La CCMA és la més cara de tota Espanya, però el País Basc i Galícia destinen més diners per habitant a les seves radiotelevisions públiques

Verifiquem les declaracions del candidat de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa

Verifiquem les declaracions del candidat de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa

,

Què s’ha dit?

Que la televisió catalana és la més cara de les autonòmiques espanyoles.

Què en sabem?

Que la CCMA té el pressupost més alt, però el País Basc dobla la inversió per càpita destinada a la seva corporació de radiotelevisió i Galícia el supera lleugerament.

Que Catalunya és la comunitat autònoma que més pressupost destina a la seva corporació radiotelevisiva és una afirmació que s’ha repetit en diverses ocasions. L’últim a esmentar-ho ha estat Carlos Carrizosa, candidat de Ciutadans per a les eleccions del 12 de maig, en una entrevista al diari ARA (minut 19).

És ENGANYÓS. Catalunya és la comunitat autònoma que més diners destina en valors absoluts a la seva radiotelevisió, però la tercera en pressupost per càpita. El País Basc contempla en els seus pressupostos per a 2024 gairebé el doble de diners per a Euskal Irrati Telebista (EiTB) que Catalunya per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Al País Basc li segueix Galícia, el pressupost del qual a la Corporación de Radio y Televisión de Galicia (CRTVG) supera lleugerament al català.

“Tenim la televisió més cara de tota Espanya de les autonòmiques amb diferència”

Carlos Carrizosa, Ciutadans

Els pressupostos de les diferents comunitats autònomes espanyoles recullen els diners destinats al conjunt de les seves corporacions de ràdio i televisió, les quals inclouen tots dos mitjans de comunicació. En el cas de Catalunya, és una quantitat que es reparteix entre Catalunya Ràdio, TV3, la Fundació La Marató de 3CAT i el Defensor/a de l’audiència.

Catalunya té previst destinar 336 milions d’euros a la CCMA aquest 2024, xifra que es recollia en els pressupostos de 2023 i que es prorroga a falta de l’aprovació dels de 2024, tal com es va publicar al BOE. Li segueix el País Basc, que contempla en els seus pressupostos de 2024 més de 178 milions d’euros per a EiTB.

No obstant això, la situació és la inversa si s’observa el pressupost per càpita. Mentre que País Basc dedicarà 80,51 euros per habitant a la seva corporació de radiotelevisió en 2024, Catalunya té previst la meitat, 42,52 euros per càpita. Entre els dos es troba Galícia, que en la seva partida pressupostària de 2024 atorga 45,49 euros per habitant a la CRTVG.

Això es deu al fet que la població de Catalunya segons el cens de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) és de 7.901.963 persones, xifra molt superior a la del País Basc, de 2.216.302 persones. Com a resultat, fer una comparació per càpita és més realista que una a partir de valors absoluts de cara a conèixer l’impacte real del pressupost en diferents unitats poblacionals.

Castella i Lleó, La Rioja, Cantàbria i Navarra no disposen de corporacions audiovisuals públiques, per la qual cosa els diners que destinen a les cadenes privades dels seus territoris va en forma de subvencions.

Fonts:

Pressupostos de Catalunya 2023 [destinat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)].

Pressupostos del País Basc 2024 [destinat a Euskal Irrati Telebista (EiTB)].

Pressupostos d’Andalusia 2024 [destinat a Canal Sur Radio y Televisión, S.A.].

Pressupostos de Galícia 2024 [destinat a la Corporación de Radio y Televisión de Galicia (CRTVG)].

Pressupostos de Madrid 2024 [destinat a Radio Televisión Madrid (RTVM)].

Pressupostos de València 2024 [destinat a la S.A. de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana].

Pressupostos de Canàries 2024 [destinat a la Radiotelevisión Canaria].

Pressupostos d’Aragó 2024 [destinat a la Corporación Aragonesa de Radio y Televisión (CARTV)].

Pressupostos de Castella-la Manxa 2024 [destinat a l’Ente Público Radiotelevisión Castilla-La Mancha].

Pressupostos d’Astúries 2024 [destinat a la Radiotelevisión del Principado de Asturias, SAU (RTPA)].

Pressupostos de Balears 2024 [destinat a la Radiotelevisió dels Illes Balears].

Pressupostos d’Extremadura 2024 [destinat a la Corporación Extremeña de Medios Audiovisuales (CEXMA)].

Pressupostos de Múrcia 2024 [destinat a la Radiotelevisión de la Región de Murcia].