La Fiscalia no demana la mateixa pena per a Laura Borràs que la prevista per assassinat, sinó menys de la meitat de la condemna mínima

La Fiscalia demana sis anys de presó per a la presidenta suspesa del Parlament de Catalunya, mentre que les penes per assassinat van de 15 a 25 anys, sense tenir en compte atenuants ni delictes en grau de temptativa


Què s’ha dit?

Laura Borràs va afirmar que les penes previstes per als assassinats són “d’entre cinc i 10 anys” de presó, una forquilla dins la qual es trobaria la pena que li demana la Fiscalia (sis anys).

Què en sabem?

El Codi Penal preveu penes de 15 a 25 anys per als culpables d’assassinat i de 10 a 15 anys per als condemnats per homicidi. Les penes poden arribar als 6 anys quan aquests delictes es cometen en grau de temptativa o quan s’apliquen atenuants que rebaixen la condemna.

La presidenta de Junts per Catalunya i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, va assegurar en una entrevista a l'Aquí Parlem de TVE Catalunya que les penes per als culpables d'assassinat són "d'entre cinc i 10 anys" de presó, mentre que la Fiscalia demana sis anys de presó per a ella per prevaricació i falsedat documental (al minut 28:39).

És ENGANYÓS. És correcte que la Fiscalia demana sis anys de presó per a Laura Borràs. Tot i això, el Codi Penal preveu penes més altes per als delictes d'assassinat i homicidi: de 15 a 25 anys per als assassinats i de 10 a 15 anys per a homicidis.

Per tant, la pena que la Fiscalia demana a Borràs no és dins de la forquilla prevista per als culpables d'assassinat, a diferència del que afirma la presidenta de Junts, sinó que és menys de la meitat de la pena mínima prevista per als assassinats. Tampoc no està dins de les penes contemplades per als homicidis.

És cert que, quan aquests delictes es cometen en grau de temptativa (no s'arriba a consumar) o quan s'apliquen atenuants que rebaixen la condemna, hi ha penes que poden assolir els sis anys, tal com explica a Verificat Cristina del Alcázar, professora associada de Dret Penal a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. Tot i això, les forquetes que es prenen com a referència per parlar de les penes per homicidis o assassinats són les que estipula en abstracte el Codi Penal, amb independència que, posteriorment, es concreti una pena menor o major depenent de cada cas concret, assenyala Del Alcázar.

"Les penes per assassinat estan entre cinc i 10 anys [de presó], a mi me'n demanen sis"

Laura Borràs, Junts

La Fiscalia demana sis anys de presó per a Borràs

La Fiscalia acusa Laura Borràs d'un delicte de falsedat documental i de prevaricació. En l'escrit d'acusació, el Ministeri Fiscal demana una pena de sis anys de presó i 21 anys d'inhabilitació, segons han informat l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i l'Agència EFE. Hem demanat al gabinet de premsa de la Fiscalia General de l'Estat el document original, però encara no ens ho han facilitat.

Dies després de conèixer-se l'acusació de la Fiscalia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anunciar l'obertura de judici oral a Laura Borràs per fets relacionats amb la "fragmentació de contractes" quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (una entitat autònoma que té com a objectiu la promoció de la literatura catalana i el foment de la lectura). La data d'inici del judici està fixada per al pròxim 10 de febrer, com va explicar l'ACN.

És cert, doncs, que la Fiscalia ha demanat sis anys de presó per a Laura Borràs. Tot i això, la comparació que fa la dirigent de Junts no afecta la realitat, ja que les penes previstes al Codi Penal per als delictes d'assassinat són força superiors.

Penes de 15 a 25 anys per assassinat

L'article 139 del Codi Penal fixa que "serà castigat amb la pena de presó de 15 a 25 anys, com a reu d'assassinat" el que en mati un altre amb traïdoria, per un preu o recompensa, amb acarnissament (augmentant el dolor) o per a facilitar la comissió d'un altre delicte o evitar que es descobreixi.

En tots els delictes, també hi pot haver atenuants, regulats a l'article 21 del Codi Penal. Això suposa una reducció de la pena i, en funció dels que hi concorrin, es rebaixa més o menys temps.

També hi ha agreujants, i en els casos en què "concorrin més d'una de les circumstàncies previstes", la pena s'imposarà a la meitat superior. En aquest cas, serà una pena de 20 a 25 anys, com assenyala Dexia Advocats.

Per tant, la pena mínima per a assassinats és de 15 anys (si només concorre una de les circumstàncies establertes a l'article 139.1). Això és més de la meitat de la pena que demana la Fiscalia per a Laura Borràs. A més, la pena pot arribar als 25 anys, 15 anys més que el que va dir la presidenta de Junts a l'entrevista, en què va indicar que les penes "estan entre cinc i deu anys".

Penes mínimes de 10 anys per als culpables d'homicidi

D'altra banda, l'article 138 del Codi Penal castiga els culpables d'homicidi "amb la pena de presó de 10 a 15 anys". En el cas dels homicidis imprudents (quan algú, per "imprudència greu", causa la mort de l'altre), les penes van d'un a quatre anys de presó.

Pel que fa a les agreujants, el text afegeix que "els fets seran castigats amb la pena superior en grau" si a més són "constitutius d'un delicte d'atemptat" (previst a l'article 550) o si la víctima és menor de 16 anys o una persona "especialment vulnerable", si el fet és subsegüent a un delicte contra la llibertat sexual o si el delicte el comet algú que pertanyi a un grup criminal (aquestes tres són les circumstàncies incloses en l'article 140.1).

I què és la "pena superior en grau"? Es calcula partint de la màxima (en aquest cas, 15 anys) i s'augmenta a la meitat de la quantia, com exemplifica Dexia Advocats. Així, per als homicidis, la pena superior en grau seria de 15 anys a 22 anys i sis mesos.

Les penes menors fan referència a homicidis i a condemnes amb atenuants

Preguntat per les declaracions de Laura Borràs, el gabinet de premsa respon que l'afirmació "es basa en declaracions públiques que han fet advocats penalistes". Ens remeten una entrevista al Més 324 de Gonzalo Boye, l'advocat de la mateixa Borràs i de Carles Puigdemont, entre d'altres, en què afirma que "l'homicidi és als 10 anys, de cinc a 10". Tot i això, el Codi Penal ho estableix entre els 10 i els 15 anys. El gabinet afegeix que "hi ha diversos casos en què s'han fet públiques condemnes per homicidi o assassinat en grau de temptativa en els mateixos anys de presó que se li demanen".

Tot i això, es tracta d'homicidis (Borràs parla d'assassinats) o d'assassinats en grau de temptativa, cosa que Borràs no especifica. A més, la dirigent de Junts afirma que les penes "estan entre cinc i 10 anys", mentre que aquestes poden arribar a un màxim de 25 anys.

Com a exemples, ens han enviat notícies de condemnes de cinc anys de presó per un intent d'assassinat amb traïdoria (Catalunya Diari), de sis anys per un homicidi amb atenuants (324.cat), de sis anys per un homicidi amb dol eventual (Tot Barcelona i La Vanguardia), de sis anys i nou mesos per un homicidi imprudent i robatori violent (La Vanguardia i Diari de Girona), de nou anys per un homicidi amb eximent incompleta (El Periòdic) i de 10 anys de presó per un intent d'assassinat (La Vanguardia). I un cas d'una petició de nou anys per una temptativa d'homicidi (El Vallenc).

Finalment, des de l'equip de premsa de Borràs argüeixen que "es dicten penes de presó en aquesta franja per delictes que comporten la mort d'una persona" i que "és aquesta la desproporció que va voler posar de manifest". Afegeixen que, en les seves declaracions, "no diu que aquestes siguin les penes que figuren al Codi Penal". És cert que Borràs no fa referència al Codi Penal, però parla de "les penes" en general i no de casos específics que poden comportar atenuants que redueixin la pena.

Preguntada per Verificat, Cristina del Alcázar, professora associada de Dret Penal a la UPF, assenyala que és possible que algú condemnat per homicidi (que no assassinat) obtingui una condemna de sis anys, però ha de ser o bé en grau de temptativa (quan es parteix de cinc a 10 anys) o bé en cas que s'apliquin dos atenuants (quan la pena també s'emmarcaria entre els cinc i els 10 anys).

En cas d'assassinat, que és la paraula que empra Laura Borràs, la condemna en grau de temptativa és entre set anys i sis mesos a 15 anys (aplicant dos atenuants seria de tres anys i nou mesos a set anys i sis mesos), però si parlem d'un assassinat consumat no és possible que la pena baixi als sis anys (amb dos atenuants el marc és de set anys i sis mesos a 15 anys).

En tot cas, Cristina del Alcázar assenyala que, quan es comparen marcs penològics, es prenen com a referència les penes marcades pel Codi Penal, encara que posteriorment les condemnes es puguin veure reduïdes o augmentades per circumstàncies específiques en funció de cada cas concret.