La majoria de resolucions aprovades al Debat de Política General del Parlament de Catalunya no van ser del PSC

Les propostes del PSC aprovades no van ser “la majoria” al Debat de Política General, sinó que van ser vuit d’un total de 49. Tot i això, les xifres apunten en una altra direcció si analitzem el total de proposicions del PSC durant la legislatura


El diputat del PSC al Congrés dels Diputats, José Zaragoza, va assegurar en una entrevista al Cafè d’Idees de TVE Catalunya (al minut 25:10) que la majoria de resolucions que es van aprovar al Parlament de Catalunya van ser les que va presentar el Partit Socialista (PSC). Ho va dir mentre feia referència al suport del PSC a una resolució sobre la futura Llei audiovisual votada a l’últim Debat de Política General.

L’afirmació és ENGANYOSA. Al Debat de Política General que va tenir lloc al Parlament el 28, 29 i 30 de setembre, les propostes del PSC aprovades no van ser “la majoria”, com va afirmar Zaragoza, sinó que van ser vuit d’un total de 49. No obstant això, si analitzem el total de proposicions del PSC de la legislatura, les xifres apunten en una altra direcció.

“La majoria de resolucions del Parlament de Catalunya eren les que va presentar el PSC i que van ser aprovades amb majories diverses, vam aprovar coses amb Junts, amb Esquerra Republicana i amb En Comú Podem”

José Zaragoza, PSC

José Zaragoza feia referència a una proposta de resolució sobre la nova llei de l’audiovisual, que es va votar en el marc del Debat de Política General que es va celebrar al Parlament a finals de setembre. Van ser les propostes de resolució número 12 d’En Comú Podem i la número 11 conjunta presentada per Esquerra Republicana i per Junts per Catalunya. Totes dues van tirar endavant i totes dues van tenir el suport del PSC.

En concret, Zaragoza assegurava, responent a la periodista Gemma Nierga sobre la disposició del seu grup a donar suport a aquesta reforma audiovisual, que “si busca a la resolució del Parlament de Catalunya ho trobarà perquè ho vam votar, entre altres coses, perquè a més la majoria de les resolucions del Parlament de Catalunya eren les que va presentar el PSC i es van aprovar amb majories diverses”.

El PSC va ser el partit de l’oposició juntament amb En Comú Podem que més propostes de resolució va aconseguir tirar endavant (vuit). Tot i això, ERC i JxCat, els dos grups parlamentaris que conformen el Govern, van aconseguir aprovar més resolucions (29).

El departament de premsa del Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats respon a Verificat que en les seves declaracions Zaragoza “no es referia al fet que la majoria de resolucions que es van aprovar al Debat de Política General fossin del PSC, sinó que les resolucions aprovades més importants i que oferien més solucions per resoldre els problemes reals eren del PSC”.

Les propostes de resolució del Debat de Política General

Al primer Debat de Política General de l’actual legislatura es van aprovar 49 propostes de resolució. Entre aquestes, hi havia 24 conjuntes entre ERC i JxCat (tres van ser resolucions transaccionals), vuit d’En Comú Podem i vuit del PSC (amb dues transaccions incloses). Per tant, ni la majoria eren del PSC ni el PSC va ser el grup que va aprovar més resolucions. Quines resolucions van tirar endavant?

Els grups que donen suport al Govern: aprovades 29 de les 30 propostes presentades

Els dos grups al Govern de la Generalitat, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, van presentar 30 propostes de resolució entre tots dos (es poden consultar a partir de la pàgina 81 del dossier del ple), de les quals la gran majoria eren conjuntes:

 • ERC va presentar tres propostes en solitari
 • JxCat va presentar dues propostes en solitari
 • Ambdues formacions van pactar 24 propostes conjuntes
 • Finalment, ERC, JxCat i la CUP van presentar una proposta conjunta

De les 30 propostes en què van participar ERC i JxCat es van aprovar les següents:

 • Les tres d’ERC en solitari.
 • Una de les dues de JxCat en solitari: l’altra la va transaccionar amb el PSC.
 • 20 de les 24 propostes conjuntes: tres les van transaccionar i la número 18 (“per connectar el territori i descarbonitzar la mobilitat”) es va rebutjar amb 70 vots en contra (pàgina 33 del Diari de Sessions).
 • La proposta conjunta entre ERC, JxCat i la CUP.

Quines propostes dels grups de l’oposició es van aprovar?

