Cap evidència suggereix que els nens que es vacunin hagin de morir a causa de la vacuna contra la covid-19

El sistema de farmacovigilància estadounidenc no havia registrat, a 26 de juliol, cap decés en menors relacionat amb la vacuna


Ens heu fet arribar una pàgina web que difon les declaracions d'un home que s'identifica com Vladimir Zelenko, i al qual presenten com a metge, en les quals assegura que la grip és més perillosa per als nens que la covid-19 i que, citant un a un extreballador de Pfizer, estima que “per cada milió de nens, 100 moriran a causa de la vacuna”. No hi ha suficient evidència científica per a assegurar que el virus de la influença sigui més perillós per als menors d'edat que el SARS-CoV-2, i cap prova recolza la taxa de mortalitat que indica Zelenko.

“El virus de la influença és més perillós per als nens que el del covid i (el doctor Yeadon) estima que per cada milió de nens, 100 moriran a causa de la vacuna. Jo crec que el número serà raonablement major”

El suposat metge indica a l'inici de la seva ponència que la influença, el virus de la grip, “és més perillosa per als nens que el [virus] de la covid” i, a més, especifica que les vacunes suposen un major risc per a ells que contreure la malaltia. Per a això cita el pronòstic de Mike Yeadon, un ex treballador de la farmacèutica Pfizer al qual ja hem desmentit amb anterioritat.

No obstant això, no hi ha cap evidència científica que permeti afirmar que 100 de cada milió de nens hagin de morir per la vacuna de la covid-19. Com ja vam explicar, tant la vacuna de Pfizer com la de Moderna han superat sengles assajos clínics i s'estan injectant en països com els Estats Units, Espanya, França o Àustria. És cert que tots dos vials registren per a aquest grup d'edat casos de miocarditis —en ocasions molt rares—, però en una freqüència menor que si es pateix la infecció natural per contagi, segons indica el Ministeri de Sanitat en un fulletó divulgatiu.

A 16 de juliol de 2021, els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, per les sigles en anglès) destacaven que després d'haver subministrat la vacuna a gairebé 9 milions de joves entre els 12 i 18 anys d'edat, s'havien reportat 397 casos de miocarditis, cap dels quals havia acabat en defunció del pacient. Les dades provenen del sistema de farmacovigilància estatunidenca (VAERS) que, com ja vam explicar, enregistra esdeveniments adversos posteriors a la vacunació, independentment de si estan relacionats amb ella o no. El sistema va registrar un total de 14 morts de menors de 18 anys després de rebre la vacuna, però en cap d'elles es va observar cap relació causal amb la injecció.

Control de la malaltia

Malgrat que el risc que corren els menors de 18 anys de morir a causa de la covid-19 o de desenvolupar els quadres més greus de la malaltia és menor que el d'altres franges d'edat, vacunar a aquests col·lectius és important, tal com indiquen els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, per les sigles en anglès) en la seva pàgina web, “per a protegir-se i ajudar a protegir contra el COVID-19”.

Juanjo García, cap de Pediatria de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, explica a Verificat, en el mateix sentit, que “estem en el context d'una pandèmia i no podrem aconseguir controlar la infecció si no tenim a gran part de la població vacunada, i això inclou als nens”. El doctor posa com a exemple la situació de juny de 2021, en la qual la incidència es va disparar entre la població jove que, en la seva majoria, encara no s'havia vacunat: “Si tornem a trobar-nos amb un grup de persones molt susceptible perquè encara no està vacunada, amb tota seguretat tornaríem a tenir els sistemes sanitaris col·lapsats”, desenvolupa.

La grip i la covid-19

D'altra banda, no hi ha suficient evidència científica per a afirmar que la malaltia de la grip és més perillosa en nens que la covid-19. Un article publicat al setembre de 2021 suggereix que els menors de 18 anys són més susceptibles d'entrar en l'UCI en el cas de contreure la grip que de contagiar-se de la covid-19, però indicava que és necessari realitzar estudis a gran escala per a comptar amb arguments precisos, ja que la mostra utilitzada en el seu treball era molt limitada (164 pacients de covid-19 i 46 de grip).

Un estudi estadístic del British Medical Journal realitzat sobre la població britànica en 2016, aproxima la taxa de mortalitat mitjana en menors entre 1997 i 2009 a causa del virus de la influença en 19 decessos anuals. En comparació, la revista Nature compilava en un article els resultats de tres pre-prints per a concloure que la covid-19, en el seu primer any (fins al 28 de febrer de 2021), s'havia cobrat la vida de 25 joves menors de 18 anys a Gran Bretanya.

“És absolutament menyspreable la mortalitat que té tant una malaltia com l'altra” en aquest grup d'edat, corrobora l'expert, precisant que “alguns nens amb patologies molt greus de base, sobretot de caire neurològic, sí que tenen evolucions desfavorables” en el cas de la grip.

Programes de vacunació de la grip

En qualsevol cas, diversos països compten amb programes de vacunació anuals enfront de la grip destinats a menors que ajuden a frenar els casos greus causats per la malaltia. És el cas, per exemple, dels Estats Units, on els CDC recomanen que “tots els majors de 6 mesos d'edat es posin una vacuna contra la grip estacional cada any”, i fan especial èmfasi en els menors de 5 anys. També Austràlia (especialment nens entre 6 mesos i 5 anys) i el Regne Unit (en nens entre 2 i 15 anys), entre altres, recomanen la vacunació de certs grups de menors.

No és aquest el cas d'Espanya, tal com indica l'Associació Espanyola de Pediatria, que només recomana “la vacunació anual als nens amb malalties que els facin més propensos a les complicacions”, com asma, diabetis, algunes malalties renals, malalties del sistema immunològic, obesitat, etc. Enguany, a més, inclouen en els grups de risc als qui tinguin seqüeles neurològiques i respiratòries conseqüència de la covid-19. En la resta de menors no està finançada pel sistema sanitari, però tampoc està contraindicada: “La vacunació anual de nens sans és una opció a valorar per les famílies”, indiquen en la seva pàgina web.