El Govern no ha dit que assegurarà la renda garantida per a totes les persones en situació irregular, com afirma Garriga

Què s’ha dit? El Govern ha afirmat que treballarà per “garantir la renda garantida” als …

Què s’ha dit?

El Govern ha afirmat que treballarà per “garantir la renda garantida” als més de 100.000 migrants en situació irregular a Catalunya.

Què en sabem?

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va dir que la reforma de la llei de la renda garantida permetrà l’accés a persones en situació irregular “en casos molt excepcionals”.

Conoce nuestra metodología

El secretari general de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, va afirmar durant el ple del Parlament del 21 de febrer (minut 1:59) que un conseller del Govern havia assegurat en una entrevista “que treballarien per garantir la renda garantida a aquestes més de 100.000 persones que estan en situació irregular a Catalunya”.

És ENGANYÓS. Carles Campuzano, conseller de Drets Socials, va comentar durant una entrevista al programa de RTVE Cafè d’idees (minut 21:30) que el Parlament té en tràmit una reforma de la llei de la renda garantida amb l’objectiu principal de millorar-ne la cobertura per a famílies nombroses. “En alguns casos permetrà també que persones en situació irregular puguin accedir-hi. En casos molt excepcionals que la llei identificarà i que es justifiquen per raons humanitàries”, va afegir.

“En paraules del conseller del seu govern, va afirmar en una entrevista la setmana passada que treballarien per garantir la renda garantida a aquestes més de 100.000 persones que estan en situació irregular a Catalunya”

Ignacio Garriga, Vox

Garriga afirma en la declaració que llança al president Pere Aragonès que un “conseller del seu govern” així ho va afirmar “en una entrevista de la setmana passada”. El conseller amb responsabilitat sobre la renda garantida i les migracions és Carles Campuzano, titular de la cartera de Drets Socials. Verificat ha revisat la seva agenda oficial i només va oferir una entrevista durant la setmana del 12 al 18 de febrer: a la Gemma Nierga al Cafè d’idees, de RTVE. Per la seva banda, Vox no ha respost a Verificat després de ser preguntat per l’entrevista referida.

En aquesta entrevista a RTVE, Campuzano deixa clar que la reforma de la renda garantida no implicaria que totes les persones en situació administrativa irregular a Catalunya hi puguin accedir, com insinua Garriga. Tot i que tampoc precisa quines persones podran fer-ho i ajorna aquesta concreció per a la futura reforma de la llei, sí que parla de casos “molt excepcionals” que es justificaran “per raons humanitàries”.

No hi ha dades oficials sobre el nombre de migrants en situació irregular

El nombre de persones en situació administrativa irregular no està recollit a les dades oficials. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) només visibilitza el total de població resident, és a dir, en situació regular. Per la seva banda, el Ministeri de l’Interior enregistra quinzenalment les arribades. Així, les xifres totals de migrants en situació irregular disponibles són estimacions que ofereixen algunes ONG. En el cas de l’any 2022, Càritas informa que va atendre 500.000 migrants en aquesta situació a Espanya.

Tot i que Garriga parla de “més de 100.000 persones en situació irregular a Catalunya”, aquesta dada no és oficial. Carles Campuzano, però, va fer la mateixa estimació a l’entrevista a RTVE. El conseller va matisar que no tenia la xifra, però que està “al voltant del 20% d’aquest mig milió de persones si fem un càlcul proporcional de la població catalana”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *