'un determinat patogen. En el cas de la covid-19, el que es busca és una molècula d'ARN del SARS-CoV-2. 

El rumor que les actuals proves PCR no detecten la covid-19 sinó la grip ve a raó que, suposadament, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en anglès) hauria publicat un article en el qual admetria “obertament que la infame prova de PCR per al coronavirus de Wuhan (covid-19) no es va desenvolupar amb mostres reals del virus xinès, sinó amb el que sembla ser material genètic d'un virus del refredat comú”.

No obstant això, l'article no enllaça al document en qüestió, ni la FDA ha publicat tal cosa. De fet, els documents en els quals s'indica el funcionament del CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel, el primer test aprovat per a ús d'emergència als Estats Units per la FDA publicat al gener 2020, indiquen que la prova està basada en la seqüenciació genètica del SARS-CoV-2, obtinguda a través de la base de dades GISAID.

Virus perfectament aïllat

En una altra part de l'article, l'autor insisteix que “la ‘grip Fauci’ [com es refereix al coronavirus] en qualsevol de les seves ‘variants’, encara no s'ha aïllat adequadament”, cosa que també és falsa. En primer lloc, el virus sí s'ha aïllat des de l'inici de la pandèmia i s'han publicat nombrosos estudis científics revisats per parells que expliquen aquest procés. Aïllar un virus significa bàsicament poder reproduir-ho en grans quantitats dins un laboratori per a estudiar-lo. Un exemple d'estudi en el qual s'especifica l'aïllament del SARS-CoV-2 és aquest de gener del 2020, en el qual a més de donar a conèixer el virus al món, s'especifica com es va aïllar el virus en pacients amb pneumònia a Wuhan per a estudiar-lo en cultius cel·lulars. 

D'altra banda, el que els científics aïllen no és una malaltia (la ‘grip Fauci’ de la qual parla el missatge), sinó el virus que la causa; i en segon, el concepte ‘grip Fauci’ no sol emprar-se en canals d'informació rigorosos, sinó en pàgines que consideren que el SARS-CoV-2 va ser un invent de laboratori. Aquí expliquem per què aquesta teoria manca de tota base científica.

Test que detecten més d'una malaltia

Finalment, les seqüències del virus de la grip i del SARS-CoV-2 no tenen res en comú, per la qual cosa donar falsos positius de covid-19 en pacients que tenen grip és impossible.

Una altra cosa és que s'implementi un test capaç de detectar i diferenciar les malalties, precisament com han proposat els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) dels Estats Units. Al juliol de 2020 van emetre un prospecte on explicaven el funcionament d'uns nous tipus de test PCR, que incorporaven la capacitat de detectar, a més del SARS-CoV-2, dos tipus de virus de la grip (l'A i el B), la qual cosa estalviaria temps als metges a l'hora de diagnosticar el tipus de malaltia que és de cara a l'inici de la temporada de la grip estacional.