Per la seva banda, com figura també a la nota de premsa del Parlament, es van aprovar les següents resolucions proposades pels grups parlamentaris de l’oposició:

 • Sis del PSC-Units (i dues més transaccionades)
 • Zero de Vox
 • Tres de la CUP
 • Vuit d’En Comú Podem
 • Tres de Ciutadans
 • Zero del PP

A més, quatre iniciatives aprovades van ser transaccionals, fruit de les negociacions entre grups parlamentaris. El que es vota és una nova proposta de resolució que inclou elements de les presentades prèviament pels grups i les substitueix. Es van aprovar:

 • Una transacció entre el PSC i JxCat
 • Una transacció entre el PSC, ERC i JxCat
 • Dues transaccions entre ERC, JxCat i la CUP

El Butlletí Oficial del Parlament va publicar el 13 d’octubre la resolució única que es deriva de les diferents Propostes aprovades durant el debat i que queden integrades en una única resolució amb diversos punts.

Les vuit resolucions del PSC

En el cas concret del PSC, les resolucions que va aconseguir aprovar van ser les següents:

 • Sobre la renovació de càrrecs (la 1)
 • Sobre mitjans de comunicació (la 2)
 • Sobre feina (la 5)
 • Sobre els Jocs Olímpics d’hivern (la 7)
 • Sobre el sistema residencial (la 12)
 • Sobre violència masclista (la 13)
 • Una transaccional amb JxCat sobre l’ampliació Aeroport del Prat
 • Una transaccional amb JxCat i ERC sobre salut mental

Amb qui va pactar el PSC?

En les seves declaracions al Cafè d’Idees, Zaragoza també va afirmar que les propostes de resolució del PSC-Units van ser “aprovades amb majories diverses”: “Vam aprovar coses amb Junts, vam aprovar coses amb Esquerra Republicana, vam aprovar coses amb En Comú Podem”. Què diuen les dades?

El PSC va aconseguir aprovar sis resolucions i dues transaccions i la gran majoria van tirar endavant gràcies als vots dels partits independentistes:

 • Totes van rebre el vot favorable de Junts per Catalunya.
 • Esquerra les va recolzar totes excepte la número 8, transaccionada amb JxCat, sobre l’aeroport de Barcelona. Demanava “mantenir l’acord aconseguit el 2 d’agost” entre la Generalitat i el Govern i ERC hi va votar en contra.
 • En Comú Podem va donar suport a cinc de les propostes, es va abstenir a la número 12 i va votar en contra de les número 7 i 8.

Les propostes que va aconseguir aprovar el PSC es poden llegir al dossier del ple. El vídeo de la sessió permet consultar quins suports va rebre cadascuna: la núm. 1, la núm. 2, la núm. 5, la núm. 7, la núm. 12, la núm. 13, la núm. 8 (transaccionada amb JxCat) i la núm. 11 (transaccionada amb ERC i JxCat).

La immensa majoria de proposicions aprovades en comissió, del PSC

Més enllà de les votacions que hi va haver al Debat de Política General, el PSC sí que ha estat, sens dubte, el grup parlamentari que més proposicions ha aconseguit aprovar en les comissions del Parlament des del començament de legislatura. Totes les resolucions que han rebut llum verda es poden consultar al web de la Cambra catalana i inclouen les que s’han adoptat en comissió, els decrets llei que han aconseguit convalidar el Govern i altres resolucions parlamentàries. Verificat ha comptabilitzat les que apareixen publicades a data 27 d’octubre de 2021.

En total, de les 84 resolucions aprovades en comissió publicades a data 27 d’octubre, 74 van ser a iniciativa del grup parlamentari del PSC-Units (sovint aprovades amb esmenes d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya). Entre les altres deu, n’hi va haver cinc impulsades per En Comú Podem, tres per Ciutadans i dues per la CUP.

De les resolucions impulsades pel PSC-Units, destaquen les 16 a la Comissió de Polítiques Digitals i Territori, les 14 a la Comissió de Drets Socials i les 11 a la Comissió de Salut.

D’altra banda, al ple s’han convalidat 12 decrets llei del Govern i s’han aprovat 13 propostes de resolució. La meitat, sis, han estat a proposta d’ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem. Les altres han estat:

 • Una d’ERC
 • Una del PSC-Units
 • Una del PSC-Units, la CUP i En Comú Podem
 • Tres de tots els grups menys Vox
 • Una de tots els grups menys Vox i el PP

Entre aquestes 13, cinc van ser declaracions polítiques, sis van ser per crear comissions d’estudi i dues per crear comissions de seguiment.