La campanya de vacunació mundial no és cap arma biològica

Les vacunes estan funcionant i estan evitant desenvolupar, a la majoria de casos, els quadres més greus de la malaltia


El portal Agència Llatinoamericana d'Informació (ALAINET) ha publicat un article amb els arguments de Geert Vanden Bossche, un viròleg alemany que en el passat ha treballat per a l'Aliança per a la Vacunació (GAVI) i la Fundació Bill i Melinda Gates, que qüestiona la campanya de vacunació massiva que està tenint lloc en tot el planeta. En concret, Vanden Bossche afirma que és una de les estratègies més efectives “per a aconseguir que un virus relativament inofensiu es converteixi en una arma biològica de destrucció massiva”. És FALS: fins avui, les vacunes estan funcionant i estan evitant cursar en la majoria dels casos els quadres més greus de la malaltia.

"Podria pensar en poques estratègies més efectives per a aconseguir que un virus relativament inofensiu es converteixi en una arma biològica de destrucció massiva", diu Vanden Bossche sobre les esmentades mesures utilitzades mundialment per a frenar la pandèmia.

En una altra part del text s'assegura que Vanden Bossche diu que la vacunació i les normes de distanciament social són una estratègia efectiva perquè un virus “relativament inofensiu es converteixi en una arma biològica de destrucció massiva”. És cert que el viròleg així ho afirma en la seva carta oberta a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), però és una informació falsa: fins avui, la campanya de vacunació està resultant eficaç. Les morts per covid-19 s'han vist reduïdes al màxim en països on va més avançada —a la fi de maig Regne Unit va notificar per primera vegada en 10 mesos cap mort associada al SARS-CoV-2—. És un exemple que, de moment, les vacunes estan funcionant i estan evitant cursar en la majoria dels casos els quadres més greus de la malaltia.

En qualsevol cas, els fabricants de vacunes es troben actualment desenvolupant alternatives, per si de sobte sorgís una nova variant que fora prou diferent perquè les vacunes perdessin el seu efecte. Redissenyar les injeccions per a ajustar-se a noves variants no és una cosa nova ni extraordinari: cada any, per exemple, les injeccions contra la grip han de reformular perquè les antigues es queden obsoletes.