Barcelona és la tercera província amb més robatoris amb força de la UE, però no on hi ha més delictes

Cap regió catalana ni espanyola lidera cap rànquing per cap tipus delictiu

Cap regió catalana ni espanyola lidera cap rànquing per cap tipus delictiu

,

Què s’ha dit?

Que Barcelona és la segona província amb més robatoris de la Unió Europea i, per tant, una de les ciutats més insegures del continent.

Què en sabem?

Les dades d’Eurostat situen la província de la capital catalana en tercer lloc en robatoris amb violència, però hi ha altres indicadors relacionats amb la seguretat on Barcelona ni apareix en les primeres 50 posicions.

Ens heu fet arribar a través del nostre WhatsApp (+34 666 908 353), un mapa que corre per Reddit i que s’ha viralitzat en altres ocasions en què es pinta la Unió Europa en una escala de colors segons la quantitat de robatoris amb força denunciats respecte a la població total. El mapa marca que la província de Barcelona té 398 robatoris per cada 100.000 habitants, i la destaca com el segon territori amb més casos de la UE, per darrere de París que en té 611. Les dades són certes, segons Eurostat, però Barcelona ocupa la tercera posició, no la segona, i entre París i Barcelona hi figura la Guaiana Francesa amb 498,89 casos per cada cent mil habitants.

Tot i això, aquestes dades cal analitzar-les en tot el seu context. Mapes com el de Reddit van acompanyats habitualment de comentaris que asseguren que Barcelona és una de les ciutats més insegures d’Europa, com va fer el candidat del PP a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández en diverses ocasions durant la campanya electoral del passat 12M i que ja vam desmentir

Barcelona és la tercera província amb més robatoris d’Europa

El primer punt a tenir en compte quan s’analitza un gràfic amb dades d’Eurostat és que el nivell d’anàlisi més petit és la província, no la ciutat. En aquest sentit, i per la categoria delictiva de robatori amb força, és cert que Barcelona ocupa la tercera posició al rànquing de la Unió Europea amb un total de 398,06 robatoris per cada 100.000 habitants. La primera posició l’ocupa París amb 610,57 casos, i en quarta posició, per darrere de Barcelona se situa la regió de Brussel·les capital amb 380,9 casos per cada 100.000 habitants. 

Barcelona no lidera cap rànquing de delictes de la UE el 2022

Amb les últimes dades publicades (2022), Barcelona no lidera cap rànquing de cap categoria de delictes dels analitzats per Eurostat. A la classificació d’homicidis intencionats i a la d’agressions, que inclou accions físiques intencionades o temeràries que resulten en lesions corporals greus, no es troba ni tan sols entre les 400 primeres posicions de les 1.359 regions europees analitzades.

En la categoria de robatoris a establiments, la província de Barcelona es troba més enllà de la posició 100 i, de fet, Girona, Tarragona i Lleida, en aquest ordre, se situen per damunt de Barcelona, tot i que totes estan lluny de la primera posició. Girona es troba a la posició 50 del rànquing de robatoris en propietats privades residencials i Tarragona, a la 41. En robatoris, Eivissa i Formentera es troben en una posició superior a Barcelona amb 1.128,64 robatoris per cada 100.000 habitants, mentre Barcelona en té 979,11, lluny de ser la regió que més en té. El líder és París, amb 7.409,21 robatoris per cada 100.000 habitants.

L’últim delicte de què es recullen dades és el de robatori de vehicle terrestre motoritzat, que inclou el robatori de cotxes, motocicletes, autobusos, autocars, camions, camions, etc. i en aquest Barcelona tampoc té cap posició predominant amb un registre de 95,08 casos per cada 100.000 habitants. La primera posició en registra 1.067,48 i correspon a Barletta-Andria-Trani, una regió italiana.