La covid-19 no és una malaltia vascular

L’infecció afecta majoritàriament al sistema respiratori, tot i que també pot tenir implicacions en altres òrgans


Ens heu fet arribar un article publicat en un mitjà de comunicació en el qual es parla d'un estudi de la Universitat de Sant Diego que suposadament afirma que “la covid-19 no és una malaltia respiratòria, sinó vascular”. És FALS. Com explica l'Organització Mundial de la Salut, la majoria d'infeccions afecten el sistema respiratori, encara que també pot tenir implicacions en altres òrgans. L'estudi que cita l'article no nega tal cosa, sinó que aprofundeix en com el SARS-CoV-2 afecta l'aparell circulatori.

"Un estudi de la Universitat de Sant Diego a Califòrnia assegura tenir la prova que la COVID-19 no és una malaltia respiratòria sinó vascular. Això podria explicar la presència de trombes a la sang -potser també els ocorreguts després d'inocular-se unes certes vacunes- i altres símptomes com els "peus COVID" que no semblaven tenir cabuda en una malaltia respiratòria clàssica."

La imprecisió ve d'un article divulgatiu publicat per l'Institut Salk (Califòrnia, els EUA), que es fa ressò d'un estudi publicat a Circulation Research, una revista que edita l'Associació Americana del Cor (AHA, en anglès), i del qual ells han format part. En aquest text, s'afirma que l'estudi confirma la covid-19 “com una malaltia principalment vascular”. Aquest mitjà s'ha intentat posar en contacte tant amb el departament de comunicació de l'Institut com amb el líder del projecte per aclarir si es tracta d'una imprecisió o si realment és el que es desprèn de l'assaig, però encara no ha rebut resposta.

Si consultem el paper, s’hi indica que aquest grup d'investigadors de la Universitat de San Diego Califòrnia, al costat d'uns altres del Salk, la Jiaotong University i la University Health Science Center (situats aquests dos últims a Xi’an, la Xina) ha descobert una nova forma en la qual el SARS-CoV-2 ataca a les cèl·lules del sistema cardiovascular. D'aquí, Salk extreu les conclusions anteriorment esmentades, però a l'estudi no es diu exactament això

Què és el que s'ha descobert?

La covid-19 és una malaltia infecciosa respiratòria que pot manifestar-se de múltiples formes, però que en la majoria de la gent causa quadres respiratoris de lleus a moderats, segons organismes com el Ministeri de Sanitat espanyol o els Centres per al Control i Prevenció de les malalties dels Estats Units. A més d'afectar el respiratori, el coronavirus té implicacions en altres sistemes, entre ells el cardiovascular. Això ja s'havia detectat anteriorment. El que aporta l'article en qüestió són detalls de com arriba als vasos sanguinis.

Segons els investigadors, la proteïna S o Spike present en el SARS-CoV-2 danya de manera indirecta les cèl·lules de l'endoteli, la monocapa que separa els teixits de la sang: “A la revista el que s'indica és que hi ha una afectació endotelial dins dels vasos (sanguinis), sobretot en els més petits”, indica a Verificat Ángel Cequier, membre del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona), i president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC). És a dir, que es tracta d’“una dada addicional, concomitant, no exclusiva”, és a dir, que no pretén transmetre la idea que la covid-19 és una malaltia vascular, sinó més aviat posar l'accent en “l'afectació tan sistèmica i tan multiorgànica que produeix” la covid-19, conclou.

Una mirada diferent

Tot això és, de fet, el que assenyalen els propis investigadors en el primer paràgraf de l'estudi: “La proteïna S sola pot danyar les cèl·lules endotelials vasculars en regular a la baixa l'ACE2 (una proteïna encarregada de controlar la pressió sanguínia) i, en conseqüència, inhibir la funció mitocondrial”. Així i tot, l'estudi compta amb limitacions importants, com que es va realitzar en ratolins, i que en realitat no van usar el SARS-CoV-2 real, sinó un pseudovirus similar no-infecciós.

Per tant, l'aportació dels investigadors de la Universitat de Sant Diego Califòrnia és més aviat una mirada diferent sobre com el SARS-CoV-2 arriba a pràcticament tots els racons de l'organisme i, en concret, als vasos sanguinis: “En el paper destaquen com és l'alteració dels gots, es documenta la disfunció endotelial, però això no li dóna una exclusivitat etiològica (no és aquesta solament la causa de la malaltia) ni és l'únic mecanisme responsable de molts dels símptomes del covid”, assenyala Cequier, qui opina que dir que la conclusió és que és una malaltia vascular és “una interpretació una mica superficial”.

Per què no és exclusivament vascular?

Les malalties vasculars són aquelles en les quals es veuen afectades les artèries o venes i, en la majoria dels casos, també els fluxos sanguinis, ja sigui pel bloqueig o afebliment dels vasos o pel mal a les vàlvules que es troben dins les venes. Si bé la covid-19 afecta en alguns casos al cor i al sistema circulatori amb l'aparició de trombes, no és una malaltia vascular. Si ho fos, indica Cequier, “provocaria infarts aguts de miocardi, o molt embolisme arterial; totes dues coses són infreqüents en la covid”, raona.

El que és més freqüent és que a través de tota la cascada inflamatòria que té lloc després d'una infecció i que és conseqüència del sistema immune, es produeixi un mal “molt difús” i acabi afectant el cor, la qual cosa pot donar lloc a “una alteració del sistema de coagulació” i, per tant, a “un major risc que es formin trombes, la qual cosa s'associa al seu torn a tromboembolismes”, conclou el cardiòleg.