Canadà no està creant camps d’aïllament per gent que rebutgi un programa del govern

Un vídeo de YouTube cita un document que afirma sense proves que l’executiu de Justin Trudeau vol tancar les persones que no acceptin el seu pla per imposar la vacuna de la Covid-19


Un vídeo publicat a YouTube per la usuària Leonor García Zato assegura que el govern de Canadà està construint camps d’aïllament a les províncies de tot el país per portar-hi no només persones infectades per Covid-19, sinó a tota aquella gent que es negui a participar en un suposat pla de recuperació econòmica. Totes aquestes afirmacions, que s’han viralitzat a diversos països, són FALSES i el vídeo és un muntatge fraudulent de les gravacions oficials del Parlament d’Ontario (la càmera provincial).

"En el Congreso de Canadá están hablando de los campos de aislamiento y a quién llevarán allá (…) Los [ciudadanos] que se negaran a participar en el programa de condonación de deudas serían considerados un riesgo para la salud pública y serían reubicados en campos de aislamiento"

El vídeo acaba dient que aquestes són les mesures "que arriben a Canadà i a tota la resta de països". És una declaració sense cap tipus d’evidència. De fet, altres desinformacions que hem verificat en els últims mesos parlaven dels suposats hospitals d’aïllament exclusius per a malalts de coronavirus que, almenys a Espanya, no existeixen.

Aquestes afirmacions tenen l’origen en un suposat correu electrònic que s’hauria filtrat a un agregador de notícies conegut com The Canadian Report, però el text no té cap element que li doni veracitat. L’autor del suposat missatge es presenta com a diputat del Partit Liberal de Canadà, del president Justin Trudeau, però no s’identifica amb cap nom, i explica els aparentment urgents objectius d’una Comissió de Planificació Estratègica de cara a la propera onada de SARS-CoV2. Aquesta comissió no consta a la llista oficial de comissions del Parlament d’Ontario (la cambra provincial).

Al vídeo que ens heu fet arribar, el diputat independent per la regió Lanark-Frontenac-Kingston Randy Hillier pregunta al ministre Paul A. Calandra quins ciutadans seran enviats a aquests suposats camps. Calandra es limita a respondre que les persones contagiades de coronavirus s’han de confinar a casa seva, igual que les persones que arriben de l’estranger. Hillier, a la seva rèplica, es queixa de no haver rebut resposta a la seva pregunta, basada en el suposat correu i que es va començar a estendre a Austràlia però ha circulat a diversos països, segons les agències Reuters i France-Presse, que també han desmentit la informació.

Hillier rebutja l’ús de mascaretes i pertany a un moviment canadenc contrari a les mesures de confinament, segons les informacions que comparteix al seu compte de Twitter. Les autoritats sanitàries de les regions que representa ja han cridat l’atenció sobre el perill dels rumors que el polític difón sobre la pandèmia del coronavirus, segons recull CTV, una xarxa de televisions locals de Canadà.

El gran reinici

El vídeo també mostra uns documents que parlen de la "world debt reset", una mena de posada a zero del deute mundial que no explica en detall però que prové de la mateixa suposada filtració.

Aquest concepte és una reinterpretació del "The Great Reset" ("El gran reinici"), títol del llibre de Klaus Schwab, fundador i president executiu del Fòrum Econòmic Mundial, on explica les seves propostes per recuperar el creixement econòmic després de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus. Entre les seves propostes, hi ha tres grans components, com es pot llegir al web del Fòrum Econòmic Mundial, però en cap moment parla de la necessitat de la ciutadania de "participar en el programa de vacunació de la Covid-19 i una [actualment inexistent] Covid-21" a canvi d’una "condonació total del deute individual", com diu el text.