Les centrals nuclears no tenen cap límit d’edat “segur”, a diferència del que afirma Ernest Urtasun

Les centrals nuclears es van dissenyar per tal que poguessin funcionar, com a mínim, 10 anys, però això no implica que passada aquesta edat siguin perilloses


Què s’ha dit?

Que les centrals nuclears que funcionen durant més de 50 anys sobrepassen el límit segur establert per l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA, per les sigles en anglès).

Què en sabem?

Tot i que les espanyoles es van dissenyar amb l’objectiu que funcionessin com a mínim durant 40 anys, això no vol dir que passada aquesta edat esdevinguin perilloses. La pròpia IAEA disposa de plans de gestió de la seguretat per quan les centrals sobrepassen la vida de disseny.

Ernest Urtasun, portaveu de campanya de Sumar i eurodiputat de Catalunya en Comú, va afirmar el 27 de juny en un acte organitzat per la coalició liderada per Yolanda Díaz (minut 5:05) que allargar la vida de les centrals nuclears espanyoles, com proposa el Partit Popular, implicaria que aquestes sobrepassessin els 50 anys de funcionament, “molt per sobre del límit” considerat com a segur per “l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica” (IAEA).

És ENGANYÓS. Si bé és cert que les centrals nuclears espanyoles es van construir amb una vida de disseny —una esperança de vida mínima— de 40 anys, això no implica en cap cas que passada aquesta edat esdevinguin perilloses. La mateixa IAEA recull a la seva pàgina web que “amb una gestió, vigilància i millores de seguretat adequades, les centrals nuclears poden operar passada la seva esperança de vida de disseny típica de 30-40 anys”.

"[Allargar el funcionament de les centrals nuclears més de 50 anys] és molt per sobre del límit que considera l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica que és segur."

Ernest Urtasun, Sumar

Hem contactat amb el departament de premsa de Sumar per demanar les fonts que havia emprat Ernest Urtasun en les seves declaracions, i a què es referia amb elles, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.

“No existeix un límit concret definit pels anys que pot operar una central en la normativa internacional” de la IAEA, explica en un correu a Verificat el departament de premsa del Consell de Seguretat Nuclear d’Espanya (CSN), l’organisme encarregat de vetllar per la seguretat d’aquestes instal·lacions. L’entitat adjunta una guia específica per la gestió de la seguretat en les centrals que funcionen més temps del previst en el seu disseny original, és a dir passat els 40 anys.

Més del 85% de les centrals nuclears dels Estats Units han renovat la seva llicència fins als 60 anys, i al món hi ha 25 reactors que porten 50 o més anys funcionant, segons dades de la mateixa IAEA.

Operar a llarg termini

A Espanya, la vida útil de les centrals nuclears es pot allargar per sobre dels 40 anys previstos en el seu disseny sempre que compleixin amb els requisits de seguretat mínims establerts per la legislació vigent, tal com detalla la Instrucció IS-22 del CSN. 

Per tal d’allargar la seva esperança de vida, les centrals nuclears han de demostrar “que la funcionalitat dels [seus] components crítics no quedarà limitada durant el període d’operació a llarg termini”, és a dir, per sobre de la vida per la qual es va dissenyar la central, segons un article tècnic del Consell de Seguretat Nuclear.

Si es vol allargar la vida d’una central nuclear, doncs, cal demostrar que tant la instal·lació com cada peça clau que la compon estan en bon estat i que es mantindrà així el temps que es prorrogui el seu funcionament. “Les centrals nuclears que sol·liciten operar a llarg termini s’han de sotmetre a un estricte procés regulat per la normativa tècnica i d’avaluació”, conclou el departament de premsa del CSN en el seu correu a Verificat.